Дромомания

Лястовичите гнезда вървят по 2500 долара килото

Насекоми  – за оцеляване на човечеството, или да изядеш онова, което искаш да убиеш с чехъла

Насекоми  – за оцеляване на човечеството
Насекоми  – за оцеляване на човечеството
Насекоми  – за оцеляване на човечеството
Насекоми  – за оцеляване на човечеството
Насекоми  – за оцеляване на човечеството

Насекоми  – за оцеляване на човечеството. В съвременната кухня навлизат бонбони от щурци, снакс от пържени скакалци, оризови хлебарки, които по съдържание на протеин нямат равни…  на средностатистическия европеец все още му се повдига от мисълта, че може да изяде това, което с ненавист убива с чехъла.

Но статистиката твърди, че близо 2 милиарда души на планетата се хранят с насекоми. 

Според мнозина те са добър източник на хранителни вещества, мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали и ще бъдат отлична алтернатива на добре познатите ястия, когато човечеството набъбне до 9 милиарда души през 2050 година. 

От векове насекомите са били част от ежедневната храна на много хора по света, се казва в доклада на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, озаглавен

„Ядливите насекоми: бъдещи перспективи за осигуряване на прехраната“.

Насекоми  – за оцеляване на човечеството
Насекоми  – за оцеляване на човечеството
Насекоми  – за оцеляване на човечеството
Насекоми  – за оцеляване на човечеството

Тъй като са студенокръвни, насекомите са много ефективни при преобразуването на фуража в протеини. Освен това те могат да бъдат изхранвани с органични отпадъци. Събирането и отглеждането на насекоми не изисква високи технологии.

То е ниско бюджетна инвестиция, с която могат да се занимават дори най-бедните слоеве на обществото, включително и жените и тези, които нямат земя.

От 2003 г. насам Организацията по прехрана и земеделие се опитва да насърчи яденето на насекоми в много страни по света.
Насекомите остават незабелязани за изследователите, които се занимават със земеделие, включително и за Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Но консумацията на тези същества не е нищо ново за някои райони в света.

В Тайланд например хрупкавите пържени скакалци и бръмбари са популярна храна, а в Африка и Австралия мравките и ларвите на бръмбари са част от ежедневното меню на местните племена.

Доказано е, че яденето на насекоми е редовна практика за най-малко 2 млрд. души по света.

В литературата са регистрирани над 1 900 вида ядливи насекоми, повечето от които виреят в тропическите страни.

Сред най-често консумираните групи са: бръмбарите, гъсениците, пчелите, осите, мравките, сакаклците, щурците, цикадите, термитите, листните въшки, водните кончета и мухите.

Първите продукти за човешка консумация, произведени от насекоми, ще излязат в продажба в швейцарски супермаркети следващата седмица, предаде БТА.  

Желаещите ще могат да опитат бургери и кюфтета от брашнени червеи с ориз, зеленчуци и подправки. 

Според говорител на федералната служба за безопасност на храните, Швейцария е първата европейска държава, разрешила използването на насекоми за човешка храна.

Швейцарското законодателство допуска три вида насекоми за човешка консумация – скакалци, щурци и брашнени червеи. Тези насекоми се отглеждат за храна на животни. За да са подходящи за човека, те трябва да са четвърто поколение. 

Храна за императори

Лястовичи гнезда
Лястовичи гнезда

В Китай ядат лястовичи гнезда от столетия. Според една от легендите, през седми век императорската армия била изтласкана от Чингиз хан на скалист остров в Южнокитайско море.

В пещерите там  гнездяли безброй лястовици, които изграждали домовете си от собствената си бързо засъхваща слюнка. На войниците се налагало да се катерят по 50 метрови отвесни канари, да търпят лястовиците да ги кълват и драскат, докато бранят гнездата си.

Научили се да ги варят няколко пъти по 5-6 часа, да отстраняват калта, перата и пуха, за да задоволят глада си.

Кипнатите с джинджифил и оризова ракия лястовичи гнезда били не само питателни, ами се оказали незаменим деликатес за възстановяване на мъжката сила.

Рецептата по приготвянето е останала почти непроменена през вековете, макар сега да е значително обогатена. Според степента на почистване гнездата се делят на „бели”, които птичките подготвят за щастлив семеен живот, но са ги прогонили преди да се настанят в тях, и на  „черни” – вече употребени.

Лястовичи гнезда
Лястовичи гнезда

Естествено, белите са доста по-скъпи от черните. Една кутия с шест почистени и готови за употреба гнезда може да достигне до 2500 долара.

А една малка порцийка в държави с нисък стандарт като Виетнам, се предлага за баснословните 50 долара.

При поднасянето им има всякакви вариации, вкл. и под формата на десерт, задушени с небет шекер.  Последен писък, обаче е нес кафето със стрити на прах лястовичи домове.


Имуностимулиращ афродизиак без вкус

Лястовичи гнезда
Лястовичи гнезда
Лястовичи гнезда


В Азия тачат деликатеса, заради превъзходните му медицински свойства като тонизиращо средство и афродизиак.

В интерес на истината, лястовичите гнезда са напълно безвкусни, затова ги варят в пилешки бульон, подправят ги с месо и зеленчуци. 

Всички тези усилия са в името на неоспоримите достойнства, което ги прави важен продукт от хранителната терапия на китайската медицина.  

Освен, че тонизират организма, те са фактор за хубавата кожа при жените, заздравяват далака и отварят стомаха – както китайците наричат подобряването на апетита.


При яденето на лястовичи гнезда трябва да се внимава за останалите продукти от менюто, защото определени плодове и зеленчуци, обезсмислят благотворното им въздействие, ако се употребят в един и същи ден с деликатеса.

Не само приготвянето, ами и добиването им е истински ритуал. Ловците на гнезда рискуват живота си в тъмните и опасни пещери. 

Те са убедени, че ще се върнат живи и с добър „улов”, ако изкачат скалата на разсъмване и се спуснат по залез слънце. По време на търсенето не се хранят с нищо друго, освен с лястовичите гнезда, свалени от зъберите с благословени от свещеник инструменти.

Лястовичи гнезда
Лястовичи гнезда

Баснословните цени на азиатския афродизиак и трудността по добиването му, принуждават търговците да превърнат непредсказуемия лов в банално, но ефективно производство.

За бързолетите се строят специални „квартали”, създавайки им условия, максимално близки до природните –  грапавите стени имитират скалиста повърхност,  охлаждат ги с вода…

И лековерните птички веднага се втурват да правят гнезда, които мигом ще бъдат откъснати, щом ги завършат.

Заради еколозите, които изпищяха на умряло от тази безчовечна манифактура, китайското правителство бе принудено да забрани сервирането им на официални приеми. 

Малайзийските производители на кафе с лястовичи гнезда пък наричат местата за изкуствено отглеждане на ценните птици „хотели” и изчакват 40 дни – времето необходимо на малките лястовичета да се научат да летят и сами да напуснат дома си.

Популярността на гнездата от азиатска лястовица, които в миналото са били достъпни само за императори, е създало световен пазар с годишни приходи от 5 млрд. долара,

твърди Ток Тенг Сай, президент на Федерацията на търговците на птичи гнезда в Малайзия, която произвежда 20 на сто от птичите гнезда в света. Големият дял се пада на Индонезия – цели 70 процента.

„Хайверът на Изтока” достига до 2500 долара за килограм

Деликатесът, известен като „хайверът на Изтока“, се продава на едро  по 1000-1500 долара за килограм. На дребно цената достига до 2500. 


„Много хора правят много пари“, отбелязва Локе Ю Лун, мениджър на екопарк в Малайзия, който произвежда редица стоки на базата на птичи гнезда – от кафе до продукти за кожата.

Основните им свойства, обаче са в помощ на мъжката потентност, подсилването на имунната система и отлагането на старостта.

Ядливите гнезда съдържат 70% протеин. Някои виетнамци вярват, че птичето гнездо поддържа тялото на човек красиво в продължение на десетилетия, помага при астма и лошо храносмилане.

Още любопитни случки на https://travelwithmagi.wordpress.com
Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *