Дромомания

Ендокринолог прелетя 60 000 км за месец, за да снима вулкани

Ендокринолог прелетя 60 000 км за месец, за да снима вулкани
Ендокринолог прелетя 60 000 км за месец, за да снима вулкани

В Покана за пътуване на 6 септември 2020. Шри Ланка – люта и магична. В Швейцария могат да ти продадат дори завой

Шри Ланка – люта и магична
Шри Ланка – люта и магична

Помните ли онова стихотворение на Валери Петров, в което той като млад студент сравнява трахеите с брезички, а когато вече е утвърден поет, брезичките му се привиждат като трахеи.

Откакто узнах за необичайното хоби на ендокринолога д-р Александър Шинков да фотографира вулкани по света, се питам, дали изригванията им не му напомнят на жлези с вътрешна секреция.

Ендокринолог прелетя 60 000 км за месец, за да снима вулкани
Ендокринолог прелетя 60 000 км за месец, за да снима вулкани

Той има строго медицинско обяснение за връзката между лавата и неговата специалност, но разговорът с него започнах с въпроса кое натежава фотографията или тръпката да  снимаш близо до кратера.

Сигурно и вие се чудите защо д-р Александър Шинков търси адреналина на близкото общуване с лавата. Няма да разбулим тайната докрай, но… ще разберем кои още вулкани мечтае да снима лице в лице.

Когато д-р Александър Шинков направи портрет на Еребус – действащия вулкан на Антарктида,  за чието покоряване мечтае, пак ще гостува в Покана за пътуване.

Родолюбивата ни рубрика  ще звучи на един глас – този на Светослав Марков в отсъствието на Теодор Борисов, но затова пък ще ни отведе до едно място, което разтупква всяко българско сърце – Пустец.

Шри Ланка е тропически еликсир за цветни мечти, плодови аромати и девствена природа. Сигурно затова на Славка Йовчева-Саси, гримьор в Канал 3, една разходка до бившия остров Цейлон не й стигна и тя повтори посещението си за допълване на впечатленията. 

И водена от любопитството на професията си попадна  и в разкрасителен салон за шриланкийски булки.

Със Славка Йовчева-Саси си припомняме и „най-вкусните“ моменти от преживяванията ни в Шри Ланка, страната където президентът подарява слонове в знак на уважение, но после специална „елефант-полиция“ проверява дали се гледат правилно.

Шри Ланка – люта и магична
Шри Ланка – люта и магична

Няма по-прашасало клише от „Швейцария е страна на банките, часовниците и шоколада“. Туристическата индустрия там е в състояние да превърне не само клишето, ами и дори обикновен завой на пътя в атракция. Че и да го продаде!

През декември 2008 г. в планинския курорт Ароса създават проекта “Завой”. Гениалното хрумване използва, че на легендарния за швейцарците път между транспортния възел Хур и малкото градче има точно 361 завоя. И те са обявени за продан!

Още по-куриозно е, че всички извивки бързо са похарчени. А цените са от 2500 швейцарски франка за завои с номера от 1 до 300 и по 5000 за останалите.

Пазаруването става с едно кликване на мишката. И с кредитна карта, разбира се. Кампанията е ескалирала до рекламна истерия – дори върху пликчетата за закуски пише “Енергия за оставащите ви 361 завоя”.

Хур е на 593 метра над морското равнище, а Ароса – на 1775. Пътят се вие като влакче на ужасите в Дисниленд. Но когато станеш горд собственик на завой по трасето, това далеч не означава, че можеш да го оградиш с бодлива тел, да ковнеш табела “Частен имот” и да вземаш такса за преминаване.

Просто получаваш сертификат за притежание и добиваш правото да сложиш фирменото си лого и кратко описание на дейността си. Но не на билборд, а в съответния сайт. Толкоз!

Още за продажбата на завои четете тук https://dromomania.bg/2020/01/19/%d0%b2-%d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b9%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b2/

Е, как тогава да се чудим, че швейцарците издигат до ритуал и блюдото шунка, печена в асфалт? Звучи отблъскващо, но е невероятно вкусно, защото мръвката става сочна и дъхава, повита в пелена от восъчна хартия и пашкул от черната субстанция.

Шунка, печена в асфалт
Шунка, печена в асфалт

Специалитетът се сервира в асфалтовата мина „Ла Преста” във Вал де Траверс. Естествено, и един километър от подземните галерии е превърнат в туристическа атракция, макар тунелите за времето от 1711 до 1986 г., когато мината е закрита, да се гънат на повече от 100 км под земята.

Шунка, печена в асфалт

С продукцията на „Ла Преста” са направени улиците в центъра на Париж по времето, когато прочутият архитект Осман е оформял облика на днешния център.

С безценния швейцарски асфалт е застлан и мостът „Голдън гейт” при създаването си.

Магдалена Гигова на влизане в асфалтовата мина във Вал де Траверс.
Магдалена Гигова на влизане в асфалтовата мина във Вал де Траверс.

След като почувства странната тръпка на броденето из галериите, нагизден с каска и светлоотразително яке, и се запознае с трудното добиване на ценната настилка, туристът сяда да се подкрепи с „минния” специалитет – шунка, печена в асфалт, и сладолед нуга с абсент, полети обилно с местното вино „Шасла”.

На страницата на Покана за пътуване във Фейсбук пътешествията продължават https://www.facebook.com/pokanazapatuvane

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *