Дромомания

В Оман най-скъпият парфюм отлежава 19 години

В работилницата за ухания на султан Кабуз всичко се прави на ръка

Най-скъпият парфюм “Амоаж” в Оман

В Оман есенцията за най-скъпия парфюм в света отлежава 19 години. Той се нарича “Амоаж” (морска вълна на арабски с леко намигване към френската дума за любов, амур). Произвежда се единствено в султанската парфюмерийна работилница в Мускат. Уникалният флакон е проектиран в Лондон,

при бижутера на британския кралски двор – “Аспри”.

Дамският “Амоаж” има формата на джамия и е от сребърен кристал с капачка и кантове от 24-каратово злато. Мъжкият е копие на характерния за Оман нож, ханджар. Най-скъпия вариант ($8000) се прави с личния герб на султан Кабуз.

Още благоухания на https://travelwithmagi.wordpress.com

Флаконите са поставени в легло от полускъпоценни камъни: малахит, ахат, аметист. Люде от калибъра на принц Чарлз и японското императорско семейство се пръскат от парфюма с гъст ориенталски аромат.

Най-известният френски “нос” (специалист, който комбинира уханията) Ги Робер през 1988 г. е създал “Амоаж” от 120 натурални миризми. Три от тях се въдят само в Оман –

сребърният тамян, планинската скална роза от Джебел Акдар и уникалният омански лимон.

Ги Робер (работил за “Коти”, “Ермес”, “Диор”, “Гучи”, “Шанел”) е сътворил аромата напълно безплатно. Той приел предизвикателството с думите

“Това е симфонията на моя живот”.

Във фабриката, където за 3 дни произвеждат точно 72 бройки от парфюма, видях с очите си, че всичко се прави на ръка. От смесването на есенциите до нежното забърсване с кърпа на кристалните стъкла и златните части. „Самата работилничка е едноетажна постройка с размерите на студентски стол.

“Амоаж” е вечерен аромат. Дълго се запазва в кожата. Парфюмът просто задължава да си проспериращ, красив и… да носиш диаманти.

“Злато, тамян и смирна – трите големи дара на Изтока, са комбинирани в един сън”, казват за „Амоаж” ценителите. Първата реакция на „плебеите” обикновено е:

“Господи! Едно пръскане излиза 100 долара!”

При по-евтиния вариант – за около 1000 долара, красивият флакон е в ложе от истинска коприна, кутията е от марокен и също си има сертификат със сериен номер.

Най-скъпият парфюм в света
Най-скъпият парфюм в света

При „масовото” производство шампоанът е на цена 55 долара, а парфюмите са едва по 350. Почитатели на марката са Кейт Мос, Пиърс Броснън, Бенджамин Брат, Марша Крос и др.

Други любопитни случки на https://magdalenagigova.blogspot.com/
Please follow and like us:

7 thoughts on “В Оман най-скъпият парфюм отлежава 19 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *