Дромомания

Омайният Оман, който ме омагьоса

Омайният Оман, който ме омагьоса
Омайният Оман, който ме омагьоса

В султаната Оман всяко камъче е история, а там камъните са в изобилие. Но дивата и величествена красота на скалните зъбери обезличава човешкото въображение.

Омайният Оман, който ме омагьоса
Омайният Оман, който ме омагьоса

То просто не е в състояние да измисли толкова драстичен контраст – столицата Мускат прилича на сватбена торта, пльосната в каменна кариера. Забулени жени свещенодействат с компютри. Сковани без нито един пирон, древни ладии „дау“ акостират до многоетажни круизни кораби.

Мъже със затъкнати в белите роби ножове – ханджар управляват петролни рафинерии от пултове като на космически кораб…

Омайният Оман, който ме омагьоса
Омайният Оман, който ме омагьоса

Сгушеният в Средния Изток Оман се вдига на пръсти до развитите държави. За повече от 70 години султанатът е препуснал с шеметен галоп от феодализма до утопичен социализъм, ашладисан с абсолютна монархия.

Джамия върху 416 000 кв. м

Джамията Султан Кабуз
Джамията Султан Кабуз

Джамията „Султан Кабуз“ е издигнат приживе паметник на оманския владетел.

Целият молитвен комплекс е разпрострян върху 416 000 кв. м с водоскоци и цветни градини, отделно помещение за жени и басейни за ритуално измиване с чешми, пускани от фотоклетки.

Основната джамия с 5 минарета (централното е високо 91 м) е със застроена площ 40 000 квадрата.

Сградата уникално съчетава извивките на индийското архитектурно бижу „Тадж Махал“ и типично арабския стил. Всеки петък под позлатения купол отправят молитви към Аллах 20 000 богомолци.

Джамията Султан Кабуз
Джамията Султан Кабуз

Султан Кабуз лично е поръчал на архитектите витражите от бронирано стъкло, позлатения 14-метров полилей от кристал Swarovski с 1 122 лампи, тежък 9 тона.

600 ирански жени в продължение на 27 месеца са тъкали ръчно килима, голям 60х70 метра, тежък 21 тона, с 1 млрд. и 700 млн. възелчета.

Мълви се, че бил колкото три футболни игрища.

Джамията Султан Кабуз
Джамията Султан Кабуз

За украсата отвътре са използвани 7 милиона изпечени гледжосани плочки. Специално от Италия е докаран мрамор, чиито полирани колони са украсени с резбовани фризове от цветя.

Пазар от съкровищницата на ЮНЕСКО


Една от атракциите на столицата Мускат е покритият пазар „Мутрах”, вписан в съкровищницата на ЮНЕСКО. Дюкяните са на сектори – подправки, филигранно сребро, златари. Последните са много важни за младоженките. Само накитът за глава тежи около килограм.

Красивата диадема е изработена от 22-каратово злато и е задължителен атрибут на бракосъчетанието.

Оманската булка влиза в семейния хомот, накичена от глава до пети с благородния метал.

Пазарът "Мутрах"
Пазарът „Мутрах“

Освен тиарата задължителни са поне 9 гривни на всяка ръка и пръстени дори на палците. Бижутата са застраховка „развод”.

Ако съпругът реши да я изгони, жената напуска дома му само с дрехите на гърба си, бижутата и женската челяд.

На покрития пазар „Мутрах“ любопитните могат да вдъхнат аромата на прочутия омански тамян, който се прави от смолата на специална акация, вирееща само в покрайнините на областта Салала, да опитат екзотични подправки и да си купят сувенири от чисто сребро на зашеметяващи цени.

Нарочно! В Оман не развиват масов туризъм, за да запазят природата си. Идеята им е не да дойдат 300 000 туристи, които да оставят по 300 долара. Предпочитат да пристигнат само 300, които да похарчат по $300 000.

Омайният Оман, който ме омагьоса
Омайният Оман, който ме омагьоса

Оман има два сезона: горещ и много горещ. От септември до март в Мускат температурите варират около 30-35 градуса. В останалото време градът защитава репутацията си на най-жарка столица в света (до + 50). Дори и кучешките колиби имат климатици.

Единствената област с 4 сезона е Салала – изумително красиво място с тучна зеленина и хавайския климат с постоянните 25 градуса.

Новото пристанище на Мускат (кръстено “Султан Кабуз”, естествено) посреща стотици круизни кораби.

Омайният Оман, който ме омагьоса
Омайният Оман, който ме омагьоса

Заливът на костенурките

Едно от най-желаните за посещение места е заливът Рас ал-Хад. Там 4 пъти годишно женски костенурки с огромни като танкове коруби идват да снесат яйцата си нощем. Те изпълзяват от морето и с широките си плавници изравят дупка в пясъка.

Когато дойде времето да се излюпят, пясъкът се раздвижва като жив.

Малките колкото кибритени кутийки новоизлюпени костенурчета с още меки черупки хукват инстинктивно към морето. Право в зъбите на хищните риби, които ги хрускат като бонбончета.

От 1000 снесени яйца оцеляват едва 1-2 мъничета.

Първа пресявка правят лисиците, които надушват яйцата на плажа и пируват с тях. Бебетата пък са напълно беззащитни във водата.

За най-скъпия парфюм в света, който се прави в Оман, четете тук https://dromomania.bg/2019/09/26/%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%81%d0%ba%d1%8a%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%84%d1%8e%d0%bc-%d0%be%d1%82%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-19-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8/
Заливът на костенурките
Заливът на костенурките

Но оцелелите дочакват половата си зрялост и точно след 35 години се завръщат в Залива на костенурките, за да снесат яйцата си. 47 000 животни за 5 години идват на родния си плаж. През останалото време обхождат бреговете на Йемен.

Какво ги води към залива, който са видели един-единствен път при раждането си преди 35 г., е неясно, но вътрешният им маяк очевидно е силен колкото природата.

Заливът на костенурките
Заливът на костенурките

Костенурките са напълно глухи, но имат изключително обоняние и са много чувствителни към светлината. Ако ги стреснат, панически зариват снесените няколко яйца и с неподозирана пъргавина изчезват в морето.

Глобата за уплашена костенурка е 50 риала (170 долара).

Маги Гигова в близост с гигантска костенурка в Оман
Маги Гигова в близост с гигантска костенурка в Оман

Please follow and like us:

One thought on “Омайният Оман, който ме омагьоса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *