Дромомания

Яхнаджиев с лична честитка от Берлускони

Честитка от Силвио Берлускони за рождения ден на Иван Яхнаджиев


В Покана за пътуване на 27.12.2020 по програма Христо Ботев на БНР от 18,30 часа: Художникът като репортер, който обикаля света. Град Фес в Мароко. Дина Темелкова за Перу и ритуала ауаяска

Иван Яхнаджиев в ателието си с кучето Нина
Иван Яхнаджиев в ателието си с кучето Нина

Всички познават Иван Яхнаджиев! Дори не знаят, че е художник, със сигурност са виждали в медиите как рисува с деца или превръща голо женско тяло в произведение на изкуството с бодиарт.

Той обаче трупа преживявания, недостъпни за колегите му по четка. Колцина са ходили на гости в дома на Берлускони, получили са от него лична честитка за рождения ден и подарък вратовръзка. 

Още по-малко са виждали Тръмп на живо в Белия дом. Целият този късмет го е споходил покрай сина му, Александър Яхнаджиев. Той живее от години в Италия, където води предаване за изкуство по централна римска телевизия и притежава информационна агенция „Виста“. Екипите му снимат репортажи в парламента, министерския съвет, в централата на Европейския съюз и после ги продават на други медии.

С журналистически пропуск Иван Яхнаджиев е надниквал в недостъпни институции. При срещата ни в ателието му аз го запитах какви Коледи помни от Рим преди смутните ковидни времена.

А той разкри как изглежда домът на Силвио Берлускони отвътре. Оказва се, че художникът Иван Яхнаджиев разказва толкова пъстро колкото рисува. Дори когато става дума за черни краски като темата за кулите близнаци в Ню Йорк.

Иван и Александър Яхнаджиеви в Америка
Иван и Александър Яхнаджиеви в Америка

Започнахме със спомени за Рождество в Рим Коледа разговора ни с Иван Яхнаджиев, иска ми се да го завършим пак с Коледа и един негов пърформънс с бодиарт пред Колизеума. На едно Рождество той и моделът му, бизнесдамата и професионална спортистка Мерлин Арно, спряха движението на трамваите, че дори и една полицейска кола.

Иван Яхнаджиев реши да подари на един от слушателите на Покана за пътуване своя картина. Тя ще бъде празничен подарък на късметлията, който отговори правилно на въпроса, който ще бъде зададен на 27.12.2020 вечерта на страницата на предаването във Фейбук https://www.facebook.com/pokanazapatuvane

Кучето ми Нина избра картината съвсем безпристрастно

Тя ще посочи и победителят в началото на Новата 2021 година.

Нина в ателието на Яхнаджиев
Нина в ателието на Яхнаджиев

В Покана за пътуване разказвам за Медината във Фес https://dromomania.bg/2020/02/12/%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%84%d0%b5%d1%81-%d0%b2-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%be-%d0%b5-%d1%88%d0%be%d0%ba-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d1%87%d1%83/

А Дина Темелкова отвежда слушателите в Южна Америка. Когато светът отново стане нормален и поискате да пуснете откривателския си дух от бутилката на всекидневието, изберете Перу. Но си запазете поне десет дни.

Дина Темелкова в Перу

Държавата на инките определено не е място, в което просто да се отбиеш. Дина Темелкова е обикаляла неуморно близо три седмици, крайно недостатъчни за човек, който не се задоволява само с пиенето на коктейли на плажа.

Въпреки височинната болест, Дина си е спестила единствено изкачването на Рейнбоу маунтин на 5300 метра. Разговарях с нея в арт пространството Къщата на София.

Дина Темелкова е омагьосана от многоликото Перу. Дали това се дължи на употребата на ауаяска?

За незапознатите пояснявам: става дума за отвара от гигантска южноамериканска лиана и други билки, предизвикваща силен ефект, който води до усещане за промяна на съзнанието, пречистване от негативните енергии и достигане до познание за вечната природа на душата.

Според Дина Темелкова доста от туристите в Перу отиват не само, за да видят Мачу Пикчу, Арекипа и Куско, а за споменатата вече халюциногенна напитка ауаяска или  чая от кактус Сан Педро.

Срещите с местните шамани невинаги са безопасни и изискват предварителна подготовка – човек не бива да е пил алкохол няколко дни преди ритуала и поне 24 часа да е бил на пълен глад.

Гледайте Иван Яхнаджиев на 2 януари от 15 часа по единствената здравна телевизия Code Health в предаването Дромомания с Маги Гигова
Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *