Дромомания

„Клетниците“ – с премиера в Софийската опера

"Клетниците"  - култовият мюзикъл с премиера в Софийската опера
„Клетниците“ – култовият мюзикъл с премиера в Софийската опера

В ролята на Жан Валжан влиза музикантът и певец Влади Михайлов, партнират му поп изпълнителят Орлин Павлов (Жавер) Весела Делчева (Фантин), Анна Вутова (Козет), Ники Сотиров (Епископ)

Влади Михайлов и Орлин Павлов в "Клетниците"  - култовият мюзикъл с премиера в Софийската опера
Влади Михайлов и Орлин Павлов в „Клетниците“ – култовият мюзикъл с премиера в Софийската опера

„Клетниците“ – най-играният мюзикъл на всички времена ще бъде представен в Софийската опера и балет представя. Премиерата е на 6 декември от 19 часа.

Легендарната сага по музика на  Клод-Мишел Шьонберг и либрето и адаптация на Ален Бублил,  пресъздава революционния устрем във Франция от времената на поредната трансформация в държавното управление на страната, описани във вечната едноименна класика на Виктор Юго.

Най-играният мюзикъл на всички времена
Най-играният мюзикъл на всички времена

За да съпреживее публиката истински затрогващата история  на каторжника Жан Валжан, Козет, Гаврош, Тенардие и другите герои, режисьорът на спектакъла Пламен Карталов разчита на артисти и музиканти.

Сред тях се отличават имената на  поп идола   Орлин Павлов, звездите на мюзикъла – Владимир Михайлов, Весела Делчева, Богомил Спиров, Атанас Сребрев, Вениамин Димитров, Румен Григоров,  Пламен Гранжан, Деница Шопова, Юлияна Тодорова, Весела Янева и други.

 "Клетниците" -  най-играния мюзикъл на всички времена
„Клетниците“ – най-играния мюзикъл на всички времена с режисьор Пламен Карталов

Поставянето на  софийска сцена на „Клетниците“  е сбъдването на моя мечта от 1987 г.“, каза преди премиерата акад.  Пламен Карталов и обеща на зрителите да остане верен на стила си и да им предложи  едно невероятно изживяване,  гарантирано  от актьорската игра, музиката и сценичната адаптация в спектакъла. 

За да бъде видян той от българските зрители Софийската опера е откупила правата за мюзикъла от носителя им – най-успешният и влиятелен музикален продуцент в света  Камерън  Макинтош, който държи правата и за още два от най-дълго игралите се в историята на Бродуей  постановки на мюзикълите „Фантомът на операта “ и „Котките “.  Избраните чрез прецизен кастинг актьори са били одобрени от продуцентската компания в Лондон.

Пресконференцията
Пресконференцията

Постановката на Камерън Макинтош на мюзикъла „Клетниците“ е на сцена над 30 години, с над 120 млн. зрителска аудитория в 52 страни, изпят  е на 22 езика.

Композиторът Шьонберг прави през 1978 г. концептуален албум по романа на Виктор Юго, със стихове на Бублил, а по-късно двамата преработват албума в мюзикъл.

Първата му постановка е в Париж през 1980 г.

Пет години по-късно мюзикълът е поставен на Уест Енд в Лондон и се превръща във феномен в жанра.

Английският вариант е поставен през 1987 г. в Ню Йорк, където става супер хит. 

Макар, първоначално критиката да е доста негативна спрямо творбата, още с първата си поява на сцената публиката я приема положително, с голям  интерес и за това и до днес „ Клетниците “  се възприема за истинска класика в жанра.

През 2016 г. Би Би Си 2 нарича „Клетниците” най-добрия мюзикъл на всички времена.

Мюзикълът, който поставя рекорд по дълголетие, е по сюжет на едноименния роман на Виктор Юго, който авторът завършва през 1862 г.

Основният разказ в него се гради около образа на бившия каторжник Жан Валжан, който вижда силата на доброто в света, въпреки тъмното си минало.

Започвайки през 1815 г. повествованието достига своята кулминация през 1832 г. с Юнското въстание в Париж на барикадите като следва живота и отношенията на няколко персонажа и конкретно страданията на бившия каторжник Жан Валжан и неговото изкупление.

„Всеки ден трябва да послушаш поне една песен, да погледнеш хубава картина и да прочетеш поне едно мъдро изречение”. 

Към тези вдъхновяващи мисли на Гьоте, нека признаем и сбъднатите пророчески думи на Хичкок, че от романа на Виктор Юго „Клетниците” става и прекрасен мюзикъл.», споделя режисьорът Пламен Карталов.

«Ще добавя и своето пожелание: трябва да се види и чуе поставеният вече и в България, на сцената на Софийската опера, истински триумфиращият 35 години по всички световни сцени феноменален мюзикъл на Бублил и Шьонберг «Клетниците».»          

Следващите представления на „Клетниците“ в Софийската опера и балет са на:  7, 8, 10, 11, 12, 13 декември 2019 г. от 11 ч. и 19 ч. и на 9, 10, 11, 12 януари 2020 г. от 19 ч.

Още интересни четива на https://magdalenagigova.blogspot.com/
Please follow and like us:

2 thoughts on “„Клетниците“ – с премиера в Софийската опера

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *