Дромомания

Тайланд се отказва от масовия туризъм през следващата година

Тайланд - островът на Джеймс Бонд
Тайланд – островът на Джеймс Бонд

Правителството на Тайланд разглежда възможността временно да се откаже от масовия туризъм след пандемията от коноравирус, обяви шефът на ТАТ (туристическия борд на кралство Сиам) Ютасак Супасорн.

По неговите думи държавата ще има нужда да обнови туристическия си отрасъл след Ковид-19, а също така да увеличи средните разходи на глава от населението с 30%.

„Никакъв масов туризъм повече“, заявява пред Bangkok Post висшият чиновник. – Когато отново се вдигне на крака Тайланд трябва да стане привлекателно място с обезпечени безопасност и хигиена. Властите се надяват през следващата година да посрещнат около 8 млн. туристи.

Супасорн отбелязва, че още преди пандемията се е наблюдавало снижаване на покупателната способност на местното население, защото и разходите на чуждестранните туристи намалели от 50 хиляди до 47 хиляди бата за престой (от $1 655 до  $1 555).

През 2021 година  ТАТ ще разработи инициативи, чрез които да увеличи този показател до 62 хиляди бата ($2 052) вследващите две години. Същевременно разходите за вътрешен туризъм трябва да нараснат от 4,7 хиляди. до 5 хиляди бата (от $155 на $165).

Чиновникът е убеден, че тайландският туризъм бързо ще се върне до нивата отпреди кризата, както винаги досега, въпреки че поредната вълна на коронавируса ще продължи да пречи на туризма.

Шефът на ТАТ констатира, че макар през последните месеци правителството да е отслабило ограниченията, през октомври в Тайланд са пристигнали едва 1200 човека. Преди пандемията пътешествениците са били по 3 млн. на месец.

 

Проучване, проведено от 29 задгранични офиси на ТАТ, показва, че туристите ще започнат да пътуват за Тайланд чак следващото лято и то ако епидемиологичната обстановка се подобри. Но пък някои от тях възнамеряват да посетят кралството за по-дълго време като мехлем за душата след твърде дългата карантина.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *