Дромомания

Батик, маски и барабани от Индонезия в Квадрат 500

Батик, който разказва история
Батик, който разказва история

Дарението от азиатската държава ще открият министърът на външните й работи на азиатската страна Н. Пр. Г-жа Ретно Марсуди и нашият министър на културата Боил Банов

Батик под формата на царствени облекла
Батик под формата на царствени облекла

Батик, маски и барабани ще окупират Национална галерия – Квадрат 500 на 16 септември точно в 14.20 ч. Министърът на културата Боил Банов и министърът на външните работи на Република Индонезия Н. Пр. Г-жа Ретно Марсуди ще открият Индонезийска представителна колекция – дарение за Музея.

Това ще се случи по време на официалната визита на министъра на външните работи на Република Индонезия – Н. Пр. г-жа Ретно Марсуди, в

присъствието на посланика на Република Индонезия у нас – Н. Пр. г-жа Сри Астари Расджид,

която е вдъхновител и инициатор на дарението. Тя самата има лична сбирка от 200-годишни екземпляри батик, които показа в първите месеци след пристигането си в България, отново в Квадрат 500.

Индонезийски барабани
Индонезийски барабани

Текстил, бижута от злато и сребро от различни етноси и острови, съдове за церемонии и съхранение на храна, кукли от индонезийския традиционен театър на сенките, са само някои от ценните близо 30 предмета, представящи  райони от о. Суматра (на запад) до индонезийска Папуа (на изток), които ще бъдат в представителната експозиция на Националната галерия.

Ръчно рисуваният текстил, наричан батик, е национална гордост на Индонезия  и от 2009 г. е обявен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

От 17 септември 2019 българската публика и гостите на град София ще имат възможността да се любуват на редица забележителни предмети, експонирани в зала 20 на Квадрат 500.

Маски от Индонезия
Маски от Индонезия

Добрите приятелски отношения между Индонезия и Националната галерия в София могат да бъдат проследени още от 1960, когато президентът Сукарно посещава престижната културна институция.

Днес, десетилетия по-късно, благодарение на щедрото дарение, Националната ни галерия вече разполага с артефакти и от Индонезия, страна, известна и с огромното си културно разнообразие.

Още любопитни четива на https://magdalenagigova.blogspot.com/

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *