Дромомания

Н.Пр. Кардад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба пред Покана за пътуване“: У нас лекуваме успешно рак на белия дроб, витилиго и неврологични болести

Каридад Ямир Куето Милиан със съпруга си Диснаел Мартинес Ривераи сина им пред църквата Света София
Каридад Ямир Куето Милиан със съпруга си Диснаел Мартинес Ривераи сина им пред църквата Света София
Куба е красива и завладяваща с откритите си и усмихнати хора и красиви забележителности
Куба е красива и завладяваща с откритите си и усмихнати хора и красиви забележителности

Тя е сърдечна и непосредствена. Обича прегръдките и веднага се сприятелява. Строгият посланически пост й отива тъкмо заради това. Дипломатическият пратеник на Куба е у нас от ноември 2018, но имам чувството, че вече познава  половин България.

Каридад Ямира Куето Милиан пристига в София със съпруга си и 16-годишния си син след мандати в Словакия и Дания. 

С превода от испански помага Амаури Малдонадо Горрин. Макар гостенката ни да владее отлично руски и английски, протоколът изисква да разговаряме на родния й език.

 Много съм щастлива да бъда във вашето студио. Изпращам поздрав на всички ваши слушатели от кубинския народ.

  • Вие вече сте разбрали, макар да сте в България от година и половина, колко много се обичат българите и кубинците.

Точно така. Имаме много специална връзка.

  • Тази връзка изразява ли се в поток от туристи. Колко българи са поискали виза за Куба?

Разбира се, туризмът обединява народите. Мисля, че е важна генетичната информация. Българите и кубинците са много темпераментни хора и заради това винаги много добре се разбираме.

Любопитното  е, че от малка страна като България броят на туристите, които отиват в Куба е голям.

2019 година я приключихме с 8000 българи, които пътуваха до моята страна. Може ми мнозина не знаят, че 60% от тях са пристигнали през морето. Миналата година голям брой от туристите  дойдоха в Куба чрез  круизните кораби. Тук имаме много специално обстоятелство. Поради мерките, които прие американското правителство – през юни м.г.  забрани влизането в кубинските пристанища на круизърите, броят на българските туристи намаля. Иначе може би щяхме да надхвърлим 10 хиляди българи посетили Куба.

Но има и други начини. Контактите наистина са динамични.

  • Да, динамични са контактите, но сега сякаш коронавирусът започна да спира пътуванията. Как се предпазвате?

Тези дни в Куба ние казваме, че най-лошото, което може да ти се случи в този живот не е точно коронавирусът. Има толкова много неща, които заплашват човечеството.  Но това може би е тема на друг разговор.

Светът е голямо село. Нищо не е прекалено далеч и нито една страна не е изключена от заплахите.

Малко преди връчването на акредитивните писма
Малко преди връчването на акредитивните писма

Имаме прекрасна здравна система.   Преди малко написах в моя Фейсбук и Туитър информация, току що публикувана в Куба, за целия процес как се предпазват границите ни, мерките за контрол на пътниците, установени са местата, където биха могли да бъдат под карантина хората, които пристигат. До този момент няма случай на коронавирус в Куба.

Също така трябва да кажа, че не само жителите на Китай носят този вирус. И Европа е най-добрият пример за това. В Италия болните хора не са само китайски граждани, а пътувалите до Китай са пренесли заразата в Европа.

Ние сме в епицентъра на едни специални обстоятелства.  Здравната система трябва да бъде подсигурена, превенцията – също.

Но повтарям, мнението на Куба е, че не коронавирусът е най-страшното нещо.

  • Който се престраши да се качи на самолет в посока Куба, какво ще му препоръчате да види. Може би вашия роден град или някоя от най-големите забележителности?

Да, разбира се, моето родно място Пинар дел Рио! Там се отглежда най-добрият тютюн в целия свят. Там е и известната долина Винялес, много специална от топографична гледна точка. 

Куба е красива и завладяваща с откритите си и усмихнати хора и красиви забележителности
Куба е красива и завладяваща с откритите си и усмихнати хора и красиви забележителности

Бих препоръчала Хавана, която отбеляза своята 500-годишнина, и още много градове – Матанзас, Сантяго де Куба,  Виля Клара и, разбира се, прекрасните кубински плажове. Всеки може да се възползва от градския, историческия или планинския туризъм. И един много модерен напоследък, но отдавна съществуващ в Куба – здравни туризъм.

Куба е красива и завладяваща с откритите си и усмихнати хора и красиви забележителности
Куба е красива и завладяваща с откритите си и усмихнати хора и красиви забележителности
  • Доколкото си спомням, Диего Марадона се лекуваше от зависимостите си у вас. Касиус Клей (Мохамед Али) потърси цяр за своя Паркинсон.

Да, има международни личности, които са получили лечение в Куба. Не е тайна, че  здравната ни система е много развита. Имаме прекрасни терапии и лекарства срещу рак, срещу неврологични болести. Нашите системи за възстановяване са приети и признати.

Но извън известните личности  от всички страни в Латинска Америка в Куба безброй обикновени, скромни хора са намерили лечение.

Включително и по нашата програма, известна като „Операция Чудо“, свързана със зрението. Куба има дълга история, свързана с хуманната медицина и избавлението, което предлага.

  • От години между България и Куба има „голям трафик“ на екстракт от син скорпион, който помага при онкологични заболявания. Сега има ли увеличаване на броя на здравните туристи. И изобщо, трудно ли е да получи човек медицинска виза?

Не, изобщо. Всички, които идват в консулството получават визите си на момента. Имаме развита електронна система, с която отговаряме на желанията на посетителите на момента. Цената на визата, в сравнение с други дестинации е много скромна – 30 лева.

Само че не могат да бъдат платени на ръка, а по банков път. И това е благодарение на блокадата. Не може да се плаща кеш в кубинските посолства.

А тези, които проявяват интерес към здравния туризъм, имаме много положителен опит. Пред последните шест месеца повече от 35 човека са пътували до Куба за специализирано медицинско лечение.

Имаме една институция, която се нарича Агенция за кубински медицински услуги, която организира програмата за лечение за различните болести. Например, от тук, от България, пътуват много хора да бъдат лекувани с ваксината срещу рак на белия дроб, да се лекуват от витилиго и псориазис.

Всички те се връщат положително настроени, много доволни от услугите, които са получили.  И продължават да пътувате, защото това е лечение, което продължава във времето.

Също така 18 български  туристически агенции имат договор с посолството.

  • Предполагам, че медицинския туризъм ще бъде част от предстоящия 40-и международен панаир на туризма в Куба, един от най-големите в тази част на света?

Да, чакаме с голям ентусиазъм FIT-Cuba от 4 до 9 май тази година. Почетният гост като страна е Русия. В това събитие участват личности от целия свят, туроператори, туристически агенции, медии.  Миналата година от България замина делегация от 11 представители. Тази година също ще има ваши представители. Работим по въпроса да присъства известна и отговорна личност от България на панаира.

 Той ще се проведе във Варадеро като основно седалище. И здравният туризъм ще бъде в центъра на програмата.

  • Досега говорихме за организирания туризъм. Но ако човек просто вземе самолета до Куба ще може ли да пътува свободно и да се оправи сам?

Животът е доказал, че може. Дори много хора, които идват в посолството, ни казват, че са пътували по този начин.  Купили са билет, пристигнали са в Куба и са си изкарали чудесно. Има един интересен момент – почти всички са повторили пътуването си.

Ние приемаме в посолството хора, които са били 10-15-20 пъти в Куба. И те ни казват „Най-лесното, най-приятното в Куба са кубинците“.

За да стигнете до Куба имате нужда само от билет, от самолет и от желание да пътувате. Пристигнете ли на място по най-естествен начин вратите се отварят, появяват се веднага различни възможности, т.е. щом вече сте в Куба всичко вече е лесно.

  • Значи Куба действа пристрастяващо?

Точно така. Най-доброто от Куба са кубинците и кубинките.

  • Не познавам някой, който сее върнал от Куба без да е намерил приятели там. Мислите ли, че това се дължи на онова, което казахте в началото – на близките темперамент на двата народа?

Да, определено.  Всички, които са Близо до морето имат общи черти.  Сигурно сте чували за кубинския поет Николас Гийен (в България се произнася Гилен – б.а.). Той е заобичал България, получил е Международната награда за литература „Вапцаров“ и е написал много интересна фраза

„Българите са кубинците на Балканите. А ние кубинците сме българите на Карибите“ .

Т.е. имаме много общи неща – темперамента, гостоприемството, начина, по който гледаме на живота…

Николас Гийен е написал страхотно стихотворение „Малка балада за Пловдив“:  

Във Пловдив, във града вековен,

там далеч, там далеч…

Една нощ спря да бий сърцето ми

и нищо друго…

Това доказва, че се идентифицираме дори в културата, познаваме се. Въпреки че времето малко ни е отдалечило. Не като усещане, а като взаимно познаване. Трябва отново да се срещнем.  Аз винаги казвам, че трябва да се сближим, но без носталгия за миналото. Трябва отново да се срещнем с оптимизъм за бъдещето. 

Миналото може би е било по-добро, но винаги трябва да мислим за бъдещето, за новите поколения, за младите хора и техните интереси.

Трябва отново да се срещнем и най вече да се приемаме такива, каквито сме.  Защото в разнообразието е магията! В разнообразието е силата!

Каридад Ямир Куето Милиан смята, че ако младите и децата не са на първия ред при всяко събитие, то няма смисъл.
Каридад Ямир Куето Милиан смята, че ако младите и децата не са на първия ред при всяко събитие, то няма смисъл.
  • Вие очевидно се опитвате да научите и младите българи да усещат е да разбират Куба. Скоро присъствахме на празник на големия поет и национален герой на Куба Хосе Марти с ученици от цяла България.

Винаги казвам, че нашата работя няма да е пълноценна ако не са младите, ако на първия ред не са седнали деца и младежи. На тях трябва да се говори за историята, но по свеж и прагматичен начин.

Толкова неща ни обединяват чрез нашите национални поети и герои Хосе Марти и Христо Ботев, за които толкова много сме чели, толкова уважаваме и обичаме. Имаме Ернесто Гевара и Левски,

И  в случай с Хосе Марти, ние сме благодарни на Асоциацията за приятелство България-Куба, която през последните 17 години всяка година провежда конкурс. През юни м.г. ние получихме 322 работи от всички градове и села на България. Деца, които пишат поеми за Куба. Деца и младежи, които никога не са били в Куба. 

Например, ученици от малкото селце Караджово до Садово, които написаха прекрасни неща за Куба и за Хосе Марти.

Каридад Ямир Куето Милиан смята, че ако младите и децата не са на първия ред при всяко събитие, то няма смисъл.
Каридад Ямир Куето Милиан смята, че ако младите и децата не са на първия ред при всяко събитие, то няма смисъл.

Това е нещо, което ни обединява. И аз съм заинтересувана да свържа Марти с Ботев. И тази година , в следващото издание на конкурса ще говорим за тези двама поети. Защото има много неща, които ни обединяват в културата и в историята. И това е най-добрият начин да запазим дружбата, която от толкова години ни обединява.

Между другото, през тази година, на 14 октомври 2020, се навършват 60 години от установяването на дипломатически отношения между България и Куба.  Искаме да го отпразнуваме както трябва.

  • А ако направите конкурс вътре в сърцето си, кой български град ще грабне първото място?

Малко сложен въпрос, защото винаги казвам „България не е София, нито София е България“. Ние посетихме прекрасни места – Панагюрище, Враца, Садово, Гаганица в планината, Созопол, Копривщица, Банско…

Не бих искала да поставя едно място над друго, но в Панагюрище имаме приятели. Опитваме се да осъществим един много перспективен икономически проект в мината. Бяхме в Пловдив, прекрасен град! В Античния театър бях очарована, по когато посетих една мина в Панагюрище си казах „Да, и това прилича на античен театър“.   Има прекрасни места в цяла България!

  • Разказвате за България със същото хубаво чувство, с което всеки българин, завърнал се от Куба говори за вашата родина.

Мисля, че добрите чувства са взаимни. И от тази гледна точка трябва да благодарим на всички предишни поколения, които са изградили това приятелство и братство между двата ни народа.

Куба е красива и завладяваща с откритите си и усмихнати хора и красиви забележителности
Куба е красива и завладяваща с откритите си и усмихнати хора и красиви забележителности

Статистиките невинаги са пълни, но те казват, че повече от 30 хиляди българи заедно със семействата си през годините са живели и работили в Куба. Това е сила, това е връзка, която не прекъсва през годините.

Остава във времето и мисля, че новите поколения трябва да запазят и продължат това наследство. Затова кубинското посолство в София винаги е отворено  за българите, които искат да опознаят и да се доближат до Куба. 

И, разбира се, със специална любов и уважение към поколенията, които строиха  приятелството и братството между нашите две страни.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *