Дромомания

Аруба e американското Илиянци!

На островната държавица оградите от кактуси вървят 25 долара за метър

Типичен мол в Аруба
Типичен мол в Аруба

Аруба e американското Илиянци! До този екстравагантен извод достигнах, когато посетих блажения остров.

 За американеца островът с площ  193 кв. км. е нещо като филиал на прочутото тържище. „Шопинг-посланикът” (да, на круизните кораби има такава длъжност) създава у пасажерите убеждението, че тук цари  безмитен алъш-вериш. С ниски цени и диаманти на кило. Почти всички стоки,

дори сувенирите с надпис „Аруба”, бяха белязани с етикет Made in China.

От което приликата с Илиянци стана направо парлива.  Китайски беше дори… индианският капан за сънища!

Холандска вятърна мелница е пренесена камък по камък от метрополията
Холандска вятърна мелница е пренесена камък по камък от метрополията

Колкото до банките, арубците са прави. В стаичките колкото телефонна кабина, гръмко наречени „Международна карибска банка“,   изобщо не питат откъде са куфарите с милиони долари в брой. Просто си прибират 20-процентовата комисиона с усмивка.

Населението от около 100 000 души е струпано главно в градовете и в столицата Оранжестад (кръстена на първия крал Вилем Оранжки). Тук се скъсват да хвалят „забележителностите си“.

Най-високата точка връх Яманота – 188 м. Казибари Рок –

нещо като морени, една от които наподобява черепа на Кинг Конг. Тя е обект на специално туристическо посещение.

Казибари рок
Казибари рок

Калифорния Хайлайтс е местния Бевърли Хилс. Там богати американци в пенсия са си построили имения. И махат от басейните си към  минувачите с бира в ръка. За важни туристически обекти минава още фарът. Вятърната мелница от 1804 година, пренесена от Холандия камък по камък през 1960 г. И балсамът от алое вера. 

Като изключим ситния бял пясък на Палм бийч и чудовищно големите петзвездни хотели, останалите притегателни места са все

„музеите на леката промишленост“ – моловете.

Но какво да очаква човек от остров, където за забележителност са обявили дори труднопреодолимите огради от живи кактуси. Цената им също боцка – 25 долара за метър.      

Ограда от кактуси на Аруба
Ограда от кактуси на Аруба

Българската следа на Аруба проблясва и в името на Алонсо де Охеда –  първият европеец, посетил острова през 1499 г. Испански  мореплавател и мъдрец. Нашенски доморасли учени преди години го разконспирираха като Драган от Охрид.

Единственото оригинално  нещо, което видях (и придобих) на Аруба, бяха дървените пластики от дървото мопа-мопа. Външно те напомнят типичните руски дървени лъжици „Суздал”.  Само дето не се правят така. Пъпките на дървото мопа-мопа се късат, преди да разцъфнат. Варят се в казан на водна баня, докато не се получи маса като дъвка. Тя се смесва с различни природни минерали.

Маските от дървото мопа-мопа в Аруба
Маските от дървото мопа-мопа в Аруба

Върху скулптираната фигура на тотем или ритуална маска се наслагва  разноцветният „латекс”, като с нож се очертават елементите от нужния нюанс  и се отстраняват излишните. Резултатът е поразителен! 

Бойка снимка пред круизния кораб на Аруба
Бойка снимка пред круизния кораб на Аруба
Please follow and like us:

One thought on “Аруба e американското Илиянци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *