Дромомания

Тайван: „Никшъ”, стомахът на столицата Тайпе (видео)

Нощните пазари на бившия остров Формоза са място за забавление, среща с приятели и евтино и вкусно хапване

Никшъ - Стомахът на Тайпе
Никшъ – Стомахът на Тайпе

За повечето хора Тайван е далечен остров с евтина електроника и унищожителни тайфуни и земетръси.  Столицата Тайпе пък е известна с едноименния си небостъргач. „Бурж Халифа”, обаче, го детронира като най-високата сграда в света.

Маги Гигова пред Тайпе 101
Маги Гигова пред Тайпе 101

В  мегаполиса на Тайван спазването на правилата граничи с дресировка. Но има едно място, където хиляди семейства идват да вечерят на (относителна) хладина под открито небе. Да се видят с познати, да си купят гозби за вкъщи.

А младежите и да пофлиртуват над купичките със странни манджи или смучейки гигантски шейкове от екзотични плодове.

Въпреки гмежта тук  никой не крещи, не се блъска. Просто следват пътя на тълпата. И ако искат да видят нещо, се отбиват.  Това е нощният пазар  „Никшъ”, наречен „Стомахът на Тайпе”!

Никшъ – стомахът на Тайпе в Тайван

Стряскащо количество храна, смутита

традиционният за Тайван чай с перли от тапиока…

Това, последното, се оказа, че човек може да го опита и в София, но  напитката е създадена през 80-те години на ХХ век в Тайан. Фина чаена пяна изплува на повърхността при разклащането на чашата със зелен или черен чай с плодова захар, лед или мляко.

В „Никшъ”  питието се допълва от най-различни фруктови сокове, йогурт  и така наречените „балончета“ –  тапиока перли,  богати на желязо, калций и Витамин С.

Честно казано, не успях да разбера защо палачинката със стриди се смята за икона на тайванската кухня.  В „Никшъ”  сместа от тесто и яйца се пържи с шепа малки стриди и се сервира с шепа салата и сладък сос.

Лее се тайванска бира, намигват бутилки с местна скоросмъртница… Въпросната напитка понякога се сервира в

коктейл с прясна змийска кръв

С наслада пред ококорения  поглед на туриста направо на сергията отсичат главата на влечугото и източват кръвта му в чаша с нещо като тайванска ракия с „висок волтаж”. Месото нарязват и го пускат във вряща супа. Безотпадна технология!

Питието било толкова здравословно, че направо забравяш за всички болежки, а мръвката от змия била мммммм!

На съседния ъгъл се вие опашка от хихикащи пубери. Само момчета.  Приближавайки съзирам повода за нервния им смях. Вещи  сладкари изсипват тесто в нещо като съд за гофрети. Вадят хрупкавия сладкиш и по желание го сервират с шоколад или с конфитюр. 

Кикотът щеше да е напълно необоснован, ако гофретите нямаха детайлните форми на фалоси. Спускам се да ги снимам и смехът придобива гигантски размери. Дори получавам овации.

Фалоси-кексчета  в Никшъ - стомахът на Тайпе в Тайван
Фалоси-кексчета в Никшъ – стомахът на Тайпе в Тайван

Признавам,  не си купих само заради неудобството да вървя из пазара захапала мъжко достойнство.

Още приключения на https://magdalenagigova.blogspot.com/
Please follow and like us:

2 thoughts on “Тайван: „Никшъ”, стомахът на столицата Тайпе (видео)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *