Дромомания

От 1 юли Грузия открива международния туристически сезон

Интервю с Н.Пр. Посланик Тамара Лилуишвили по повод националния празник на страната
Интервю с Н.Пр. Посланик Тамара Лилуишвили по повод националния празник на страната

Интервю с Н.Пр. Посланик Тамара Лилуишвили по повод националния празник на страната

Грузия отбелязва своя национален празник.  На 26 май 1918 г.  демократичното правителство, начело с Ное Жордания провъзгласява независимостта на страната. Тази година обаче датата няма да бъде отбелязана по обичайния грузински начин – с вино и дълги тържествени тостове.

„Ще имаме събитие във Facebook на живо, където ще дадем шанс на всички наши приятели да влязат в платформата Zoom  и да кажат няколко думи за Грузия, да изпратят своите поздравления, които ще бъдат предавани на живо по централната телевизия. Това ще се разпространява и в грузинските телевизии.

Ще има грузинска музика, ще танцуваме и ще споделим някои интересни факти за Грузия през цялото събитие“, написа посланик Н.Пр. Тамара Лилуишвили. Националният празник, както и  особеностите на страната й по време на коронавирус бе повод за разговор с нея, специално за www.dromomania.bg

От 1 юли Грузия открива международния туристически сезон
От 1 юли Грузия открива международния туристически сезон

– Г-жо посланик, каква е статистиката за КОВИД-19  във Вашата страна?

– До този момент в Грузия имаме малко над  700 заболели от коронавирус, 12 са починалите, а повече от половината – оздравели. 

Как постигате този изумителен резултат?

Ние сме малка страна, икономиката ни не е силна и здравната система трудно може да понесе натискът. Първо, при влизане в Грузия всеки трябва да носи документ с валидност не повече от  72 часа за преминат тест за КОВИД-19. Второ, карантината при влизане в Грузия е задължителна и престоят в хубав хотел се поема от държавата. Повече от 10 хиляди грузинци, които работят в чужбина се завърнаха в родината си. И всички те бяха под наблюдение и карантина 14 дни.

Понякога си мисля, че и аз бих искала да отседна за две седмици в „Шератон“, далеч от всички служебни и домашни задължения, да ми носят хубава храна три пъти на ден и да си почина (смее се).

Но не само по тази причина смятам, че идеята на правителството е отлична. Защото така се запазва заетостта в хотелите и се спасяват работни места. Не само в хотелите от световните големи вериги, ами и в малките бутикови хотели. Това е от голяма помощ, специално за последните, защото в Грузия има много от тях.  По този начин бяха запазени повече от 29 500 работни места.

Освен заетите в хотелите и ресторантите (заради задължителния кетъринг), музиканти и артисти изнасяха представления под прозорците на хотелите, за да поддържат здрав и духа на хората под карантина.

Тази форма на изолация подобрява и здравните мерки, защото веднага може да се открие заразения пациент, който не е контактувал с никого, не се е върнал в родното си село, не е разговарял с роднините си.

От 1 юли Грузия открива международния туристически сезон
От 1 юли Грузия открива международния туристически сезон

 – ­Много грузинци работят в чужбина, ако решат да се върнат повече от тези 10 хиляди, няма ли икономиката ви да колабира? Здравната система – също?

– Правителството организира специални полети до всяка страна, за да се приберат нашите сънародници. Създаде всички условия, за да се върнат. Но това не означава, че здравната ни система има 10 хиляди нови пациенти на куп. Правителството степенуваше завръщането им обратно. Последният полет беше на 22 май. След това границите се отвориха.

А от 1 юли официално международните туристи ще могат да пътуват до Грузия. Министерството на туризма свърши наистина страхотна работа. Те определиха „Зелени коридори“ и „зелени зони“ за туризъм. И започнаха да ги промотират.

В Израел онези, които работят имат поощрителни отпуски. Чрез тях през годината много израелски туристи пътуват до Грузия. Нашето министерство започна разговори с израелски компании, за да договорят и организират посещенията на първите израелски туристи.

Пътуващите до Грузия трябва да представят тест за коронавирус, направен в рамките на 72 часа. Това не означава, че ще стоят 14 дни под карантина. Но 24 часа ще бъдат под наблюдение. Това няма да е карантина, а препоръка да носят маски и ръкавици от страна на здравните власти на Грузия.   

От 1 юли Грузия открива международния туристически сезон
От 1 юли Грузия открива международния туристически сезон

– Но за българите Грузия не е в списъка на страните, след които не се налага задължителна карантина.

– В Грузия Министерството на здравеопазването ще препоръчва места за посещение през лятото.  Като „зелените зони за туризъм“, както вече споменах. Министерствата на туризма и на икономиката започват широка кампания за популяризирането им. Но туристите ще трябва да спазват задължителната социална дистанция, дори когато плуват във водата,  на плажа да ползват средства за дезинфекция. 

В хотелите, когато гост напусне стаята, тя няма да бъде заета веднага от следващия, ами ще има 12 часа за дезинфекция. Ястията в ресторантите няма да се сервират „на бюфет“ и формата „ол инклузив“ ще изчезне. Всеки ще може да си поръчва каквото поиска.

В асансьорите ще има ограничение на броя пътници, които могат да ги ползват. Само хората от едно семейство ще може да пътуват едновременно.

Мисля, че тези мерки ще дадат резултат.

Да, знам,  че Грузия е „трета страна“, извън Европейския съюз. Но може би можем да договорим специално отношение.

От 1 юли Грузия открива международния туристически сезон
От 1 юли Грузия открива международния туристически сезон

– Имахте страхотно добър старт за развитието на туризма между двете страни. Договорихте директни полети от Варна, след като дълго време нямаше самолети между България и Грузия, организирахте съвместни срещи между български и грузински туроператори… а всичко спря. Ако сега българите решат да тръгнат към Грузия, какво ще се случи?

– Да, ние наистина започнахме добре с популяризирането на Грузия и аз започнах да виждам резултатите. Първият чартърен полет от Варна беше планиран за май. В момента е реалистично да кажа, че се надявам на директен полет. Убедена съм, че ще преодолеем ситуацията, ще се върнем обратно към нормалния си живот. София беше в „късия лист“ на Райън еър за нова дестинация. Ние работим много здраво, за да превърнем тези намерения в реалност.

Мисля, че динамиката в отношенията  между двете държави нараства.  И Грузия е сигурна и „зелена“ страна. Може би някоя авиокомпания ще се заинтересува от директни полети между Грузия и България. Идеята има голям потенциал, защото България е много посещавана от чуждестранни туристи страна за ваканция. А защо европейците да не идват в Грузия през България?

Обмисляме и връзка от Грузия през Армения до България. Арменците обичат България. Вече има полет от Тбилиси до Ереван на грузинския авиопревозвач. Защо да не продължи и до София?

Но мисля, че моментът не е подходящ за подобни инициативи. Дори плановете за директен полет  между двете ни страни да не се осъществят, имам доста още какво да направя като посланик на Грузия.

От 1 юли Грузия открива международния туристически сезон
От 1 юли Грузия открива международния туристически сезон

– Очевидно всички тези мечти и разговори се отнасят за следващото лято?

– Да. За съжаление, това е положението в момента. Ще продължим работа, но с различен маниер. Пандемията беше нещо като плестница в лицето ни, за да си възвърнем човечността, да мислим за действията си,  да живеем живота си ден за ден като по-мили и любезни хора с отговорност към природата и грижа един за друг. Случилото  се е един добър рестарт.

– Докато бяхте под карантина с децата си у дома хрумна ли ви някоя нова идея?

– Всъщност, да. Предложих на нашето правителство да обмисли дали да не свържем България и Грузия с редовна линия на малък пътнически кораб през Черно море. Това ще позволи да се пътува до Грузия и през Румъния. Един морски съд с не повече от стотина пасажери може да бъде много романтичен. Достатъчно е само да се намери компания, която да го осъществи. С бърз кораб пътуването между България и Грузия не би отнело повече от 6-7 часа.

Тази линия би могла да заинтригува и други националности, които живеят в България, но произхождат от отсрещната страна на Черно море да използват Грузия като транзитна дестинация и от нейния бряг с бус или с кола да стигнат след няколко часа до желаното място.

На страницата на посолството във Фейсбук много българи ме питат кога ще има директен полет, как могат да отидат на екскурзия до Грузия. Там наистина има много какво да се види и преживее от българския турист. Страните ни си приличат, но всяка една от тях е уникална. Българите вече знаят много за Грузия, няма нужда допълнително да им представяме страната си. Сега трябва да се концентрираме по какъв начин да свържем двете страни. Да направим пътуването между тях по-лесно, което да не отнема дълги часове, много прекачвания и никак не е удобно.

Не само българите са привлечени от Грузия. Много мои сънародници знаят за слънчевите ви плажове. Ще им бъде интересно да посетят държава от Европейския. Мисля, че ще има много ползи и за двете страни, които са отлични партньори. Не можем да очакваме голям ръст на икономическите връзки между нас, ако нямаме директен полет.  

Срещите на високо ниво между България и Грузия вече са дали отличен резултат, а аз съм тук, за да направя нещо повече.

Please follow and like us:

One thought on “От 1 юли Грузия открива международния туристически сезон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *