Дромомания

Първото виртуално търговско изложение „Китай – ЦИЕ” се проведе в китайския град Нинбо

Първото виртуално търговско изложение „Китай – ЦИЕ” се проведе в китайския град Нинбо
Първото виртуално търговско изложение „Китай – ЦИЕ” се проведе в китайския град Нинбо

Над два милиона зрители са гледали онлайн изложението, включвайки се с въпроси и коментари, показват данните. Събитието се състоя между 8 и 14 юни т.г. в  китайския град Нинбо.

Първото виртуално търговско изложение „Китай – ЦИЕ” се проведе в китайския град Нинбо
Първото виртуално търговско изложение „Китай – ЦИЕ” се проведе в китайския град Нинбо
Автор: Ивета Балевска

Над десет държави от Централна и Източна Европа, сред които и България се включиха със свои брандове и готови продукти в първото виртуално изложение „Инвестиции и търговия: Китай-ЦИЕ”, домакин на което бе  китайският град Нинбо, провинция Джъдзян.

Повече от 600 изложители и около 3000 купувачи са били регистрирани предварително на платформата за виртуално изложение, а към 2000 артикула са били изложени онлайн.

Дипломати и представители на посолства и консулства в Пекин и Шанхпай  от държавите в ЦИЕ произнесоха приветствия от името на своите страни при откриването на виртуалния форум.

В приветствието си към домакините на събитието и  зрителите в онлайн платформите Генералният консул на България в Шанхай Димитър Пампулов подчерта значимостта на събитието, като първото виртуално изложение, обединяващо инвестиции и търговия  между Китай и страните от Централна и Източна Европа. 

Първото виртуално търговско изложение „Китай – ЦИЕ” се проведе в китайския град Нинбо
Първото виртуално търговско изложение „Китай – ЦИЕ” се проведе в китайския град Нинбо

С провеждането на това събитие град Нинбо  придобива все по-голяма известност, не само със забележителностите и възможностите си за туризъм и търговия, но и като гостоприемен домакин на различни международни прояви”, подчерта българският дипломат.

От своя страна постоянният представител на страната ни в Службата по търговско-икономически въпроси към българското консулство в Шанхай  Костадин Джатев се включи във виртуалното изложение като изненада китайската публика  и оннлайн участниците със свое кулинарно представяне.

Освен че сготви няколко традиционни и характерни за българската кухня ястия, той представи прекрасните български вина, сокове и продукти от роза и лавандула, пчелен мед, сладкиши с натурални съставки и познатото вече в някои части на  Китай българско кисело мляко.

Приветствия от името на своите страни отправиха посланиците в Китай на Босна и Херцеговина, на Латвия и Черна гора, генералните консули на Чехия,  Унгария,  Полша, Словакия и Словения, както и първият съветник на посолството на Сърбия в КНР.

През цялото време на онлайн изложението китайските клиенти имаха възможност  да закупят различни продукти, произведени в страните от ЦИЕ.

От представените български продукти най-търсени бяха вината и ракиите, козметичните и био-продукти от розово и лавандулово масло, пчелен мед и продуктите от него като пчелно млечице, прашец и т.н.   

Различните артикули, не само от България, но и от всички  страни-участнички от ЦИЕ, както и от китайската страна, бяха детайлно представени от специалисти в конкретните области, които чрез платформата обясняваха  съставът и начина им на производство, съдържанието и регионите на произход.  

Дипломати и експерти отговаряха чрез специални апликации на зрителски въпроси и коментари.

Предисторията

През  юни 2019 г. Нинбо  поема домакинството на  първото  търговско изложение “Китай – Централна и Източна Европа”, по време на което се провежда и  международен панаир за потребителски стоки.

Следващото изложение бе планирано за тази година /2020/, но бе отменено поради  пандемията от COVID-19. Оказа се обаче, че  интересът, проявен от редица европейски производители и износители бе голям.

В тази връзка, ръководството на община Нинбо, провинция Джъдзян взе решение да организира събитието виртуално.  За целта бе изградена специализирана онлайн платформа, благодарение на която  на която традиционното изложение за инвестиции и търговия се проведе при изключителен интерес.

Фокусът бе поставен върху инвестиции, търговия и потребление, а основната линия  бе търговско-икономическото сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ.

Посредством редица виртуални срещи, онлайн излагане на артикули, онлайн преговори и договаряне, директно излъчване и други основни виртуални способи успешно бяха проведени серия от събития.

Изводи  и перспективи

Виртуалното изложение обедини пет основни функции: онлайн предлагане на стоки и продукти,  онлайн пазаруване, онлайн посредничество, онлайн обслужване и продажби. Домакините бяха подготвили   18 щанда,   17 от които бяха подредени с продукти  от страните-членки на  Централна и Източна Европа, и един  – със стоки  от цял свят.

Изложените артикули бяха от осем основни категории: храни и напитки, продукти от първа необходимост и предмети за бита, алкохол, козметика и продукти за лична хигиена, интелигентни технологии и други.

Бе представена и обширна информация за предприятията-производители посредством видеоматериали и филми, излъчвани „на живо”, като по този начин клиентите имаха възможност да се доближат максимално до продуктите и стоките  и  техните производители.

Виртуалното изложение в Нинбо бе нагледен пример за ефективността на  трансграничната електронна търговия  като фактор в глобалната икономика, която се превръща  в нова движеща сила за развитието на външната търговия, бяха категорични чуждестранните участници в платформата.

Китайският град  Нинбо  стартира като първа и засега  единствената “17+1 демонстрационна зона за икономическо и търговско сътрудничество” в Китай.

Организатор на първото виртуално търговско изложение  бе Общинското народно правителство на Нинбо, Департаментът по търговия на провинция Джъдзян, а основен изпълнител Дирекциа „Търговия” към община Нинбо.

Над два милиона души от цял свят са се регистрирали и са гледали „на живо” изложението, разпространено  едновременно от три дестинации в онлайн платформата Пиндуодуо – Нинбо, Шанхай и  Пекин, отчитат данните след приключване на виртуалния  търговски форум.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *