Дромомания

Пътеводител на сладоледения извратеняк по света

Ледено изкушение с вкус на агнешки червца и мелба за $25 хиляди със злато

Сладоледът може да бъде и секси
Сладоледът може да бъде и секси

Сладолед! На пръв поглед не може да бъде кой знае колко различен – на клечка, във фунийка, в купичка. Нищо подобно. Пътеводителят на сладоледения извратеняк, който съставих за Dromomania.bg ще ви отведе до незнайни кулинарни висини.

Олимпийски факел във фунийка в Рим

Магазинчето за сладолед близо до Пантеона в Рим, създадено през 1890 г., се управлява и до днес от фамилия Джолити. Такова е и името на марката, която те упорито отказват да продадат дори срещу баснословна сума на някой от големите производители. Тук всяко ледено изкушение има история.

За олимпийските игри в Рим през 1960 г. създават сладолед във формата на факел „Копа Олимпика“. От 1920 г. е десертът „Копа Джолити“ от стрити лешници, бит каймак и забайоне (лек десертен италиански крем).

Сп. „Форбс“ пише, че легендарното магазинче предлага още сладоледи с вкус на шампанско или сицилианска марсала.

Сладолед с аромат на агнешки червца в Лондон

Първите сладоледаждии в Англия били италианци и досега собственици на „Морелис Джелато“ в прочутия  лондонски магазин „Хародс“ се държи от неаполитанско семейство. 

Всеки клиент тук може да си поръча собствен авторски сладолед.

Най-поръчвани са тези с вкус на ябълков пай, сицилиански червени портокали и коледен пудинг. Но има и по-екстравагантни желания – с круши и сирене горгонзола, бял шоколад и пиемонтски трюфел, с мариновани малки лукчета. Палмата държи сладоледът с вкус на хагис – национало шотландско ястие от агнешки червца. 

Секат сладолед с брадва в Истанбул

Сладолед в Турция
Сладолед в Турция

Ръчно правеният сладолед в Истанбул е част от екзотиката в града. Той се върти във вещите ръце на майсторите пред очите на клиентите. Продавачите дори театрално го дялкат с брадва, за да покажат колко е гъст. 

В Турция сладоледът се нарича дондурма.

Най-прочута според „Форбс“ в Истанбул е веригата от заведения „Мадо“. Там десертът се прави по 300-годишна рецепта само с мляко от планински кози. Толкова е твърд, че трябва да се яде с нож и вилица. Хит в „Мадо“ е кестеновият.

Точи се като тесто в Бейрут

Точен  сладолед в Бейрут
Точен сладолед в Бейрут

Ръчно правеният сладолед в бейрутското кафене „Хана“ в Ливан е от мляко, смесено със салеп – стрити на прах грудки от дива орхидея. В нея се съдържа веществото глюкоманан, от което 

леденото изкушение е разтегливо като тесто.

Впрочем, възрастното семейство го замесва, както се прави питка. Най-известен е този от шамфъстък, но правилото е да се използват само пресни плодове от пазара, затова асортиментът зависи от сезона. 

С вкус на уасаби в Сингапур

„Томс палете“ е едно от двете места в Сингапур, където предлагат сладоледи с повече от необичайни съставки – черен ориз, лайм и уасаби, женшен, лимонова трева и совиньон блан, тофу, хризантема, карамелизиран лук.

Другата Мека за любителите на десертите е „Адърс“. Там забъркват мляко с уиски и шоколад, с индонезийска палмова захар и неузрели плодове на мангрова палма или с

чемпедак – ароматната версия на хлебното дърво. 

Най-обичаният и мразен плод в Азия – дуриан, има специално място в менюто.

Онези, които се престрашат да преглътнат миризмата му на селски нужник, твърдят, че имал вълшебен вкус.

Дурианът обаче е толкова вонлив, че не разрешават да се внася в пътнически самолети. 

Сметанов с водорасли и саке в Токио

Сметанов с водорасли и саке в Токио
Сметанов с водорасли и саке в Токио

Токийският „Къп айс мюзиъм“ няма нищо общо с музей въпреки името си. Там щандовете са парцелирани на отделните японски провинции. Сладоледът се продава във вкусове, характерни за съответните региони – на телешки език, китово месо, водорасли от остров Хокайдо, прочутата японска морска сол. 

На специална почит са градусовите сладоледи със саке, бира или оризова водка като съставка.

Варят го с часове в Мумбай

Преварен  сладолед в Мумбай
Преварен сладолед в Мумбай

Най-дълго правеният сладолед в света е индийското кулфи. То се прави от мляко, което се вари с часове, докато течността не намалее наполовина. През цялото време се бърка активно, за да не прегори. После се замразява в глинени съдове.

На вкус и гъстота десертът напомня на ледено крем брюле.

Добавят му кардамон, розова вода, шамфастък или шафран. Преди години с производството му се занимавала специална каста. „Бадша кулфи“ в Мумбай е едно от малкото места, където се произвежда по древните традиции. В големите вериги са се изхитрили да го правят с мляко на прах.

Криогенни рози в Казанлък

За първи път в Казанлък шеф шоколадиерът Радо Стамболов показа сладолед по специална криогенна технология 

с конфитюр от рози и свежи листенца от маслодайното растение. 

Майсторът на черпака използва течен азот, за да изстуди традиционните за сладолед съставки плюс характерните за Розовата долина. Към тях той прибавя течността, охладена до минус 196 градуса. 


Шеф Стамболов разкри, че навремето е бил на бригада в Казанлъшко, за да бере рози, и оттогава проявява нескрито любопитство към употребата на Роза дамасцена в кулинарията.

Ледена сладост срещу грип

Сладолед, който да помага срещу грипни епидемии произвежда компанията „Дженис сплендид айскриймс“, съобщи Ей Би Си нюз. Според гонворителя на компанияталакомството подобрява състоянието на болните със съставки като мед, джинджифил, портокалов и лимонов сок.

За любителите на по-пикантни усещания 

има разновидности с бърбън и лютив червен пипер. 

Все неща, които са бабешки лек срещу инфекции.

Идеята за антигрипния сладолед възникнала в САЩ преди десетина години, когато в страната вилнеела грипна епидемия. Лекарите, участвали в разработката, твърдят, че медът е като мехлем, който облекчава дразненето в гърлото, а лютивият червен пипер прочиства носа и облекчава дишането.
Цената му е 12 долара за 450 грама. 

Мелба „Златно изобилие“ за 1000 долара 

Мелба за 1000 долара
Мелба за 1000 долара

Мелбата „Златно изобилие” наистина е върхът на сладоледа. 

Тя е вписана в книгата на рекордите „Гинес“ като най-скъпа в света.

Цената й е 1000 долара и неповторимият й вкус се дължи на пет вида ванилия от Таити и Мадагаскар, ароматен венецуелски шоколад, марципанови череши и трюфели. 

Но не на тях се дължи баснословната цена. Мелбата е поръсена с най-скъпия шоколад в света Amedei Porcelana. Отстрани е декорирана със златно 23-каратово цвете, което е толкова тънко, че може да се изяде. 

Най-отгоре е закрепена миниатюрна купичка със златен хайвер от есетровата белуга албинос, подсладен с портокалов сок, маракуя и арманяк. Сладоледът се поднася с малка лъжичка от 18-каратово злато. Който си го поръча, може да я задържи.

В ресторант „Серендипити“, където собственикът Стивън Брус е създал мелбата, продават поне по един сладолед месечно.

Заведението държи рекорда и за най-скъп десерт в света – замразен шоколад за 25 000 долара.

Още вкусотии на https://magdalenagigova.blogspot.com/
Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *