Дромомания

Танцуващите дервиши и праисторическото селище Чаталхьоюк в Турция в разказа на Стилиян Иванов

Sanctuary of truth
Sanctuary of truth

В Покана за пътуване на 10.01.2021 по програма Христо Ботев на БНР от 18,30 часа: Светилището на истината в тайландския курорт Патая. Замъкът „Свети Антон“ в Словакия пази добри спомени от цар Фердинанд

Светилището на истината в Тайланд
Светилището на истината в Тайланд

Почитатели от цял свят на философа, поет и суфи-мистик Джелал ал дин Руми се събират в турския град Коня всяка година на 17 декември, за да празнуват смъртта му. Да, правилно прочетохте. Мевляна, както го наричат последователите му, смята кончината си за „Сватба“, защото се жени за вечността. Той казва:

“Не жали по мен… Не казвай, че си тъжен…

Смъртта ми може да изглежда залез…

Но всъщност тя е изгрев…”

Град Коня
Град Коня

Режисьорът Стилиян Иванов не за първи път присъства на тази сбирка в Коня, познава се лично с пряката потомка на Руми, която по кръв и право се води предводител на следовниците му от всички краища на планетата.

Поканих Стилиян да сподели в Покана за пътуване усещането за този странен празник и да разкаже за танца Сема на въртящите се дервиши.

Танцуващите дервиши в Коня
Танцуващите дервиши в Коня
Медресето е превърнато в музей
Медресето е превърнато в музей

Мнозина от нас са научили за първи път за град Коня в Турция и за суфизма като философия от романа на Елиф Шафак Любов. В него тя казва „Изток, запада, север , юг – все едно е. Накъдето и да си поел, просто се увери, че всяко пътуване е пътуване навътре в теб. Ако пътуваш навътре към себе си, ще обиколиш надлъж и на шир света и ще стигнеш отвъд него“.

Саркофагът на Руми
Саркофагът на Руми

Стилиян Иванов, който разказва за Коня е напълно съгласен с нея. Той споделя впечатленията си по толкова динамичен и духовен начин, че в нас остават да отекват безброй въпроси. И желанието да го посетим тази част на Турция, разбира се.

Режисьорът разкрива, че близо до Коня е Чаталхьоюк, едно от най-старите селища в света.

Чаталхьоюк, едно от най-старите селища в света.
Чаталхьоюк, едно от най-старите селища в света.

Светилището на истината е едно от чудесата на Тайланд. Това е най-големият храм в света, построен изцяло от дърво, без помощта на нито един пирон.

Светилището на истината в Патая
Светилището на истината в Патая

В него и най-тъмното ъгълче изобилства от художествена резба, а всяка скулптура е изпълнена с философски смисъл. Според мен, той е една от добре пазените тайни на иначе широко известния предимно с плажовете и със секс-туризма курорт Патая.

Повече за храма, четете тук https://dromomania.bg/2021/01/06/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d1%82%d0%b0%d0%b9%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4-%d0%b5-%d0%bf%d0%be/

В рубриката „50 места от българската история отвъд България“ Теодор Борисов разкрива как цар Фердинанд да е познат и почитан в намиращото се в Централна Словакия градче Банска Щявница.

В непосредствена близост до най-старото миньорско селище в страната се намира замъка „Свети Антон“, който дава отговор на този въпрос.

Замъкът "Свети Антон" в Банска Щявница
Замъкът „Свети Антон“ в Банска Щявница

Построен през 1750 година в бароков стил, той е собственост на благородническите фамилии Кобург и Кохари, откъдето произлиза и Фердинанд. След абдикацията си на 3 октомври 1918 година, българският монарх се премества в семейното имение „Кобург“ в Германия, където прекарва по-голямата част от остатъка от живота си.

Фердинанд използва всеки удобен случай да посети именията си в планината Предна хора и замъка „Свети Антон“, които се намират на територията на днешна Словакия.

Замъкът "Свети Антон" в Банска Щявница
Замъкът „Свети Антон“ в Банска Щявница

И до ден днешен сред местните като легенда се носят разказите за посещенията му с неговия Мерцедес, както и за дружелюбното му отношение към тамошните жители. Фердинанд отсяда за постоянно в „Свети Антон“ по време на Втората световна война и напуска замъка едва при настъплението на Червената армия.

Самият замък придобива статута на музей през 1962 година и в специално помещение, наречено „Българската стая“, може да бъде проследена историята на първия цар от Третата българска държава. Освен множество фотографии на Фердинанд и семейството му, посетителите могат да видят картини и подаръци, които абдикиралият монарх донася със себе си от България след 1918 година. Страстта му към лова и ботаниката не е подмината и в „Свети Антон“, като тук се намират част от неговите ловни трофеи и ботанически сбирки.

Видео от замъка вижте тук https://www.vbox7.com/play:4602ffed28

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *