Дромомания

Грети Гарсия – съседка на Ръсел Кроу в Сидни

Австралия - Сидни
Австралия – Сидни

В Покана за пътуване на 17.01.2021 по програма Христо Ботев на БНР от 18,30 часа: Международен гид на спасяването от махмурлук. Голи хипита скандализирали Аскона. НДФ „13 века България“ подкрепи издигането на паметник на Кирил и Методий в Цариброд

Австралия е единственият континент-държава и най-малкият материк на земята. На нея липсват действащи вулкани, а геологичните данни показват, че там никога не е имало ледников период. А като прибавим, че от 300 милиона години не е разлюлявана от земетръс, направо  звучи като рай. Само дето е  на 7 хиляди километра от България. По права линия.

Австралия
Австралия - Сидни
Австралия – Сидни

 Бизнесдамата Грети Гарсия ни е разказвала за Перу и Еквадор, разхождала ни е из тайните кътчета на Барселона, а сега с нея ще обиколим Австралия, без да ставаме от дивана.

Грети Гарсия
Грети Гарсия

От разказа на Грети, представител у нас на луксозната испанска козметика Natura Bisse Barcelona, научаваме, че в Австралия  няма само кенгуру и коали.

В Сидни тя и съпругът й Агостин са съседи на Ръсел Кроу, чиято яхта, акостирала пред входа им е по-висока от къщата.

Австралия
Австралия

Пътешествието из Австралия продължава с нашия сладкодумен гид и с  гостуването й в истинско имение накрай света.

Австралия

 Кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало близват алкохол единствено от антропологичен интерес. Затова и любопитството им към темата за прекаляването с пиене и махмурлука след него е чисто… кулинарно.

Двете дами започнали своето „изследване“ в Грузия, където журналистическото пътуване им отредило неколкодневен престой в хотел, където всяка сутрин им поднасяли една и съща закуска.  Направило им впечатление, че гостите със „снощни физиономии“ получавали бонус – разнообразие в менюто. Закуската за махмурлии изглеждала толкова апетитна, че Феня и Искра решили да демонстрират сутрин мрачни лица. Много им харесала разядката от алча (нещо като слива) с люти и кисели подправки.

От тогава при всяко пътуване Искра и Феня проучват какво сервират сутрин в дадената страна на любителите на алкохола. И ако си струва, се присламчват към програмата на тяхното изтрезняване.

ФЕНЯ: Да си помислим трезво какво и на пияна глава не бих опитала. Например в Монголия предлагат доматен сос със сюрприз – мариновано око от овца, което трябва да бъде гавътнато на екс. Не знам какви са му питателните свойства, но само от мисълта за изпитателния поглед на нещастното добиче в чашата, ще ме накара да изтрезнея. 

Махмурлук
Махмурлук

В Северна Америка вариантът е със сурово яйце и доматен сос. Но и коктейлът Бъди Мери не ми се понрави много, въпреки лютите подправки, които би трябвало да го направят поносим. Сурови охлюви на гладно също не ме изпълниха с възторг. Това е рецепта останала от Древен Рим.

Мравки ме побиват, като си спомня как в Африка ми предложиха чай от зелени мравки. В Южна Корея изтрезняващите кулинарни шедьоври са много и дори има песни за тях. Корея беше от страните, които си бяхме планувани да посетим миналата година, но ни мина Ковид път.

От тематичните блюда там бихме се въздържали да опитаме джан-гуг – супа за „избиване“ на махмурлука от соеви зърна, варени в бича кръв. Другите варианта със соеви кълнове в говежди бульон, с много люти подправки звучат по-приемливо.

ИСКРА: По-различно бе отношението ни към идеята във Франция да се изядат за закуска 12 сурови стриди. Там не опитахме това блюдо, защото не ни беше по джоба. Но това лято в Дубровник, по-точно в една ферма за „каменици“ както ги наричат там, решихме да се пробваме. Стридите са вкусен деликатес, но 12 една след друга идват множко дори за любители на деликатесите като нас. Отказахме се след петата или шестата, макар да бяха обилно залети с лимонов сок.

Стриди
Стриди

Морските дарове са част от изтрезвителните закуски на много страни. В Калгари през 1969 г. е изобретена напитка „кървавия Цезар“ –  смес от смлени домати в бульон от океански мекотели, подправени с Табаско и сос Уорчестър. В Северна Корея предложението е  гореща супа от подсолени скариди със сурово яйце и чесново пюре. Студеният вариант от провинция Улждин е от сос от сьомга с калмари,  безброй подправки и кубчета лед.

За тази година по „стратегическата ни програма“ трябваш да пътуваме из Латинска Америка. Но ако искаш да разсмееш Бог, разкажи му своите планове… Предварително бяхме проучили, че в Перу „изтрезвителят“  се нарича  Севиче – асорти от морски продукти с червен лук и джинджифил, добре наръсени с пипер и поднесени върху батат или маниока, мариновани в сок от лайм.

Севиче
Севиче

ФЕНЯ: Коктейлът „Млякото на тигъра“ е съчетание от три вида риба , например тон, сьомга и сибас, с манго, драконов плод, папая, помело и круши. В Холандия ни предложиха селда, а в Германия неустоими рулца от херинга с лук и местни билки. В Испания би трябвало „да се отрезвим“ с риба треска с чесън в картофено пюре или върху триъгълно хлебче, но я бяха заменили с аншуа. Явно им изглеждахме твърде свежи. А и под прозореца вече бибиткаше нашата приятелка Росио Аврамов, която ни отведе в замъка Ескориал и ни показа градчето около него, което е не по-малко романтично и пълно с тайни.

В Гърция се предлагат всякакви мазни риби в „бульон трезве“, но ние предпочетохме печени на жарава или пържени гаруси – рибени дреболии, най вече хайвер и дробчета.

ИСКРА: Тайланд е просто „планетата на изкушенията за небцето“. В графата „изтрезвители“ ни предложиха кисело люта сос Том ям, съчетан с кралски скариди, рибен сос Нам пла, лютата паста Нам прик пао, в една чиния с някакви местни гъби, вишни, джинжифил, лайм,  кориандър и лимонова трева. Предложиха да  залеем изброеното с кокосово мляко, но ние се въздържахме. Да не забравяме, че дори при мисълта за Том ям в очите се появяват сълзи.

Тайландска супа
Тайландска супа

ФЕНЯ: Шкембето и всякакви карантии във вид на обилно подправена с чесън и лют пипер чорба са сред запазените марки след бурна нощ в България.  Подобни специалитети има и в съседните държави. В Румъния от говежди дреболии варят супа де бурта, в Гърция пацас, отговаря почти на нашата шкембе чорба. А в Турция просто се казва така. Там направо на улицата продават кокорец – червца на скара и други дреболийки. След първата хапка човек само си повтаря израза на Мечо Пух „ Господи защо си ми дал две очи и само едно коремче?“

В Боливия специалитетът се нарича „възкръсване на мъртвите“ и би трябвало да е рагу от задушено свинско с чили, царевична каша, ким и други  подправки върху фрикасе.

ИСКРА: Безброй са ястията против махмурлук. Част от тях пробвахме, други още не сме. Но има и напитки, които служат точно за това. Не говоря за формулата „клин, клин избива“, въпреки че в един от големите петербурски заводи е имало отговорник по „пробуждането“, който наливал по 50 гр. водка на работниците , на които сутрин им треперели ръцете… Има далеч по-безобидни начини.

Според ръкописите на Софокъл и Еврипид лавровият венец служел не само за награда или за готвене с дафинов лист. Напитка от него помагала за утринна бодрост след тежка нощ.

За съвременните италианци лекът е кафе, толкова силно, че да ти се изправи лъжичката в него, съчетано с един банан. Англичаните предпочитат краставична трева, на която у нас казват вълчо цвете или пореч, но не казват дали се пие преди или след омлета с бекон и печения фасул. В Испания предлагат силно кафе с щипка сол, съчетано с гаспачо. В Япония след тежка нощ пият смути от кисели  мариновани сливи или праскови умебоси. Това е чудесно средство срещу злоупотреба със саке.

За китайците зеленият чай е панацея срещу всяко неразположение, включително и утринното. Употребява се в съчетание със задължителната гимнастика. Това вдига захарта в кръвта и било сигурно средство срещу израза „никога повече“!

Зелен чай
Зелен чай

Пред грохнала дървена къща ме посреща още по-антична старица с живи сини очи. Тъкмо пламъчето в тях ме убеди, че историите, които ми разказва, са истина и през 1870 г. тук са основали комуна първите хипита.  По онова време градчето на швейцарските милионери Аскона била бедно рибарско селце с почти никакъв поминък и бащата на един от „комунарите”, немски фабрикант, купил цял хълм за шепа стотинки.

Повече за първите хипита четете тук

Рубриката ни „50 места от българската история отвъд България“

обикновено описва съществуващи вече сгради, паметни плочи или монументи, но този път ще ви разкажем за важен за нас паметник в аванс. Този на светите братя Кирил и Методий в Цариброд, Република Сърбия.

Така ще изглежда паметникът
Така ще изглежда паметникът

Той ще бъде изграден в двора на най-голямото българско училище в пограничния град, което носи името на  просветителите. В школото на майчиния си език – българския, се обучават 240 деца.

Идейният проект за паметника е дело на арх. Гордана Ранчев, а автори на скулптурата са проф. Валентин Старчев и Камен Старчев. Бронзовата фигура с височина 230 см ще бъде отлята в леярната на скулптора Марин Марков.

В мащабната кампания за сбиране средства за монумента се включи и Националният дарителски фонд „13 века България“, сподели пред Покана за пътуване изпълнителният му директор Слава Иванова.

Слава Иванова
Слава Иванова
Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *