Дромомания

Българин пробяга най-дългото състезание в света

Тодор Димитров развя българското знаме в Ню Йорк, изминавайки 5 000 км за 51 дни 17 часа 8 минути 38 секунди

Тодор Димитров на финала
Тодор Димитров на финала

Българинът Тодор Димитров пробяга най-дългото състезание в света „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“. Състезателят с прякор „Ел Капитан“ развя българското знаме след 51 дни 17 часа 8 минути 38 секунди. Така стана един от 44-те бегачи, завършили надпреварата в Ню Йорк през 20 годишната й история. Класира се на 40-то място. А само 6 дни преди края, Тодор беше последен.

Карта на трасето
Карта на трасето

Той имаше  изоставане от 32 мили или 51,5 км, но ето че той влезе в надпревара с времето и волята и успя да пробяга разстоянието от почти 5000 км.

В едно от последните си интервюта Тодор казва

„Когато приключа, се надявам да осъзная всичко, което се е случило.”

В своята реч зам. директорът на състезанието Сахишну Шчезиул поздравява Тодор Димитров с думите: „От името на Шри Чинмой маратон тим, на твоите почитатели от цял свят и особено от България, сърдечно те поздравяваме. Благодарим ти, че дойде и ни дари с присъствието си в това състезание и ти пожелаваме още много успехи.“

Тодор Димитров на най-дългото състезание в света
Тодор Димитров на най-дългото състезание в света

Тодор Димитров е втория българин, който финишира в най-дългото състезание в света. Първият е Шопан – Цветан Цеков. Той е успял да покрие дистанцията 3 пъти от 8 опита, през 2005, 2006 и 2018 година с най-добър резултат от 50 дни 13 часа 48 минути (2006 г.), което е национален рекорд.

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“, се определя като една от най-трудните, биологично невъзможни прояви за издръжливост. 

Външните предизвикателства пред които се изправят бегачите са, че те бягат в кръг в продължение на 52 дена без прекъсване. Износват повече от 15 чифта маратонки и

бягат повече от два маратона на ден (60 мили или 97 км),

обикалят трасето (тротоара около едно училище и няколко игрални площадки в Куийнс, Ню Йорк) повече от 5600 пъти.

Бегачите се хранят докато бягат, почиват минимално и прекарват възможно най-много време на трасето.

Състезателите ядат и пият, докато тичат
Състезателите ядат и пият, докато тичат

Състезанието се провежда в месеците юли и август, от 23 години насам. Бегачите са изложени освен на огромното натоварване, също и на най-горещите дни от годината, изпепеляващото слънце, както и летните бури, които не са рядкост.

Основателят на състезанието Шри Чинмой казва: „Ако живеем в сърцето, невъзможното не съществува” и „Ние всички сме наистина неограничени, ако само се осмелим да предизвикаме възможностите си и имаме вяра”.

Тодор Димитров е скъсал 15 чифта маратонки по време на състезанието
Тодор Димитров е скъсал 15 чифта маратонки по време на състезанието

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ (3100 мили се равнява на почти 5000 км) е

най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света,

което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам.

Всеки участник трябва да изминава средно по 96 км на ден. Малцина се решават да приемат това привидно непреодолимо предизвикателство. Още по-малко са тези, които успяват да го завършат.

Тук духът, материята и психиката се състезават помежду си.

По време на маратона участниците срещат много трудности: да преодолеят травмите, които са неизбежни, психиката, която безспорно трябва да е силна, и духът, който е най-важният играч и може да крепи бегача до края на трасето.

За Тодор Димитров:

Тодор Димитров – „Ел Капитан“ e завършил множество ултрамаратони в Европа, Азия и Америка. Включително 3  шестдневни ултрамаратона, пет 24-и бягания, обиколката на Мон Блан (UTMB), както и маратон в Кабул, Афганистан. Национален рекордьор на 6 дни с пробягани 707 км.

За „3100 мили: Себенадминаване“:

До момента по-малко от 50 души успявали да стигнат до финала на състезанието. Състезанието се провежда всяка година между юли и август в Куинс, Ню Йорк (най-горещите месеци в годината).

Всеки бегач трябва да изминава повече от два маратона между 6:00 и 24:00 ч.  Рекордът за разстоянието е 40 дни 9 часа 6 минути, поставен през 2105 г. от Ашприхатал Алто (Финландия). 

Националният рекорд на България е 50 дни 13 часа 48 минути 57 секунди и е поставен от Шопан (Цветан) Цеков 2006 година.

Източник: https://travelwithmagi.wordpress.com
Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *