Дромомания

Китай – как се прекосява в инвалидна количка

Китай

В Покана за пътуване на 27.10.2019: Наистина ли японците работят по 15 часа. Как се приготвя грузинското ястие хинкали. Централната улица в Битоля  е най-красивата в Северна Македония. Пингвините Джакас в Южна Африка реват като магарета

Китай! Каквото и да прочетете за него, колкото пъти да ходите, все няма да е достатъчно. Аз съм била три пъти там и всеки път се чувствах сякаш са сменили държавата. Днес ще погледнем към Поднебесната империя от необичайната гледна точка на виден академик в инвалидна количка и неговата придружителка, доктор по медицинска психология.

Гост в Покана за пътуване е Тошка Михайлова-Чендова, която е пътувала със съпруга си проф. Борис Чендов в Китай. Българинът е  учен със световна известност в трудни области на философията като: логика на научното познание, философия на математиката ифизиката, методология на математическото моделиране, теория на неопределеността и др.  Работил е по покана на нобелови лауреат Иля Пригожин в Белгия.

Помолих Тошка да представи покойния си мъж и да разкаже как в Китай е уредено придвижването на хората в колички. И не само. Тошка Михайлова признава, че в Китай е била учите и ушите на мъжа си по отношение на местните забележителности. Той е предпочитал да води задълбочени научни разговори с академици.

Затова тя сама стигнала до Великата китайска стена, но пък Шанхай разгледали заедно. Там им направила впечатление 5-тонна статуя от цял блок яспис.

Тошка Михайлова-Чендова пред паметника на Ботев в Пекин
Тошка Михайлова-Чендова пред паметника на Ботев в Пекин

Не сменяме континента, а само държавата.

Японците не си тръгват от работа преди да си е отишъл шефът, трудят се по 15 часа.

Дали тези клишета са истина, отговаря Юлиана Антонова-Мурата, автор на нашумелите книги за Страната на изгряващото слънце „Моши, моши, Япония и Уки, уки, Япония.

Готови ли сте да готвим по радиото? Вкусната ни рубрика „Пътеводител на гастрономическия стопаджия“ днес ще бъде повече от нагледна. Що е хинкали? Някои от вас ще кажат, че приличат на пелмени, други – на китайски шаомай, трети на  равиоли, но вкусът им е най-близък до нашия. И са невероятно апетитни. Те са национално ястие от грузинската кухня. 

Как точно се правят можете да прочетете и да усвоите чрез видеа тук https://dromomania.bg/2019/10/12/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d1%85%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b3%d1%80%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%86/

На семинара на фондация Българска памет, на който 60 младежи от Гоце Делчевско, Северна Македония и Сърбия придобиха бизнес умения за проспериращи професии и кариерно развитие, се запознах с две девойки от Битоля.

Те ни развеждат с разказа си из родния им град.

Семинар на фондация Българска памет
Семинар на фондация Българска памет
Кристина и Йована от Битоля
Кристина и Йована от Битоля
Централната улица в Битоля
Централната улица в Битоля

Само в Покана за пътуване от Северна Македония можете да се озовете за миг в Южна Африка. 

Кураторът Наталия Николова бе там на творческа среща по специалността си, но не пропусна да види нос Добра надежда, тюлените и пингвините Джакас, които въпреки дребния си ръст се дерат като магарета.

 Пингвините Джакас
Пингвините Джакас
Боулдърс бийч.   Пингвините Джакас
Боулдърс бийч. Пингвините Джакас
Островът на тюлените край Кейптаун.
Островът на тюлените край Кейптаун.
Наталия Николова на нос Добра Надежда
Наталия Николова на нос Добра Надежда
Още любопитни случки на https://travelwithmagi.wordpress.com
Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *