Дромомания

#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ С ИЗКУСТВО

Държавният културен институт към министъра на външните работи със специално разработената рубрика „Виртуални срещи с изкуството“ ще запознава с емблематични български шедьоври, свързани с темата за ДОМА

#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ С ИЗКУСТВО. "Копривщица" от Дечко Узунов
#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ С ИЗКУСТВО. „Копривщица“ от Дечко Узунов

Държавният културен институт към министъра на външните работи стартира нова креативна инициатива с призив #ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ, свързана с обстановката и извънредното положение заради вируса COVID 19.

В специално разработена рубрика „Виртуални срещи с изкуството“ любителите на художественото изкуство ще се запознават с някои от емблематичните българските шедьоври, свързани с темата за ДОМА.

Стартът бе с картината  на Дечко Узунов, „Копривщица“, маслени бои върху платно, която е част от Художествения фонд на МВнР, намираща се в представителни части на министерството в София.

Както споделя самият Дечко Узунов: „Аз последните неща как ги правя – на палитрата разбърквам 5-6 тона, за да не ги търся на платното, а да ги имам готови. И започвам с широката четка. Получава се особена смес, която трябва да звучи правилно.

Веднага търся центъра. Повториш ли го – раздвоява се. Трябва да събереш на фокус всичко, което искаш да кажеш. Защото е особена работа нашето – магия.“

Друга интересна картина, част от представителния фонд на Министерството на външните работи, е посветена на домашния уют.

Тя е на един от известните български живописци Георги Петров – „Семейство пред телевизора“.

#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ С ИЗКУСТВО. Георги Петров "Семейство гледа телевизия"
#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ С ИЗКУСТВО. Георги Петров „Семейство гледа телевизия“

За нея той казва:

„Тази картина е първата, с която участвах на национална изложба и която, по предложение на Дечко Узунов, получи първа награда. Тази картина има много дълга и интересна история, която може да бъде сюжет за роман.

Тя със сигурност е най-много пътувалата по света моя творба. Тя ми донесе много награди. Тя ми донесе и много ядове. Тя стана и повод да получа жилище във Видин. Тя се губи и намира, беше подарявана и връщана, участва в изложби в различни градове в Европа.“

В следващите дни очаквайте картини, посветени на дома, които се намират в българските мисии по света и в сградата на МВнР и за които екипът на Държавния културен институт ще разказва на своята фейсбук страница любопитни и интересни неща.

#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство!

 #stayhome

Към ДКИ се присъединяват художествени галерии, артисти, музеи, които споделят картини от техните колекции, посветени на дома.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *