Дромомания

Джакарта – гмеж и хендикап (видео)

Когато се изтощиш от градската гълчава на мегаполиса, можеш да отдъхнеш със съсредоточения  аристократизъм на голфа

Special thanks to Dina Martina and Indonesian embassy in Sofia
Поглед към Джакарта от монумента Минас
Поглед към Джакарта от монумента Минас

Джакарта! Задъхани от невъобразим трафик улици, пазари за антики и екзотични плодове, небостъргачи и древни храмове,  колониални сгради и увеселителни паркове, музеи и свръхмодерни молове… Това е 13-милионната столица на Индонезия. Но тя не те потиска, макар да е огромна. Мегаполисът се е ширнал върху 650 кв.км, потънал в бухнала зеленина. 

Джакарта
Джакарта

А когато се изтощиш от градската гълчава на Джакарта можеш да отдъхнеш с тоталното удоволствие на масажа или със съсредоточения  аристократизъм на голфа.

Индонезийците са луди по този спорт.

Единствената им мъка е, че си нямат световен шампион. Засега. В замяна на това голф-игрищата им са в изобилие.

Маги Гигова  на голф в Джакарта
Маги Гигова на голф в Джакарта

Само около столицата Джакарта са повече от 30, макар някои да ги докарват до 43.  Повечето отговарят на световните стандарти и спокойно могат да домакинстват на който и да е международен шампионат.

И защо не? Те са проектирани от архитекти от калибъра на Джак Никлаус (Първи и Втори), Томсън, Родни Райт и Робин Нелсън, Робърт Трент Джоунс, Грег Норман, Греъм Марч. Дори любимият на българските голфъри Гари Плейър.

Естественият релеф е използван максимално

като е превърнат в част от архитектурата. А импозантността е задължителна. Затова голф-игрище, чиято фасада силно напомня фронтона с колесницата на Болшой театър не шокира никого.  

Голф игрището с вид на Болшой театър край Джакарта
Голф игрището с вид на Болшой театър край Джакарта

„Индонезиан Оупън” е турнир с награден фонд от 1 милион долара. Той се спонсорира от държавата, а тя не жали средства, когато става дума да се популяризира Индонезия като туристически дестинация.

Pantai Indah Kapuk (т.нар. голф-игрище ПИК, заради инициалите му PIK ) се намира на крайбрежието на остров Ява, недалеч от Джакарта. Пътят до него минава през луксозно „гето за милионери”. Всички богаташи от столицата са си построили палати по крайбрежието. Така хем са на хлад, хем са по-близо до любимия си спорт.

За най-скъпото кафе в света, което се произвежда в Индонезия https://dromomania.bg/2020/03/26/%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%81%d0%ba%d1%8a%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d1%84%d0%b5-%d0%b2-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%ba%d1%81/

„Авторът”  на ПИК Робърт Трент Джоунс го е нарекъл „Духът на морето”. „Моето игрище не само прилича на море, то самото е море”, казва архитектът и се аргументира: „Защото понякога  морето е щедро и красиво, друг път – с ужасен характер и създава трудности.

Моето игрище е изпитание за умелите играчи, но пък ги предизвиква да покажат най-доброто от себе си”.

Голф в Джакарта
Голф в Джакарта

Мястото включва релаксиращи басейни, стратегически разположени бункери, изградени от местни камъни.  6048 метра, 72 пар с умело включени крайбрежни тропически дървета в парк от 80 хектара.  Pantai Indah Kapuk е  идилично място на брега на морето. Начинаещите забравят за оскъдните си умения и се наслаждават на естествените водни пътища и пясъчни бункери. Дизайнът на голф-игрището е толкова иновативен, че от 1992 г., когато

получава наградата Golf Nugget

непрекъснато печели призове. Няколко пъти е обявявано за най-добро в Азия и е включвано в The Rolex World’s Top 1000 Golf Courses. Тук може да се играе целогодишно. Е, като се изключи  дъждовният период (от декември до март).

Но и тогава дори пороят е топъл и ако не пречи да се види топката, грациозните млади кедита ще ви следват навсякъде с огромен чадър в ръка.  Впрочем, всички те са красиви девойки в ярки униформи в зелено и бонбонено розово с отличен английски.

 Голф в Джакарта
Голф в Джакарта

Освен да играят до насита, членовете и техните гости могат да хапнат в клуба, който предлага фантастична гледка към морето и към игрището, да поплуват в басейна с олимпийски размери. Да играят тенис или да усъвършенстват голф-уменията си  върху тренировъчно поле с чакъл, бункери и 7 вида зеленина.

След „Индонезиан Оупън” през юли, на голф-игрището дават път на младите. И както всичко тук, го правят  с размах.

Над 2500 голфъри от пет подбрани училища в Джакарта

се обучават и състезават там, докато не дойде време за Световното първенство по голф за младежи, на което игрището е домакин.

Голф в Джакарта
Голф в Джакарта
Други екзотични адреси на https://magdalenagigova.blogspot.com/

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

3 thoughts on “Джакарта – гмеж и хендикап (видео)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *