Дромомания

Повече място за велосипедисти във Виена

Повече място за велосипедисти във Виена
© PID/Kromus
Повече място за велосипедисти във Виена © PID/Kromus

В много градове по света, сред които  Берлин, Будапеща или Милано, през последните седмици бяха обособени допълнителни велосипедни алеи.

За да се създаде повече пространство за колоездачите във Виена, на Пратерштрасе беше открита временна велоалея. Средата на май се очаква откриването на втората временна велосипедна алея по Ваграмерщрасе.  

Необходимостта от тях е очевидна, защото все повече хора се придвижват с велосипеди, особено по време на кризата, предизвикана от коронавируса.

От 7 май по виенската улица Пратерщрасе, в посока от центъра към  външните граници на града, функционира временна велосипедна алея.

Съществуващата алея по трасето е тясна и безопасното изпреварване по нея е много сложно. С откриването на временната велосипедна алея Виена се надява да се избегнат задръстванията. Мярката ще остане в сила до края на лятната ваканция.

Велоалеята е отделена от останалата част на улицата, по която се движат автомобилите, чрез разделителни елементи, което я прави безопасна и за най-малките велосипедисти.

 Повече място за велосипедисти във Виена  © PID/Kromus
Повече място за велосипедисти във Виена © PID/Kromus

Пратерщрасе е важен велосипеден маршрут, тъй това е връзката с централната алея в Пратера и с Дунавския остров, където виенчани обичат да прекарват свободното си време.

Община Виена се съобразява с новите условия и създава допълнителни пространства за велосипедисти, защото спазването на дистанция е важно и на открито, за да се сведе до минимум рискът от зараза.

Почти две трети от улиците в австрийската столица са заети от автомобили.

В същото време проведените проучвания  показват, че в последно време значително повече хора използват велосипеда както средство за придвижване в града. А това изисква пространство и безопасни маршрути.

„Повече място за всички означава по-малък риск за индивида. Сега, когато пространството е по-ценно от всякога, имаме нужда от иновативни решения за по-справедливо разпределение на публичното пространство“, обяснява заместник-кметът на Виена Биргит Хебайн.

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *