Дромомания

Петра – вкаменена приказка

 Петра
Петра

Съкровищницата на набатейците действа на сетивата като ритник в слънчевия сплит

 Петра
Петра

Влезеш ли в Петра, първата ти реакция е: “Боже, забравили са за разрушат декора след снимките на “Индиана Джоунс и Свещеният Граал”!” Филмът наистина е сниман там, но навлезеш ли в каньона, изсечен от природата в розовия пясъчник, осъзнаваш драстично разликата между преходността на киното и пълната липса на суета във вечността. Вкаменена приказка – това е Петра.

 Петра
Петра

Работа на ЮНЕСКО е да определи каменоделските шедьоври на набатейците за световно богатство, а грижа на йорданския крал – да го запази колкото може по-дълго. Защото

слънцето и вятърът заличават скалните дантели

и архитектурните чудеса. Дори американските археолози са закъсали при консервационните работи.

 Петра
Петра

Когато си купиш каменно късче, разбираш проблема – връщаш се в България с наполовина по-малко парче, а куфарът ти скърца от разноцветен пясък. За да възпре туристическите пълчища, йорданската държава ги удря по джоба.

Еднодневният входен билет, когато аз посетих Петра, струваше 31 местни динара. По сегашния курс – около 80 лева.

 Петра
Петра

За любознателните обаче това не е преграда – близо милион човека годишно разглеждат Петра. И преживяването си струва всяко фили – най-дребната йорданска монета, равна на 1/1000 от динара.

Дори разюзданата комерсиализация на осмото чудо не може да заличи дивата му красота. Представете си каменен каньон с високи 100 м зъбери.

 Петра
Петра

Вървиш през дългия 1,2 км сик (каньон на арабски), ще ти се да запечаташ величието му и мислиш, че оттук нататък няма какво още да те изненада.

Сикът свършва и едва се сдържаш да не изкрещиш – съкровищницата действа на сетивата като ритник в слънчевия сплит.

Каньонът на входа
Каньонът на входа

Сред странните фронтони, устремени към небесата, забравяш за кирливата гълчава наоколо. Невероятни каменоделци са били набатейците!

Незнайно, уж арабско племе, появило се от нищото и изчезнало пак там преди повече от 2000 години.

Алъш веришът върви
Алъш веришът върви

Откъде са усвоили скулптурните си умения и как са ги съчетавали с охраната и превозването на керваните по Пътя на коприната, не е ясно. А може би учените, които

смятат набатейците за предрешени извънземни,

имат право? След 14 века забвение невежите бедуини първи откриват чудесата на набатейците и решават, че са сътворени от египетските фараони.

Наумили си, че величествената сграда с фасада, висока 43 м и широка 30 м, подобава да бъде съкровищница, и дълго ровили из нея за несметни богатства.

Като не ги открили, стреляли по голямото каменно кълбо върху централния фронтон, убедени, че е пълно със злато.

А всъщност съкровищницата е гробница на Арета I –  набатейски властелин.

petra-376207_640
Петра

До другата величава сграда в Петра – манастира, се стига по лъкатушеща козя пътека. Не се знае дали той е бил храм или гробница, но е наречен “Тронът на фараона”. Оцелял е само образът на набатейския бог Душара, който няма уста и затова

може да му поверите тайните си

На 1035 м височина, върху скалите, е изсечен жертвен олтар. А гледката отгоре спира дъха. Разваля я само традиционната сергия за дълбоко съмнителни антики. Но пък се оказва, че продавачът има приятелка в България и развява разпечатка на имейл, подписан с “Лидка”.

Петра не може да се разкаже. Как да опишеш с думи обелиските, изваяни на 35 м височина, амфитеатъра за 7000 души, където, ако прошепнеш дума, ще я чуят и на последния ред?

Може ли словото да внуши аромата на камилските шишчета, на чая със свежо листо мента и кора от канела или на кафето с кардамон, изпито върху тъкана от бедуинка черга?

И как да опишеш това, на което очите ти отказват да повярват – яркочервена скала с фино изрисувани вълнички във всички нюанси на жълтото и лилавото.

В Петра можеш да се придвижиш на триколка ,на кон, на камила и на магаре.
В Петра можеш да се придвижиш на триколка ,на кон, на камила и на магаре.

Да не говорим за просмукалия се в дрехите неизличим аромат на

магарето Моника Люински

което досущ като планинска коза изкатери пътя до жертвеника. На кобилата Мария, върху чийто гръб стигнах до гробницата с над 500 набатейски урни, превърната през V век във византийска църква. И на камилата Шанан, с която хванах морска болест, поклащайки се към Копринения храм.

Върху магарето Моника Люински
Върху магарето Моника Люински

Няма по-голям кеф, след като цял ден си пълнил очи и душа с исторически и природни красоти, да се поглезиш в турски хамам. То си е класическа парна баня, в която специалният масажист е обикновен теляк.

Но поне осъзнаваш, че и най-изисканите ексфолианти за тяло не важат пред добрите мускули и ръбатото кисе.

А след издевателствата на теляка, пред чаша дъхав чай, се чувстваш поне с килограм по-лек и много по-добър.

Още за Йордания

Please follow and like us:

2 thoughts on “Петра – вкаменена приказка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *