Дромомания

Сомалия и Руанда – новите туристически дестинации

Северна Сомалия, непризнатата държава Сомалиленд.
Северна Сомалия, непризнатата държава Сомалиленд.

В Покана за пътуване на 8.12.2019 година: Н. Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия за любимите си места у нас и в родината й.  Изложбата „България през стъклото на времето“ – в Рим. Петра – приказка с цвят на прясно телешко

Сомалия и Руанда! За повечето от нас екскурзия в Сомалия звучи абсурдно колкото плаж на Северния полюс. Е, разговарях с човек, който не само е отишъл там доброволно, ами се е върнал невредим и разбива всичките ни представи за тази част от Африка.

Сомалия. Владислав Панев
Сомалия. Владислав Панев

Владислав Панев е пътешественик, в чиито паспорт има печати от над 120 държави. Съпредседател е на Зелено движение и собственик на финансова компания. Той ни изненада, че

в Северна Сомалия,  наричана Сомалиленд, неграмотността рязко е намаляла, покрай желанието на всеки да притежава смартфон.

А понеже малцина сред населението имат банкови сметки, и трите банки в страната притежават телекоми и извършват всякакви разплащания чрез мобилни приложения.

Дори можеш да си купиш сладолед от улична сергия с телефона.

В Сомалиленд наричат всяка сграда на 5 етажа небостъргач, а върху козите и камилите собствениците им са написали номерата си, за да им звъннат ако се изгубят. При население от 99% строги мюсюлмани кражбата е непозната.

Сомалия. Снимка Владислав Панев
Сомалия. Снимка Владислав Панев

Владислав Панев разруши с фадромата на фактите предразсъдъците ни, натрупани през годините. Не само за Сомалия, ами за Уганда и Руанда.

Руанда. Столицата Кигали
Руанда. Столицата Кигали
Руанда - страната на хълмовете и езерата
Руанда – страната на хълмовете и езерата

Оказва се, че страната, в която през 90-те години на ХХ век върлуваше масов геноцид между племената тутси и бхуто, днес е една от най-процъфтяващите в региона. Владислав е влюбен в Африка и ако не е успял да ни предаде чувствата си, то поне ни убеди, че в доскоро оцветените с червено райони в сайта на външното ни министерство човек не само може да оцелее, ами да си прекара добре.

Владислав Панев и съпругата му при извора на Нил в Уганда
Уганда. Столицата Кампала
Уганда. Столицата Кампала

Нейно превъзходителство Пуджа Капур е дама, която не остава незабелязана дори в препълнена с хора стая.

Не само заради сарито.  Както сте се досетили става дума за посланика на Индия. Нека погледнем България през нейните очи и научим от нея повече за родината й. Най-напред я попитах кои са любимите й места у нас.

Нейно превъзходителство Пуджа Капур  на Езерото с лилиите в Борисовата градина
Нейно превъзходителство Пуджа Капур на Езерото с лилиите в Борисовата градина

„Наистина са много – отвърна г-жа Капур – но специално бих отбелязала Пловдив. Твърде много харесвам също и Варна. София и Бургас са чудесни. Но мястото, където се чувствам наистина специално, е Рилският манастир. Вибрациите там са различни – розите, гората, планината, поточетата, изворите…

Чувства се една зареждаща, свещена атмосфера и

ако трябва да посоча само едно място в България, то би било Рилският манастир“.

Разбира се, се заинтересувах и кои са  любимите й части от Индия.

Много е трудно да препоръчам само няколко, те са толкова много, толкова различни и магнетични! Затова ще ви посоча три групи, три вида, които си заслужава да се видят: тези, които са същинска природна живопис; тези, които разкриват изумителна история и култура; и местата, където се усамотяваме за почивка и духовно търсене.

В България има красиви планини, а ние в Индия имаме Хималаите, най-високата планинска верига в света. В планините можете да вървите по екопътеки, да практикувате екстремни спортове, да отидете на сафари, да видите тигри и други диви животни или пък просто да си почивате.

Другата посока са плажовете и островите. Ние сме полуостров с брегова линия от 5422 км, по продължението на две морета и океан.

Мнозина харесват Керала, често наричана Страната на Бог, която е известна със своите лагуни и аюрведични СПА локации. В Гоа има уникална смесица между конканска и португалска култура също е предпочитана дестинация за много хора.

Аз имам особена слабост към Гоа. Всеки посланик от Индия трябва да посвети работата си за популяризирането на един щат и аз съм избрала Гоа.

Друга насока е културният и исторически туризъм. В този смисъл сме разглезени от огромно богатство на избор, но ако трябва да избера едно място, ще кажа, че всеки трябва да посети Раджастан. Дворците спират дъха, бижутата, занаятите и платовете са изключителни. Това е съвсем друг свят! И разбира се, Тадж Махал в Агра – едно от седемте чудеса на света. Делхи, столицата, също не може да се пропусне – възкръсвала е много пъти от древността до днес.

И накрая, забелязвам, че духовният туризъм е доста популярен сред българите, както и сред много западни туристи. „Бийтълс“ също са посетили Индия по този повод – не са били първи, не са и последни.

Няма да споменавам имена, защото този вид духовни практики се смятат за нещо много лично, но в Индия идват хора от цял свят, за да намерят себе си, да намерят спокойствие.

Прекарват време в различни ашрами, за да заредят с енергия ума и тялото си и да се върнат трансформирани“, завърши Нейно Превъзходителство, индийският посланик Пуджа Капур при краткото си гостуване в Покана за пътуване.

Цялото интервю с нея – четете в списание „Примиум Лайфстайл“  

Преди близо година с изложбата „България през стъклото на времето“ пътувахме повече от век назад. Днес самата експозиция е тръгнала на път и вече се намира в Италия.

„България през стъклото на времето“  в Рим
„България през стъклото на времето“ в Рим

С нея фондация „Ценности“ на  бившата първа дама Антонина Стоянова показва 36 уникално съхранени през последните 100 години стъклени плаки, които могат да бъдат наречени „дядото на диапозитива“.

Други любопитни четива на http://magdalenagigova.blogspot.com

Те изобразяват сцени от български бит, показват красотите на родината ни и разказват семейната история на почетните консули на България в Италия Близнакови, стигнала от Стара Загора през Триест чак до Лондон, където в нея се намесва писателят Джеймс Джойс.

„България през стъклото на времето“
„България през стъклото на времето“

След големия успех в националната галерия Квадрат 500, „България през стъклото на времето“ ще гостува в Музея на Рим от 11 декември до 12 януари. Милена Кънева, заедно с Ирина Дилкова, е един от основните двигатели на  италианския й гастрол.

Изложбата е в чест на 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Италия. Тази годишнина съвпада с провъзгласяването на София за столица на България – също 140 години.

Затова общините на двете столици подкрепят завладяващата експозиция. 

Към нея е издаден изключително луксозен каталог, благодарение на арх. Стефан Добрев.  Задълбочените и познавателни текстове в него са дело на етнолога Анелия Милушева.

Петра
Петра

В последните месеци нискобюджетните полети превърнаха Йордания в желана от българите посока. А там наистина има какво да се види – спокойната и охолна столица Аман, римските руини на Джераш, мястото в река Йордан, където се твърди, че е бил кръстен Исус Христос.

Също така гмуркането сред коралови плантации в курорта Акаба, Мъртво море, планината Небо, от която Мойсей е прогласил мъдростта си…. Но кажат ли Йордания, първото място, което изниква в главата ни е Петра.

Петра
Петра

Стъпиш ли в Петра, мигновеата ти реакция е: “Боже, забравили са за разрушат декора след снимките на “Индиана Джоунс и Свещеният Граал”!”. Филмът наистина е сниман там, но навлезеш ли в каньона, изсечен от природата в розовия пясъчник, осъзнаваш драстично разликата между преходността на киното и пълната липса на суета във вечността. Вкаменена приказка – това е Петра.

Повече за Петра прочетете на https://dromomania.bg/2019/11/23/%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%b0-%d0%b2%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%b0/

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *