Дромомания

Най-необичайните плажове в света (видео)

Класация – на най-странните крайбрежни кътчета

Стъкленият плаж до форт Браг
Стъкленият плаж до форт Браг
Планктонът превръща плаж на Малдивите в Млечния път
Планктонът превръща плаж на Малдивите в Млечния път
Розовият пясък на плаж на Бахамите
Розовият пясък на плажове на Бахамите
На плажа в Рибадеон, Испания,  местните оприличават скалите на катедрали
На плажа в Рибадеон, Испания, местните оприличават скалите на катедрали
Над един от плажовете на карибския остров Сейнт Мартин самолетите летят твърде ниско
Над един от плажовете карибския остров Сейнт Мартин самолетите летят твърде ниско
Камъните моераки (драконови яйца) на плажа Коекохе, Нова Зеландия
Камъните моераки (драконови яйца) на плажа Коекохе, Нова Зеландия

Зелени, червени, черни, розови… това не са плажовете, на които скъпи жени показват още по-скъпите си бански костюми. Те просто са изключителни. И затова влизат в отделна класация – на най-необичайните плажове в света.

Зеленият или червен пясък произхожда от минерала оливин, остатък от вулканични изригвания, а розовите дължат цвета си на коралите. Но не всички са дело на природата.

Понякога човешката немара също ражда красота.

Стъкленият плаж близо до Форт Браг в Калифорния се е формирал, след като изхвърлените от местните жители бутилки са се удряли в прибоя, а водата ги полирала.

Плажът се характеризира не с пясък или обикновени камъни, както повечето по света, а с малки гладки и цветни форми. Най-интересното е, че те са се получили от изхвърлян през годините боклук по бреговата линия. Още през 1906 г. мястото е било едно от бунищата в региона, където жителите на Форт Браг са изхвърляли най-вече стъклени отпадъци, непотребни домашни уреди и дори превозни средства.

Голямата промяна настъпва през 1967 г. с многобройни кампании за почистване на плажа. Някои от металните предмети били предадени на вторични суровини.

Големите вълни са причината стъклените и керамични предмети да се разбият на малки гладки и цветни парченца, което формира цялостния облик на плажа 

Около 40 години са били необходими за образуването на „стъкления” плаж. А на природата ще бъдат нужни от 500 до 1000 години, за да рециклира отпадъците.

На този плаж не плуват, забранено е да се взимат цветни камъчета. Това място е прекрасен пример за човешка глупост, което ви кара да се замислите какво остава за потомството.

Скритият плаж на необитаемия остров Мариета в Мексико се е образувал след военни правителствени учения през 1900 г.

На няколко километра от бреговете на Мексико се намира едно райско кътче – скритият плаж на островите Мариета. От него лъха романтика и спокойствие и неслучайно носи името Playa De Amor – Плаж на любовта.

Смята се, че един от най-красивите плажове в света е създаден от бомба. Това става при военни учения през първата половина на 20 век, когато мексиканското правителство е използвало ненаселения архипелаг Мариета като военен полигон.

По ирония на съдбата създадените да убиват оръжия са постигнали обратния резултат – необичайна красота. https://www.vbox7.com/play:a7865fe2a7

Контролираните бомбардировки са причината за образуването на пещерите, а по-късно самият плаж се е оформил вследствие на ерозията на скалите.

Скритият плаж на необитаемия остров Мариета в Мексико
Скритият плаж на необитаемия остров Мариета в Мексико

Да попаднеш на това райско място обаче не е лесна задача. Изисква се специално разрешение и трябва да се преплува през 50-метров тунел, свързващ плажа с Тихия океан, но удивителната гледка си заслужава всички усилия.

На Малдивите пък има пясъчна ивица, която прилича на Млечния път или на звездно небе в пустинята с безбройните си светлинки.

Те се предизвикват от микроскопични частици биолуминисцентен фитопланктон, които излъчват светлина, когато се развълнува прибоят.

Един природен феномен, който създава по-романтична и прекрасна картина от най-умелите художници. Наричат това уникално място “море от звезди” – и действително водите, които мият бреговете на остров Vaadhoo, вечер изглеждат така, сякаш в тях са потопени милиони блещукащи звездички, преместени по магичен начин от небето в тихо разплискващите се вълни. Всъщност този удивителен феномен има просто и много по-прозаично обяснение: биолуминесценцията (производство и излъчване на светлина от жив организъм).

В случая “виновник” за тази звездна приказка е планктонът – dinoflagellates, който излъчва ярка синя светлина, както клетъчните му мембрани реагират на електрически сигнали. Явлението се наблюдава често на необитаемия остров и привлича хиляди туристи, които не само му се любуват, но и го заснемат.

Този планктон е част от червен прилив, което явление се случва, когато популация от фитопланктон като този експлодира на определено място, оцветявайки водата в мътно оранжево-червено. Някои от организмите са токсични за морските животни и хората, докато други просто излъчват токсини, които проникват в мидите и ги правт негодни за ядене.

През нощта обаче червените води приемат съвсем различен вид. Организмите в тях реагират на промени във водното налягане и киселинността, като излъчват светлина, която се засилва с всяка следваща вълна, срещаща брега.

Сърфистите, които „яхват“ червения прилив през нощта, оставят след себе си стъпки от сияеща морска вода.

Внушителни скални арки, образувани под напора на водата в продължение на хиляди години, завладяват така въображението в Рибадео, Испания, че местните ги оприличават на катедрали.

Плажът на Катедралите (Playa de Las Catedrales) е интересно място, което се намира на 10 км западно от град Рибадео в провинция Луго, област Галисия. Скалните образувания, които наподобяват катедрала дават името му. При 300-метровата си разходка по него, ще видите тесни пещери и обширни морски пейзажи.

Водите на испанския плаж са по-хладни от очакваното, но смелостта ви ще бъде възнаградена. Не се страхувайте да проучите и приливните басейни в устието на пещерите, тъй като те обикновено са до колене.

Внушителните катедрали, като арки на този плаж в Испания са се образували от ударите на вода в продължение на хиляди и хиляди години.

Розовият пясък на Бахамите може да вдъхнови всеки поет, но се е появил напълно прозаично от натрошени от морето коралови останки.

Всеки човек, който стъпи на някой от островите на Бахамите, е удивен от естествената красота на тамошната природа, а луксозните курорти предлагат обслужване, което да оправдае високите очаквания на всеки един от клиентите им.

Тук плажната ивица с розови пясъци достига дължина от почти 6 км., а заслугата за техния цвят е на ситно натрошените миди Форминифера.

Тюркоазените води и розовият пясък се обединяват на източния бряг на остров Харбър, който се намира само на няколко километра от бахамският остров Елютера.

Над карибския остров Сент Маартен самолетите летят толкова ниско, за да кацнат или отпътуват, че почти близват косите на плажуващите.

Разтърсващо! Буквално. Виждаш самолета като малко точка над морето и след няколко секунди огромното му туловище и рев на моторите се изсипват отгоре ти. Имаш чувството, че ако подскочиш ще докоснеш корема на самолета. А пилотът маха с ръка на туристите, когато захожда.

 Maho Beach е закътан плаж в близост до международното летище „Princess Juliana” на карибския остров Сен Маартен. Мястото е популярно не сaмо заради топлия пясък и тюркоазената вода, но и защото е в непосредствена близост до аерогарата, което допринася за допълнителни емоции на плажа.

Самолетите прелитат на метри от главите на плажуващите, което си е събитие, вдигащо адреналина.

Нетърпеливите туристи се радват на кацащите “самолетчета” като деца и не пропускат възможността да направят по някой уникален кадър. Все пак не всеки ден можеш да си снимаш как Боинг ти „бръсва“ главата

В Исландия пък лъскави парчета лед изящно контрастират с черния вулканичен пясък на плажа Йокулсарлон, популярен като ледената лагуна.

Плажа Йокулсарлон, популярен като ледената лагуна
Плажа Йокулсарлон, популярен като ледената лагуна
Плажа Йокулсарлон, популярен като ледената лагуна
Плажа Йокулсарлон, популярен като ледената лагуна
Плажа Йокулсарлон, популярен като ледената лагуна
Плажа Йокулсарлон, популярен като ледената лагуна

Езерото е известна туристическа дестинация и дори може да се види като естествен фон в световно известни кино продукции като Джеймс Бонд и приключенията на Лара Крофт в Томб Райдър.

Йокулсарлон е ледниково езеро в югоизточната част на Исландия. Цветовете и формите на ледените късове, плуващи в мразовитите води на лагуната по залез слънце, създават една от най-удивителните природни картини в тази част на страната. Йокулсарлон е още по-красиво, когато е осветено от Северното сияние. Тази ледена лагуна в Йокулсарлон е прочута с айсбергите, които се отчупват от ледника и образуват непрестанно изменящ се леден лабиринт.

Лагуната на езерото Йокулсарлон се образува, когато Ватнайокул започва да се отделя от континенталната част на Исландия през 1950 година.

Камъните моераки (драконови яйца) на плажа Коекохе, Нова Зеландия са втвърдени топки от седиментни скали, загладени от вълните. 

Камъните Моераки са се образували в продължение на милиони години, чрез напластяване на различни минерали върху останки от черупки на изкопаеми, кости и парчета дърво.

Тези камъни са обект на изследване от учени, които съвсем ясно са установили наличието на перфектно запазени скелети от костенурки, някои изчезнали видове като плезиозаври и морски червеи.

Размерът им е различен, като някои достигат до над 3 метра в диаметър и приличат на черупка на костенурка. Това е така, защото по тях има пукнатини, които са запълнени с жълт калцит

Още приключения на https://magdalenagigova.blogspot.com/

 

Please follow and like us:

One thought on “Най-необичайните плажове в света (видео)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *