Дромомания

Сърцето на дядо Коледа

Сърцето на дядо Коледа
Сърцето на дядо Коледа

Ирина Люцканова

През годините на моята работа като събитиен мениджър по време на Коледните кампании винаги съм си задавала въпроса какъв персонаж трябва да е човека, който влиза в ролята на дядо Коледа? Дали ролята на добрия старец изисква по – друга отговорност и отношение? Дали всеки може да бъде дядо Коледа? И в крайна сметка колко голямо трябва да бъде сърцето на дядо Коледа?

И както винаги, когато човек търси отговори на важни за него въпроси, те идват, но маскирани като знак, случка или преплетени в нечия лична история, на която попадаш. Така „случайно“ се сблъсках с историята на Георги Симеонов. Едно обикновено момче от Горна Оряховица с необикновени дела, чието сърце тупти за добрините. В гърдите си Георги носи сърцето на истинския дядо Коледа!

    Георги е с диагнозата „детска церебрална парализа“ и с 55 % инвалидност. Тази нелека съдба спохожда момчето още при раждането му и до днес виновни за неговото състояние няма.

В първите години на детството си Георги е неподвижен, но по-късно успява да проходи. Георги е различен и се чувства така, най-вече защото не може да прави нещата така, както ги правят останалите. В ежедневието си среща трудности заради физическите си проблеми, не може да стои дълго време прав, мускулите му се схващат.

Най-трудният период в живота на Георги е загубата на баща му. Преживява тежко липсата на главата на семейството, плаче и е на ръба на отчаянието. Когато сълзите му пресъхват, Георги решава да се мобилизира и да започне да си търси работа, за да помага материално близките си.

След една година съдбата го среща с Иван Стефанов, човекът който му гласува доверие и го назначава на работа. И до ден днешен Георги е изключително благодарен за тази подкрепа. В трудните за него моменти си казва, че просто трябва да продължи напред. Само още една малка крачка напред. Крепи го вярата в Бог и добрината на хората. Сблъсква се с нея най-вече в празничните дни по Коледа.

Всичко започва преди 6 години, когато негови приятели от Русе му разказват историята на едно момче в инвалидна количка, за което се грижат възрастните му баба и дядо. Историята хваща за гърлото Георги и той отива на място, за да се запознае с момчето.

Нуждата от външна помощ и подкрепа за това семейство е належаща и Георги признава, че в онзи момент дори се е разплакал от безизходицата, в която живеят тези хора. Тогава решава да направи нещо, за да помогне.

Сърцето на дядо Коледа
Сърцето на дядо Коледа

Преценява, че две от най-силните му качества като личност са неговия артистизъм и обич към хората и ако ги впрегне в нещо градивно може да помага. Често забавлява приятели си и колегите на майка си като ги кара да пеят, да танцуват и рецитират.

Хрумва му идеята, че може да събира пари като влезе в ролята на Дядо Коледа. Така вече 6 поредни години помага на хора в беда като дарява парите, събрани от коледната кампания.

Дарил е пари за лечението на  Росен Атанасов, помогнал е със средства на Алекс, Виктория, Пеньо, Марияна и е направил дарение на манастира „Свети Николай“, село Арбанаси. Фирмите и семeйствата, при които ходи, знаят каква е каузата на Георги и всеки преценява какъв хонорар да му даде.

Но всички тези хора са обединени от общата кауза, с която ги заразява Георги и отварят сърцата и домовете си за доброто и подкрепата.   

„Усещането да съм дядо Коледа за мен е страхотно преживяване, защото хем нося радост на малки и големи, хем пък помагам на човек в беда. Да, чувствам се различен от другите конкуренти, но аз не излизам, за да прося пари или да печеля. Правя това, за да помогна“, казва Георги.

Любовта на дечицата го зарежда и му дава сили да продължи да се занимава с тази нелека за него дейност. Защото за човек, който има проблеми с краката е истинско изпитание да стои изправен и да се придвижва. Най-голямо предизвикателство е натовареният график по време на празниците, когато трябва да стига от едно на друго място за много кратко време. Но и тук, като с махване на вълшебна пръчица, се появяват помощниците на дядо Коледа, които впрягат елените в шейната и водят добрия старец по домовете. Защото доброто е заразно.

След като дари средствата, Георги продължава да подържа връзка с хората, на които е помогнал. Момчето смята, че помощта му се изразява не само в даряването на пари, но и в човешката подкрепа, топлота и заинтересованост. 

Интересно ми е да разбера какъв е основният мотив на Георги в неговата лична кауза „Дядо Коледа“. „Защото знам какво е да си болен и да нямаш пари за лечение“, отговори ми простичко Георги. И тук се сетих за думите, написани от българския социален психолог Иван Хаджийски в „Оптимистична теория за нашия народ“:

„Нима не е вярно: когато някой се похвали, че работи в благотворително дружество, ние го питаме със съответно смигване:
– Е, пада ли нещо?“

Да, наградата за Георги и всички бойци на тихия фронт като него е огромна! И не е материална, а много по-ценна! Един живот, пълен със смисъл и топлина, безмерна радост от споделянето и едно сърце, пълно с любов. Сега вече знам в какви гърди бие сърцето на дядо Коледа!

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *