Дромомания

В Габрово ще е първият в света карнавал в изолация

В Габрово ще е първият в света карнавал в изолация
В Габрово ще е първият в света карнавал в изолация

Генерал Мутафчийски ще бъде в града, за да види спазват ли се мерките срещу Covid-19

Къде, ако не в Габрово? Кога, ако не сега? Най-старият и пищен Карнавал в България не се страхува от някакъв си чуждоземен вирус и не смята да пази тишина. Дори напротив – ще направи прецедент в модерната история – Карнавал по време на изолация!

В Габрово ще е първият в света карнавал в изолация
В Габрово ще е първият в света карнавал в изолация

Всяка година, през месец май, Габрово защитава правото си да бъде столица на хумора и един от най-атрактивните световни фестивални градове.

Шествието му се слави със своите няколкометрови уникални макети, които изобразяват или осмиват популярни личности от шоубизнеса, политиката, герои от книги и филми.

Тази година традиционното шествие с около 90 карнавални картини, около 40 макета и над 2500 участници няма да се състои, но изобретателните габровци намират начин да се забавляват и заразяват с настроение далеч извън пределите на града.

Маскирани и нагласени като за истински маскен бал, габровци ще демонстрират карнавално настроение от тераси, балкони, прозорци и дворове. Тази година те са и така добри да споделят еуфорията чрез ексклузивно стрийминг студио със звездни гости и хумористична програма.

На 16-ти май, от 19:00 часа, в три лъча по улиците на града ще тръгнат и три платформи с макети. А един образ със сигурност ще се отличи сред гигантските герои – този на генерал Мутафчийски.

Организаторите обещават да го разходят из града, за да види как се спазват мерките за борба с Covid – 19.

„Covid-19 ни изправи пред много предизвикателства – коментира ситуацията кметът на града Таня Христова, но има нещо общо, което можем да наблюдаваме в целия свят – стремежа да живеем по нормалния си начин и да не се даваме. Да се надсмеем на ситуацията, дори и през сълзи понякога.

Хуморът винаги е бил начин да намалиш напрежението, появява се и в най-трудните времена, и по най-тежките теми.

Това е мотивацията ни да не се отказваме от карнавала. Да, няма да има пищността, на която сме свикнали. В момента не е разумно нито да се събираме, нито да харчим много средства – в бюджета на общината се появиха разходи и социални услуги, за които въобще не сме подозирали, част от предвидените приходи няма да постъпят също. Но все пак можем да отделим малко, за да запазим своя свят и да бъдем себе си – оптимисти с неподражаемо чувство за хумор.

Още факти за Карнавала, плюс възможност да спечелите голямата парична награда в карнавалния конкурс

  • Карнавалът „Габрово 2020 – между изтока и запада“ ще е първият карнавал в света по време на Covid – 19.
  • Габровци отбелязват съвсем сериозно, че тази година не приемат гости, но канят всички да се присъединят към тях във FB 
https://www.facebook.com/Carnival.Gabrovo/

където ще има стрийминг студио с някои от най-големите и обичани български звезди.

  • Водещи на карнавалното студио ще са Мишо Дюзев и Иво Райчев.
  • Габровската музикална общност също не остава безучастна. Джаз ще звучи от няколко тераси, участие са заявили още диджеи, актьори, класически и фолклорни изпълнители – всеки от тях ще се постарае да направи карнавалната вечер на съседите си незабравима.
  • Виртуално в събитието ще се включат и карнавалисти от побратимения на Габрово белгийски град Аалст.
  • Със санитарна маска е дори и прочутият паметник на митичния създател на Габрово – Рачо Ковача, който е разположен в река Янтра и всяка година получава нови дрехи за карнавала.
  • Общината призова всички фенове на карнавала да създадат карнавални картини на терасите, прозорците или в дворовете си и така – с габровски хумор, посветен на най-актуалното от социалните и политически теми в момента.
  • Да се присъединят към карнавалния стрийминг, който ще започне в 19 часа на 16 май във фейсбук профила на карнавала – https://www.facebook.com/Carnival.Gabrovo/
  • Награди ще има както за най-успешните домашни карнавални картини, така и за най-карнавално семейство и дори за домашен любимец – котка /или чувстващ се като котка/, съпричастен към карнавалния дух в къщата.
  • Тази година няма да режат опашката на котката – мерки за сигурност, въпреки че плановите операции вече са разрешени.

Още за събитието и конкурсите потърсете на https://carnival.gabrovo.bg/

В Габрово ще е първият в света карнавал в изолация
В Габрово ще е първият в света карнавал в изолация
Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *