Дромомания

Цигулка за събуждане

                            

Марка с детето-чудо на цигулката Васко Абаджиев
Марка с детето-чудо на цигулката Васко Абаджиев

Българският бизнес в подкрепа на изкуството

В навечерието на деня на българските будители, една безкористна, вдъхновяваща и значима за културата ни кауза, събра представители на бизнеса и изкуството на благотворителен търг за събиране на средства. Поводът е предстоящото 5-то издание на международен цигулков конкурс,

на името на гениалния цигулар Васко Абаджиев, обявен от световната музикална критика за Паганини на 20 век.

Цигулка за събуждане

            Основният създател и организатор на международния музикален конкурс е клуб „ЮНЕСКО – Леонардо Да Винчи“ – София. Събитието откри председателят на клуба Жанет Бурлакова – педагог, преводач и будител.

Тя „събуди“ гостите в компанията на Станислав Почекански – председател на Съюза на музикалните и танцови дейци.

Приветствие поднесе големият цигулар и педагог – проф. Ангел Станков, верен поддръжник и духовен приятел на международния конкурс.

Част от екипа на клуба, негови съмишленици работят и живеят в Италия. На всеки две години се провежда международния цигулков конкурс с жури от авторитетни личности от цял свят. И на всеки две години този форум дава възможност за изява на млади дарования от различни страни и възрасти.

Момент от търга
Момент от търга

Инициативата реално опазва и съживява паметта на легендарния цигулар Васко Абаджиев, напуснал този свят по особено тъжен и трагичен начин, оставил духовните знаци на самотната и чувствителна същност на големите музиканти и творци.

Творбата на Евгений Босяцки
Творбата на Евгений Босяцки

Благотворителният търг в елитен столичен клуб, събра почитатели на музиката, творци, колекционери, бизнес имена, ценители на изкуството, приятели на клуба и на организаторите. Бяха предложени повече о 19 основни експонати, сред които картини – живопис и графика, авторска фотография, антикварни предмети.

Интерес в наддаванията предизвикаха  гръцка домашна икона със сребърен обков, картини от семейни колекции, „Голо тяло“ и „Дамски портрет“ от семейната колекция на художника Евгений Босяцки

Също така „Лято в Южна Италия“ на Ани Трингова, голямо форматни арт фотоси, с екзотични птици и пейзажи – авторски фотографии на Павел Николов.

Особен интерес предизвика  необичайна книга – лимитирано издание с оригинален сертификат и подпис на маестро Йордан Камджалов, който веднага откликна в подкрепа на благотворителното събитие.

 Лимитирано издание с оригинален сертификат и подпис на маестро Йордан Камджалов
Лимитирано издание с оригинален сертификат и подпис на маестро Йордан Камджалов

Жестът на именития диригент беше оценен по достойнство и книгата стана притежание на столичен юрист и колекционер.

Под дискретната светлина на сепарирани лампи бяха аранжирани авторски бижута на Данира, изработени от естествени природни елементи, цветя, скъпоценни и полускъпоценни камъни – накити, колекционирани от знатни личности с аристократично потекло в Италия, Франция, Австрия и др.

Сред тях изпъкна перлено колие с истинска орхидея в червено, особено подходящо за винаги актуалната „Little black dress“.

Д-р Райна Дамяни и Вирджиния Калчева
Д-р Райна Дамяни и Вирджиния Калчева

Водещ на продължилото повече от три часа събитие, беше д-р Райна Дамяни, арт експерт, която разбуди публиката на търга с думите на Коко Шанел:  „Има хора, които са с пари, но има и хора, които са богати“.

Дамяни запозна участниците в търга с особеностите на избраните от тях ценни предмети и произведения на изкуството.

Средства за провеждането на 5-то издание на международния форум се събраха и от томболата с чаровната водеща Вирджиния Калчева, автор на бутиковата рубрика „Дуенде.“

Гостите на стилната благотворителна вечер, спечелиха награди за тялото и духа, висок клас козметични и спа процедури, ваучери за тренировки по фехтовка, вечеря за двама в елитен ресторант, книги и др. Сред попадналите в кошницата на късмета имаше и книги.

С билети от благотворителната томбола, гостите на събитието закупиха стихосбирки с личните автографи и пожелания на авторите им: „Моите различни Аз“ – двуезично издание на български и италиански, на лабораторията за поезия, под творческото ръководство на Жанет Бурлакова и „Пясъчна роза“ на Катя Кремзер, която подпомага културни и благотворителни инициативи у нас и в Австрия.

Събитието на столичния клуб „ЮНЕСКО – Леонардо Да Винчи,“ опроверга донякъде това, че българският бизнес няма отношение към изкуството и не би подпомагал финансово подобни инициативи.

Но държавната, законодателна политика, по отношение на благотворителността, на колекционерството и сходните на тях дейности, все още не е направила необходимото, за да може изкуството у нас да бъде подкрепяно от бизнеса.

Международният цигулков конкурс тази година ще бъде от 28 ноември. Победителите ще бъдат обявени на 1 декември, след месец, в зала „България“, с подкрепата на Софийската филхармония.

Те ще имат възможност да продължат по своя творчески и състезателен път, да се запознаят с големи имена в музикалната общност и да сбъднат своя мечта.

Още интересни четива на https://magdalenagigova.blogspot.com/
Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *