Дромомания

Курсове по готварство в Китайския културен център

Курсове по готварство в Китайския културен център
Курсове по готварство в Китайския културен център

Вкусването на китайска храна е не просто дегустация, а е докосване до безценните мъдрости, родени по време на хилядолетното хармонично съжителство на човека с природата

Автор: Ивета Балевска

Китайския културен център в София съвместно с Професионалната гимназия на Нинбо организират кулинарни курсове под надслов “Вкусът на Китай”.. До декември любителите на китайската кухня ще се научат да приготвят над 20 характерни за страната ястия.

Курсове по готварство в Китайския културен център
Курсове по готварство в Китайския културен център

„Китайската кухня не само представлява наслада за сетивата, тя въплъщава традиционните идеи за здравословен начин на живот

и носи в своите корени полъха на исконните китайски ценности, философии и ритуали, затова се е превърнала в един от отличителните символи на китайската култура”, казва пристигналият преди няколко дни в София майстор-готвач от гр. Нинбо г-н Шао.

Курсове по готварство в Китайския културен център
Курсове по готварство в Китайския културен център

Заедно със своя екип той ще научи желаещите и любителите на китайската кухня на „тънкостите” в

специфичния занаят по приготвянето на разнообразно китайско меню.

Г-н Шао пояснява, че разнообразните китайски ястия често включват комбинация от различни вкусове – сладко, кисело, горчиво, солено и люто, които са винаги в хармония.”

Курсове по готварство в Китайския културен център
Курсове по готварство в Китайския културен център

От своя страна организаторите на първия по рода си кулинарен курс под надслов „Вкусът на китай” – 

Културният център в София и  Професионалната гимназия на гр. Нинбо  обясняват, че така характерният за китайската кухня стремеж към баланс същевременно отразява основните принципи на китайската култура, залегнали в живота на хората и управлението на страната.

Вкусването на китайска храна е не просто дегустация, а по-скоро представлява докосване до безценните мъдрости, родени по време на хилядолетното хармонично съжителство на човека с природата в Китай, и опознаване на традиционните семейни ценности и възгледи утвърдили се в живота на китайците, уповаващи се изцяло на плодородието на земята за препитанието си.

Стартът на занятията бе преди няколко дни Те ще се провеждат всеки понеделник, сряда и петък от 18:00 до 19:45 часа на седмия етаж в Китайския културен център в залата за кулинарно изкуство.

Майстор-готвачът Шао и неговият екип в рамките на около два часа ще научат участниците в курса как се приготвя дадено традиционно китайско ястие, като освен това чрез видео-прожекции за различни характерни моменти, ще се разкрият характерни традиционни китайски способи и основните концепции в очарователната култура, скрита в ароматните китайски ястия.

Кулинарният курс е отворен за всички, които проявяват интерес към китайската кухня и култура. По време на първия период, в който ще се провеждат кулинарни курсове (до началото на декември), ще бъдат показани методите на приготвяне на повече от 20 традиционни китайски ястия, сред които танюен, китайски пелмени – дзяодзъ, пелмени на пара – сяолунбао, сладки от лепкав ориз с отпечатък на дракон и феникс, пиле по императорски, рибни късчета в соеви кори, свинско в сладко-кисел сос и много други.

Най-добре представилите се участници ще получат красиви подаръци от Китай, добавят организаторите.

Всички, които проявяват интерес към курса могат да се запишат предварително за участие на следните телефони: 0879941288 и 0885406654, и да се отправят на пътешествие из кулинарното изкуство и културата на Китай!

Повече информация за конкретните занятия може да намерите на страницата на Китайския културен център в София във Фейсбук : https://www.facebook.com/cccsofia2018/

Още любопитни случки на https://travelwithmagi.wordpress.com
Please follow and like us:
error0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *