Дромомания

Връзката на Ковид-19 с неправилното хранене и увеличеният риска за заразяване (видеа)

Д-р Йорданка Господинова

Интервю на Оля Ал-Ахмед за месец декември с д-р Йорданка Господинова

Преяждането, празниците и празничните трапези,  непремисленото тъпчене

„Наднорменото тегло е един от високорисковите фактори за заразените с коронавирус. При хората с наднормено тегло заболяването протича по-тежко и смъртността е по-висока“, сподели в интервю на Оля АЛ-АХМЕД специалистът по здравословно хранене д-р Йорданка Господинова. „Много интересни данни са представени е едно американско проучване, което ми попадна на скоро. Изследването е проведено между 1 март и 1 април и анализира случаите на 4100 пациенти с Ковид-19. Резултатите сочат, че 40 процента от хората, които е трябвало да бъдат лекувани в болница, са страдали от затлъстяване. Хората с наднормено тегло имат по-малка дълбочина на дишане и капацитет на белите дробове, тоест при такива пациенти пневмонията ще се развива по-активно. Освен това, колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова по-голяма е вероятността от сърдечно-съдови заболявания или диабет тип 2, което също увеличава риска от усложнения от коронавирусната инфекция.“, допълни д-р Господинова.

Д-р Господинова, в навечерието сме на най-светлия християнски празник – Рождество Христово. Всички сме уморени от лоши новини и с нетърпение очакваме Коледа и Новата Година. Но празниците са пряко свързани с богатите софри, седенето на маса по цяла нощ и задължителното преяждане . Какво ще посъветвате нашите читатели? Как да определим мярката при хапване? Какво и колко?

– Хубаво е да си поговорим за преяждането. Все повече и все по често хората са склонни да преяждат.Преяждането се дължи на поемане на голямо количество храна за кратко време, дори когато човек не е гладен. Емоционално напрежение и стрес обикновено играят роля и могат да задействат епизод на преяждане. Преяждането се характеризира с повтарящи се епизоди на неконтролируем прием на много големи количества храна за кратък период от време. Тези епизоди са придружени от чувство за вина, срам и психологически дискомфорт.Какво е характерно за преяждането?

  • Много по-бързо от нормалното хранене
  • Хранене докато човек се почувства некомфортно препълнен
  • Изяждане на големи количества храна, без да има чувство за глад
  • Хранене сам поради чувство за срам и смутеност
  • Чувство за вина или отвращение от себе си след преяждане

Важно е да отбележим, че епизодите на преяждане зачестяват значително по празниците, поради изобилието от изкошения.

Повече от 50% от хората със склонност към преяждане имат затлъстяване. Това се дължи на прекомерния прием на калории. Само по себе си затлъстяването значително повишава риска за сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, както и тип 2 диабет и рак.  Други здравословни рискове, свързани с преяждането са проблеми със съня, астма и синдром на раздразненото черво. При жени състоянието е свързано с риск от проблеми с фертилитета, усложнения при бременност и развитие на поликистозен овариален синдром. Въпреки, че тези рискове за здравето са значителни, съществуват различни ефективни методи за лечение и повлияване. Можем да разглеждаме преяждането като механизъм за справяне с неразрешени лични проблеми като тъга, конфликтни взаимоотношения, значителни промени в живота или някакви други социални проблеми. Или, преяждането по време на празници като състояние на отпускане, бягство от ежедневното напрежение и стрес, чувство на наслада чрез задоволяване на дадено сетиво. Често пъти използваме думата „глад“ като синоним на много други желания.

Гладни сме за храна. Гладни сме и за любов, за успех, за спокойствие, за щастие.

Нерядко обаче се случва тялото ни да обърква сигналите за различните видове глад. И често да посягаме към храна когато сме гладни за любов, внимание, когато жадуваме за професионални успехи, когато търсим смисъл в живота си.Във всеки от нас съществуват много светове – физически, умствен, емоционален, духовен. И всеки от тях ни кара да гладуваме за това, което нямаме. И всеки един от видовете глад ние най-бързо засищаме с прием на храна.А от това страда тялото ни, а впоследствие и нашето здраве.Решението е да сме отговорни, да познаваме себе си и да решаваме всеки проблем с адекватно решение, дори и когато е по-трудно, а не с наглед най- лесния начин – храненето. И сега конкретно за празниците.Коледа и Нова година са едни от най- дългоочакваните празници както за възрастните, така и за децата.Това е времето, в което отдалеч планираме всичко – срещата с близки и приятели, празничната украса, трапезата, подаръците.Най-нетърпеливи към подаръци са децата. И винаги в коледният и новогодишен подарък присъства и нещо сладко.

Моите съвети при избор на сладкото в подаръка на детето са:

  • внимателно гледайте съдържанието, а не се подлъгвайте само по лъскавата опаковка
  • избягвайте сладкиши, кексове, вафли, кроасани, които съдържат добавки, консерванти, хидрогенирани мазнини.
  • Кайсиевите ядки, сусамът и фъстъците са потенциални алергени, и трябва да внимаваме когато ги даваме на деца.
  • карамелът, захарните близалки и всички захарни изделя също не са препоръчителни за деца, защото изграждат грешни навици
  • добър компромисен вариант за лакомство е хубав и чист шоколад, при който също трябва да се внимава да не се прекалява с количеството

Коледната и новогодишна маса обикновено е богата и с изобилие от висококалорична храна.

Празниците са свързани с посещение на роднини, приятели, колеги. А всичко това води до преяждане.

Няколко ценни съвета:

  • Спазвайте последователност при сервирането – първо започнете храненето със салата, а после със засищащи храни.
  • Ако имате заболяване, което може да се обостри от прием на храна, не си позволявайте грешки в диетата – няма да е приятно нито за вас, нито за близките ви, ако Ви се наложи по празниците да посещавате лекар.
  • Нека на масата има повече зеленчукови салати и леки закуски. Вие не сте длъжни да опитате от всички.
  • Колкото по-разнообразна е храната на празничната трапеза, толкова по-голямо е натоварването за храносмилателната система
  • Не сядайте на масата прегладнели. Моят съвет е да не пропускате закуската и обяда в празничния ден за сметка на вечерята, това със сигурност ще доведе до преяждане.
  • не е полезно да прекарате цялата нощ на празничната трапеза, това също ще доведе до преяждане. Излезте на разходка, подишайте чист въздух.

-Д-р Господинова, на празничните маси обикновенно се смесват много храни. Като се започне с ядки и се завърши с баклава минавайки през няколко основни ястия. Кои храни не трябва да смесваме на тези празнични трапези и кои можем да си позволим да смесим, по изключение?

-Първият ми съвет да се храним регламентирано. Какво означава това – да имаме гарантирани закуска, обяд и вечеря в регламентирани часове. Това ще изгради добри послания към нашето тяло. Ние сме свикнали да възприемаме тялото си като даденост, като нещо, което си е наше и ние можем да правим с него каквото си искаме.А това не е така, нашето тяло е наш партньор. Ако ние се отнасяме зле с него, то ще ни отговори със същото – с вид който не ни харесва, с влошено здраве, с дискомфортен живот. Доброто партньорство означава да поддържаме метаболизма си активен.

Какво е метаболизмът?

Обобщено това са всички химични процеси, които се осъществяват в нашето тяло. Метаболизма е баланс между процесите на изграждане и разграждане. За да се осъществяват тези процеси е необходима енергия. Ние си набавяме тази енергия чрез храната. Разпределението на енергията в нашето тяло следва много ефективен еволюционен принцип – използваме точно толкова, колкото ни е необходима, а неизползваната се складира под формата на мазнини за бъдеща употреба. Този принцип е бил много важен за запазването на живота при нашите предци. В модерния свят обаче преяждането с повече храна отколкото ни е необходима води до затлъстяване и редица нежелани здравословни проблеми. Ето защо ние сами трябва да контролираме еволюцията на собственото си тяло.

Храните като съвместимост –

  • хубаво е да ядем един вид плод на едно ядене
  • въглехидратите е хубаво да да се приемат на закуска и на обяд
  • препоръчително е вечерята да е нискокалорична, с преобладаване на протеини, мазнини, салати
  • освен контрол на теглото трябва да си определим и контрол на порциите храна, които приемаме
  • човек трябва да яде количество, което да му достави удоволствие, а не отвращение и чувство на вина.

Вашето мнение за туршиите? Полезни или не? Българинът винаги ги сервира на празничната трапеза….

Туршиите могат да са вредни. Консервираните зеленчуци може да предизвикат не само стомашни проблеми, но и повишаване на кръвното налягане заради голямото количество сол. Освен това консумирането на туршии може да доведе до гастрит или язва. Тук виновник е и високата киселинност, която се получава при процеса на консервиране. Не се успокоявайте с това, че закупената от пазара туршия от собствен производител е по-надеждна. Всяка година от Агенцията по храните санкционира нелегални търговци по пазарите, които не съхраняват правилно зеленчуците и не мият качествено съдовете, вследствие на което туршиите са негодни за консумация.

Но, те могат и да са полезни, и да ни помогнат да отслабнем

Ферментиралите зеленчуци от зимнината имат и благоприятен ефект върху организма. Съставки в някои туршии и киселото зеле забързват метаболизма на човек, помагайки му в борбата срещу килограмите. Това се дължи на ферментационните ензими, които се отделят от зеленчуците при процеса им на ферментация, което всъщност се случва в един буркан туршия.  Такива зеленчуци се усвояват изключително бързо от организма и подобряват функционирането на червата. Имат благоприятен ефект при артрит, проблеми в храносмилателната система, подобряват имунитета.

Изводът е, че можем да си позволим да хапнем туршия по празниците, но без да прекалявам с количеството.

Масово явление е, че след празниците хората се оплакват, че са качили килограми. Как да го предотвратим?

Като предприемем мерки преди то да се случи. А именно, като се преборим с преяждането по празниците. Ето няколко съвета:

  • да се опитаме да организираме така празника, че повече време да сме встрани от масата – разходки навън, планирани срещи с приятели, игри с децата, гледане на интересни филми
  • да контролираме количествата храна, които приемаме, като се стараем да са максимално организирани – закуска, обяд вечеря. Стремим се да не хапваме нищо между тях.
  • Да контролираме теглото си – нека ни стане навик сутрин и вечер да се качваме на кантара. Няма нищо по стряскащо и възпиращо от главоломно качващо се тегло. Това подсъзнателно ще ни накара да ограничим приема на храна.
  • Научете се да пиете вода. Заменете всички газирани напитки или такива, съдържащи подсладители с вода. Това ще накара организма ви да се чувства добре, а в същото време ще намали количеството на приетата храна.Нашето тяло се състои от 60% вода. Тя е необходима за всички метаболитни процеси. Същевременно обаче организмът ни губи между 2-3 литра вода на ден чрез уриниране, изпотяване и дишане. Когато не приемаме достатъчно количество вода, за да компенсираме тази загуба, метаболизмът ни започва да страда. Това се отразява на нашето тегло, на нашата мускулна сила, на нашето настроение и концентрация. За да избегнете тези нежелани ефекти, пийте поне 3 литра вода на ден.
  • Много е важно да пием чай- след закуска, след обяд, след вечеря и по всяко друго време.

Какво ще посъветвате онези, които все пак са сложили 2-3 кг отгоре по време на празниците?

 Знаете ли кой е най-важният фактор при отслабването? От опитът с моите клиенти установих, че за да се постигне мечтаният резултат е необходима пълна отдаденост. Освен спазването на адекватен хранителен режим, със здравословни храни, е изключително важно проследяването на динамиката в теглото ни всеки ден. Неуспехът на повечето диети се дължи именно в липсата на проследяване. Това, което може да направите още днес е в един календарен тефтер да започнете да нанасяте теглото си всяка вечер и всяка сутрин. Това ще ви помогне да опознаете организма си. Голяма част от хората, които се свързват с мен, не ме търсят с главна цел да отслабнат, а по-скоро да решат здравословен проблем. И успяват. Едно правилно и качествено отслабване може да реши проблеми като високо кръвно налягане, преддиабетно състояние, болки в гърба от прекомерното тегло и много други. Това подобрява значително качеството на живот на хората. Никога не е късно да вземем правилното решение 🙂

Д-р Йорданка Господинова
Д-р Йорданка Господинова

Каква е връзката между неправилното хранене и преяждането и риска от заразяване с Ковид-19?

Въпреки, че коронавирусът е сравнително ново заболяване, вече има богата база данни и опит, за да могат да се направят достоверни изводи . В контекста на рискове от тежко протичане на коронавирусната инфекция ще разгледаме затлъстяването, което е неизбежен резултат от преяждането. Наднорменото тегло е един от високорисковите фактори за заразените с коронавирус. При хората с наднормено тегло заболяването протича по-тежко и смъртността е по-висока.Много интересни данни са представени е едно американско проучване, което ми попадна на скоро. Изследването е проведено между 1 март и 1 април и анализира случаите на 4100 пациенти с Ковид-19. Резултатите сочат, че 40 процента от хората, които е трябвало да бъдат лекувани в болница, са страдали от затлъстяване. Хората с наднормено тегло имат по-малка дълбочина на дишане и капацитет на белите дробове, тоест при такива пациенти пневмонията ще се развива по-активно. Освен това, колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова по-голяма е вероятността от сърдечно-съдови заболявания или диабет тип 2, което също увеличава риска от усложнения от коронавирусната инфекция.

Има ли храни, които малко или много да ни предпазят от заразяване с Ковид-19? На какво трябва да наблягаме сега, през зимния период?

Винаги трябва да се търси балансът при прием на различни групи хранителни продукти.

Да не се преяжда. Да се приемат пресни плодове и зеленчуци, чайове, достатъчно количество вода.Препоръчват се храни, които укрепват имунитета – богати на вит. С и А и на пробиотици – чесън, лук, ядки, аспержи, бобови растения, червени плодове или дори пащърнак.

Други храни за повишаване на имунитета са: куркума, с която можете да се поръси върху ястията или да се добави към супите, джинджифил, идеален като запарка. Сварете парченца джинджифил, добавете няколко капки лимон и чаена лъжичка мед и ще се получи успокояваща напитка и естествено противовъзпалително средство.

-Различна ли е препоръчителната храна при мъжете и жените по време на боледуване? Има ли някаква специфика в зависимост от пола?

По време на боледуване много често изчезва обонянието и вкуса, човек губи апетит и е много лесно да изпадне в недоимъчно по отношение на хранене състояние.

Ето защо е особено важно да приемаме храна под формата на бульони, салати, плод, чай.

И разбира се вода. При мъжете трябва да е малко по висок приемът на протеин, но с уговорката, че това трябва да е съобразено със здравословното състояние.

-И накрая на нашето интервю, можете ли да дадете универсална предпазна формула от преяждане, пренасищане и безконтрол. Нещо като тази с правилото на „Трите Д“ – дисциплина, дистанция и дезинфекция. С три думи…..

Да, аз бих ги формулирала така:

  • –          разум
  • –          воля
  • –          контрол

Ако имаме разум да планираме празниците си, ако имаме воля да не се поддадем на десетките хранителни изкушения в празничната нощ и контрол върху действията си, това ще ни предпази от преяждане и ще ни осигури по здрав живот, по стройна фигура, по щастливо съществуване.

Благодаря Ви за това интервю!

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *