Дромомания

Трендовете в пътешествията-1 (видеа)

Автор Бойка ВЕЛИНОВА

Бюджетните туристи вече 10 години имат своя Седмица на бартера през втората половина на ноември. Тогава 450 имота в 60 държави предлагат безплатни нощувки в различни точки на света. Е, ще трябва да се отблагодарите с помощ в домакинството според уменията си: може да боядисате няколко стаи, да направите домашно сладко или да преподавате чужд език.

От тази година някои от имотите ще предлагат стая с нулева цена за нощувка целогодишно. Това е само една от модерните трендове в най-мечтаното и харесвано занимание по света – пътешестването.

НЕ ГАРА, А КРАЙНА ДЕСТИНАЦИЯ

Аеродрумите по света отдавна не са само временен пункт за заминаващи и пристигащи: особено чакащите следващия си полет вече имат на разположение уникални възможности за забавление и почивка.

Съвременните летища имат 5-звездни салони на водещите авиолинии, където и „простосмъртните“ пътници, които не са в първа или бизнес класа, могат срещу заплащане да получат луксозно преживяване: храна и напитки, баня и молитвена стая, комфорт и уединение.

Трендовете в пътешествията. Летище Чанги, Сингапур
Трендовете в пътешествията. Летище Чанги, Сингапур

Те имат не само хотели, ресторанти, wi-fi, удобни зали с ергономични шезлонги и станции за зареждане на електронните устройства, но и галерии – както клона на Райксмузеум на летище „Схипол“ в Амстердам или на Лувъра на „Шарл дьо Гол“ в Париж.

Омагьосаната градина на летище Чанги, Сингапур
Омагьосаната градина на летище Чанги, Сингапур

Сингапурското летище Чанги вече 10 пъти печели World Airport Awards на Skytrax за най-добро в света и на четирите си терминала обслужва 7400 полета седмично и над 65 милиона пътници годишно.

Освен че е от главните азиатски транспортни хъбове, то е любимо място за престой дори на тези, които се мусят на няколкото часа между полетите. Чанги си е цял град с разнообразни услуги и забавления, басейн на покрива и градина с пеперуди.

Има си и най-впечатляващата, най-голямата в света самозадвижваща се скулптура „Кинетичен дъжд“, изработена от 1216 бронзови капки, чиито оригинален танц впечатлява на площ от 75 кв.м. и височина от 7,3 метра.

Трендовете в пътешествията. Летище Чанги, Сингапур
Трендовете в пътешествията. Летище Чанги, Сингапур

Абсолютният хит на Чанги е откритото през тази година лайфстайл съоръжение Jewel, което е построено на няколко нива сред три от терминалите и предлага повече от 280 бутика и заведения.

Отвън „Бижуто“ (което излезе 1,27 млрд.щ.д.) изглежда заоблено като поничка, но в средата има невероятна дъждовна гора, увенчана с най-големия в света, 40-метров водопад в закрито пространство.

Трендовете в пътешествията. Летище Чанги, Сингапур
Трендовете в пътешествията. Летище Чанги, Сингапур

Хотелът е с много функционален, „умен“ дизайн и аксесоари, за които тепърва ще научаваме повече (от веригата Yotel). В такъв по случайност бяхме отседнали на иконичния сингапурски булевард Orchard road и се радвахме на роботите, които пестят човешкия труд и разнасят по стаите минерална вода и хавлии.

Чанги е дом и на Singapore Airlines, също толкова амбициозна като държавата си и естествено отличена като най-добра в света в десетки класации години наред.

Сред новите възхитителни придобивки по света не може да не споменем TWA hotel на летище Кенеди в Ню Йорк.

Всъщност сградата е проектирана във футуристичен стил още през 60-те години на миналия век от прочутия Ееро Сааринен (автор също на летище Дълес във Вашингтон и на емблематичната арка в Сейнт Луис).

Преди в едната половина се е помещавал и Центърът за управление на полетите, а

сега е само много елегантен хотел с 512 стаи, където наред с абсолютно шумоизолираните панорамни прозорци и невероятната гледка към пистите е обърнато внимание на всеки дизайнерски детайл отпреди 50-60 години.

„Пенсиониран“ самолет на отдавна фалиралата TWA е преработен в бар, а телефоните в стаите са бакелитови и с шайби като едно време. И работят!

TWA hotel на летище Кенеди в Ню Йорк
TWA hotel на летище Кенеди в Ню Йорк

Пак в Щатите Терминал Б на международното летище на Филаделфия претърпя преустройство и модернизиране на стойност 30 млн. щатски долара, като изисканият дизайн на бутиците и заведенията за хранене е впечатляващ, а пътниците могат да ползват безплатно 1000 айпада. Летищата не са това, което бяха!

TWA hotel на летище Кенеди в Ню Йорк.
TWA hotel на летище Кенеди в Ню Йорк.
TWA hotel на летище Кенеди в Ню Йорк.
TWA hotel на летище Кенеди в Ню Йорк.

ВАКАНЦИЯТА В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ

Как да изберем следващата дестинация – това е въпросът. Отговорът за милениалите (поколението, родено след 1980 г., което още десетилетия ще е активно, ще пътува и ще харчи), дава проучване, според което 40 на сто от британците до 33-годишна възраст избират мястото за ваканция най-вече по неговата „инстаргамабиличност“. Т.е. да е достатъчно фотогенично, за да станат страхотни снимки, с които да се фукат пред приятели и последователи в социалните мрежи.

От американските милениали 60 на сто избират ваканционната си дестинация според снимки в Инстаграм.

Проучване на Гугъл показва, че отново 60 на сто от клиентите правят импулсивно своя избор и ползват приложения, с които резервациите стават за секунди. Според „тежката артилерия“ в намирането по различни критерии и запазването на нощувки booking.com, 53 процента от световните туристи тази година ще ползват по-кратки отпуски.

За това веднага е измислен терминът микро-пътешествие,

а резултатът е, че хората се опитват да извлекат максимума от броените дни и правят пътувания по интереси и хоби, ползват превоз и екскурзоводска услуга по собствена мярка.

В еко нагласите при пътешествията обаче няма съществена промяна: модерните хора предпочитат споделените пътувания до офиса, ползването на велосипеди за града и ваканцията, обществения транспорт за своето придвижване в района на пребиваване.

Загрижените за бъдещето на планетата пътешественици все повече отделят внимание на дейности, насочени към местните общности. Те избягват да купуват вносни стоки, а избират от продукцията на фермерите; подпомагат материално образованието на дечицата или най-малкото – отнасят спомени под формата на сувенири, изработени от местните.

ОЩЕ МОДНИ ТРЕНДОВЕ

Ирландия е магнит не само с невероятните си природни прелести и бирата Гинес.

В последните години там се наложи ДНК туризмът: стотици хиляди от цял свят посещават страната, за да търсят своите корени.

Има разработени специални персонифицирани турове, изследващи родословията, с посещение на архиви и гробищни регистри, а след установяване на произхода клиентите биват развеждани по местата, свързани със семейното минало.

В дъблинския хотел Шелборн има дори иконом, който ще се погрижи за изследване на генеалогията ви.

Банкови офиси, кина и вериги за облекла и аксесоари стават… вкусни. Трендът е насочен предимно към милениалите, които все по-трудно могат да бъдат впечатлени.

За да бъдат поглезени, в кафенета до клоновете на Capital One те могат да си пийват кафе с пресни печива, докато банката им предоставя безплатна консултация с лайф коуч (експерт по личностно или кариерно развитие).

Вкусни менюта вместо пуканки се предлагат в кино моловете, както и в H&M в Стокхолм. Американците и скандинавците, както обикновено, са напред с материала.

Да те посреща таблет в хотелската ти стая, който лично да те поздрави и да можеш на приложението върху екрана му да регулираш светлината в стаята, музикалния фон или програмите на телевизора, си е вече нещо съвсем рутинно, че и демоде.

В много вериги – като Мериот например – вече може да пускаш климатика, да си направиш кафе, да си поръчваш храна в стаята или да резервираш час за СПА процедури, без да се докосваш до нищо.

В сътрудничество с гиганти като Амазон гласовата команда до „умни“ устройства е напълно достатъчна. Но и това не е всичко:

китайският гигант Алибаба откри в Ханджоу първия в света хотел без нито един човек персонал – FlyZoo. Трикрак робот-рецепционист използва лицево разпознаване, за да потвърди резервацията ви

и да ви настани в хотела.

Асансьорът също е умник и разпознава гостите, като ги отвежда на съответния етаж, а вратата на стаята се отваря автоматично. Напускането става чрез приложение, което активира робота-камериерка да почисти стаята и да я подготви за следващите гости.

Колко ли остава да пристигаме на покрива на хотела с летящи автомобили?

Снимки Бойка Велинова

Още интересни четива на https://magdalenagigova.blogspot.com/

Утре очаквайте нова порция модни тенденции в пътешествията

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *