Дромомания

Торта Кантучини с Лимончело по италиански

Ако ви влече, можете сами да приготвите и основната съставка – италианските бисквити

Торта Кантучини
Торта Кантучини

Кантучини, италианските бисквити, са известни  като „бишкоти ди Прато“ по името на града, от който произхождат.

Те стават популярни още през XVIII век. През 1867 година италианецът Антонио Матей печели

златен медал на световното изложение в Париж,

където занася изпечени от него кантучини.

По традиция кантучини се опаковат в сини пакети. Бисквитите се пекат два пъти, което ги прави много хрупкави. Този метод на приготовление се ползва от векове от италианците. Благодарение на двойното изпичане вкусът на десерта се променя и заприличва на много вкусен, топящ се в устата сладък сухар.

Разбира се, можете да си купите Кантучините за тортата, чиято рецепта ще намерите по-долу,  но къде-къде по-вкусно ще ви бъде ако си ги приготвите сами.

Кантучини

Бисквити Кантучини
Бисквити Кантучини

Необходими продукти: 3 яйца, щипка сол, 125 грама кафява захар, 1 ванилия, 200 грама бадеми, 300 грама пълнозърнесто брашно (може да се замени с бяло), ½ ч. л. бакпулвер.

Начин на приготвяне: Бадемите се слагат за десетина минути на 150 градуса във фурната да се изсушат. Яйцата се разбиват със захарта до гъста пяна.

Брашното се смесва с бакпулвера и солта и се пресява през сито. Смесва се с яйцата. Добавят се бадемите и всичко се разбърква много добре.

Тестото трябва да е лепкаво и влажно, но да не е течно. Ако тестото е течно, се добавя още малко брашно. Тестото се завива с найлон и се оставя за половин час в хладилник.

Фурната се загрява до 200 градуса. С влажни ръце от тестото се правят дебели саламчета – с диаметър около 7 сантиметра. В тава, постлана с хартия за печене, се нареждат саламчетата и се пекат около 15 минути.

Те стават златисти и бухват. Вади се тавата, а фурната се намалява до 170 градуса. Саламчетата се нарязват на дълги парченца с дебелина 2 сантиметра и се връщат за 15 минути във фурната.

Сервират се след като изстинат. Могат да се съхраняват в стъклени или порцеланови кутии, но трябва да са изстинали добре, преди да ги сложите в кутиите, за да не се овлажнят.

Още вкусотии на https://travelwithmagi.wordpress.com

Торта Кантучини

Рецепта за 8 парчета в тавичка.  
Необходими са половин килограм бисквити Кантучини. Те се напояват обилно в сироп, приготвен от 170 грама захар, кората от един лимон, сока от половин лимон и 30 мл Лимончело

За крема на тортата

пригответе 4 яйца, 65 грама масло, 200 грама захар и 450 грама сирене Маскарпоне.
На стайна температура разбийте с миксер Маскарпонето, белтъкът от яйцата със захарта и останалите продукти.                        

Тортата се реди в тавата на два реда. Отгоре се поръсва със смлени Кантучини и бадеми.
При желание от страна на домакинята, всяко парче се декорира с по 1 захаросан бадем и 1 чаена лъжичка сладко от боровинки.

Маги Гигова пробва Торта Кантучини
Маги Гигова пробва Торта Кантучини
Идеи за други кулинарни приключения на http://magdalenagigova.blogspot.com

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *