Дромомания

Актрисата Илияна Лазарова – срещу горенето на боклук

Актрисата Илияна Лазарова – срещу горенето на боклук

Няколко български въглищни централи се готвят да горят отпадъци и биомаса заедно с въглищата, а други вече го правят. Това ще се случи в ТЕЦ Брикел, ТЕЦ Бобов дол, Топлофикациите в Перник, Сливен, Русе и ТЕЦ Марица 3 в Димитровград.

Против тази практика публично се обяви актрисата Илияна Лазарова, която беше инициатор на кампанията и бе причина информацията около горенето на отпадъци да достигне до широката общественост. Заедно с нея десетки жители на засегнатите райони застанаха с лицата си пред фотообективите на екологичната организация „За Земята“.

При горенето на боклук се отделят фини прахови частици, тежки метали (включително живак), диоксини и фурани (доказано канцерогенни и устойчиви в околната среда органични замърсители).

Централите са изградени за горене на въглища, които имат съвсем различен състав от отпадъците, и пречиствателните съоръжения няма да бъдат ефективни при ново гориво. Температурите на горене, които достигат, също не са достатъчно високи, за да предотвратят образуването на нови замърсители.

Съдържанието на смесените отпадъци е неизвестно – в страната разделното събиране е на много ниско ниво и в боклука може да попаднат и опасни отпадъци от домакинствата, които при горене отделят токсични замърсители.

След горенето остават тонове пепел, част от нея токсична, които трябва да се депонират.

Друг сериозен проблем е порочния „бизнес“ за внасяне на боклук от други страни, които плащат, за да се горят отпадъци в България.

В началото на септември в гр.Перник над 500 души изпратиха становища относно инвестиционното предложение на ТЕЦ“ Република“ и изразиха несъгласието си с плановете на предприятието за изгаряне на RDF, биомаса и нефтошисти в средата на града, без да разполагат с необходимата технология за това.

На 24 септември Административният съд в Кюстендил даде ход на делото срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ по жалба на „За Земята — достъп до правосъдие“. Като заинтересовани страни се включиха и 99 жители от общините Бобов дол и Дупница. Те оспорват комплексното разрешително, даващо право на електроцентралата частично да замени въглищата с гориво от отпадъци. Това е и първото дело в България срещу замърсяваща електроцентрала на въглища с участието на толкова голям брой местни хора.

Граждани от София също искаха да се включат в делото, но съдът категорично отказа. Те изразиха с позиция солидарността си към местните хора, снимайки се с посланието “Не горете боклук в ТЕЦ”. Всеки, който желае може да се включи като си направи снимка с послание (хаштаг #НеГоретеБоклук) и я разпространи сред приятелите си в социалните мрежи.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *