Дромомания

Как посрещат Нова година по света?

Как посрещат Нова година по света? В Фойерверките от Австралия започва всяка новинарска емисия в Европа
Как посрещат Нова година по света? В Фойерверките от Австралия започва всяка новинарска емисия в Европа

В Индия я честват на 8 различни дати. В Аржентина разнасят куфари. В Шотландия гостуват на непознати

Как посрещат Нова година по света? Някои обичаи са меко казано странни. А ако си мислите, че само гърците трошат чинии от трапезен възторг, лъжете се. Същият ритуал е характерен за албанците, в съчетание с „пуцане“ във въздуха.

Е, то и у нас в първите минути на 1 януари заприличва на Бейрут.

В Дания, обаче, също чупят чинии пред входните врати на къщите си навръх празника. Според поверието онези с най-голям куп натрошени съдове ще се радват на най-много верни приятели през новата година.

Как посрещат Нова година по света? В Дания по счупените чинии измерват бъдещите приятелства през новата година
Как посрещат Нова година по света? В Дания по счупените чинии измерват бъдещите приятелства през новата година


В Алжир подаръците се раздават не от щедър старец, а от жена. Децата си правят декоративни татуировки с къна, семействата приготвят кус-кус с месото на домашен петел. Типична е питката, замесена с билки, набрани в пустинята.

В Аржентина и Еквадор на 1 януари ще срещнете несметно количество хора, които обикалят квартала с куфар в ръка.

Как посрещат Нова година по света? В Аржентина и Еквадор на 1 януари ще срещнете несметно количество хора, които обикалят квартала с куфар в ръка.
Как посрещат Нова година по света? В Аржентина и Еквадор на 1 януари ще срещнете несметно количество хора, които обикалят квартала с куфар в ръка.

Те вярват, че това ще им гарантира повече пътувания през следващата година. Плуването в частни и обществени басейни, реки и езера също е характерно за аржентинците, за да им върви по вода. Също така ядат боб на Нова година, за да си осигурят постъпления и кариерно развитие.

В Панама горят чучело на политик или друга знаменитост, вбесила хората през изминалите 365 дни. Парцалените кукли олицетворяват разочарованията, неприятностите и бедите през изминалата година. Разбира се, местните жители не желаят зло никому.

Просто и там важи прастарата формула – „Няма чучело, няма проблем“

С надеждата новата година да бъде късметлийска и доходоносна. В Панама традицията е всяко семейство да си има собствена миниклада, докато в разгара на шествието публично пламва  клонинг я на местен спортист, я на министър.

За всички парцалени кукли има една дума – muñeco. Изгарянето им е придружено с шумен звън. Точно в полунощ забиват камбаните на всички огнеборски вишки в столицата Панама сити, в съпровод на клаксони. Адският шум има за цел да наплаши настъпващата нова година и да я накара да се „държи прилично“.

Още любопитни подробности как честват Новата година в Панама

За да се подготвят за Нова година, в Китай почистват къщите си, осветяват ги и ги ускрасяват с червени декорации. Освен това връщат заемите си и купуват нови дрехи. Те също така осветяват къщите си и го украсяват с декорации в червен цвят. Подаръци се разменят на Китайската нова година. На 31 декември украсяват трапезата с нарциси и

на 1 януари избягват да произнасят думи с негативен заряд – смърт, бедност, катастрофа, за да не ги сполетят. 

Италианците носят червено бельо в новогодишнта нощ, а на трапезата слагат свински джолан и леща, като знак за късмет и богатство през идните 12 месеца.

В Неапол  изхвърлят през прозорците стари мебели и други вехтории, с което ознаменуват смъртта на отминалата година.

На целия Ботуш е обичай е да се подаряват портокали на близките и приятелите.

В Куба също наблягат на портокалите, но доста по-екстремно.

Всеки е длъжен да изяде по 12 портокала в новогодишната нощ, за да му върви през 12-те месеца. 

Португалците закачат над новогодишната маса добре запазен грозд, и докато часовникът отмерва дванадесетте удара, всеки бърза да откъсне и изяде последователно 12 зърна, като в същия момент си намисля желание за всеки един от дванадесетте месеца. Същият обичай важи и за Испания.

Шотландците ходят на гости на напълно непознати хора и излизат на улицата облечени като коминочистачи. За да се изтърколи старата година, поставят смола в бъчва, палят я и я пускат по нанадолнище.

Англичаните в полунощ прекрачват прага на къщите си с монети в джоба – за богатство, парче въглен – за топлина и сол – за храна през следващата година.

Японците посрещат новата година рано сутринта на 1 януари с… чаша студена вода. След края на обичайните 108 камбанни удара (за да прогонят 108-те съблазни),  всеки бърза да се изкачи нависоко, за да приветства слънцето.

Нова година в Япония
Нова година в Япония

На Нова година в Токио местни жители и туристи хапват традиционно ястие с юфка. Според японските традиции консумирането му в празничната нощ ще донесе много здраве и щастие Нрез новата година. В храмовете звънят камбаните, а императорът отваря вратите на своя дворец за посетители.

В Бразилия масово празнуват Нова година на плажа, хвърляйки цветя в океана чест на богинята на морето Yemanjá. Всички са облечени в бели дрехи – символ на невинността на Новата година.

На Копакабана понякога се събират няколко милиона души.  

Във Филипините представителките на нежния пол носят поли на точки, чиито кръгли форми символизират монетите и материалната сполука.

В Мексико пък жените носят панталони в два цвята – червен, който олицетворява любовта и жълт, привличащ материално благополучие.

В Австралия, макар да е над 30 градуса, по британски подготвят трапеза с пуйка, месо, шунка. В традиционния пудинг слагат късче самородно злато. Който го намери, ще е късметлия цяла година.  Карат сърф, пеят коледни песни на плажа

А фойерверките са незабравими

В Австрия масово подаряват книги и билети за театър. Обичаят е празничният обяд да завърши с ментов сладолед във формата на четирилистна детелина за късмет.

Как ще празнуват тази година във Виена

 В Лас Вегас определено знаят как да празнуват. Голяма част от улиците на града са затворени за движение през нощта, което позволява на всички да се забавляват до зори под открито небе.

Таймс Скуеър в Ню Йорк, който е пресечна точка на Бродуей и Седмо авеню, събира всяка година около 1 милион жители и гости на града.

Площадът в Манхатън е известен със своите големи светещи рекламни пана, които в полунощ изписват поздрав по случай настъпилата нова година.

В Индия майките подреждат подаръците и на сутринта водят децата със завързани очи – всяко да си избере.

Там, обаче има цели 8 дати, на които се отбелязва Новата година. Например, в деня – Гуди Падва, непременно трябва да се дъвчат листа от дърво ним-ним (силно горчиви на вкус). Старо поверие им присъжда важна роля – да защитават човека от болести и беди и да му осигуряват сладък живот.

През 1940 година правителството на Тайланд приема решението да се празнува Нова година на 1 януари. Независимо от това, основният празник от населението на страната продължава да отбелязва по традиция през втората половина на април.

В някои страни по света се смята, че всичко, което е във формата на пръстен носи късмет, защото символизира пълен кръг, т.е. край на един цикъл. Затова холандците и швейцарците ядат понички за Нова година. 

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *