Дромомания

Мексико сити – гмеж, смог и престъпност? Да, ама не!

Мексико сити – гмеж, смог и престъпност? Да, ама не!
Мексико сити – гмеж, смог и престъпност? Да, ама не!

В затънтеното градче Хучитан родителите са адски щастливи, ако един от синовете им се окаже гей. В ресторантите има дори отделни тоалетни за „третия пол“

Mексико сити – 22 милиона души (заедно с предградията), смрад, тежък трафик, смог, раздираща битова престъпност. От всички наслоени в съзнанието ни твърдения все още валидно за мексиканската столица е само едно – тя продължава да е най-големият и гъсто населен град в света.

Иначе пресният посетител на Мексико сити изживява истински културен шок.

Очакваш въздухът да има вкус на облизани 5 стотинки и да виждаш това, което дишаш. Да, ама не. Добре поддържаните паркове и лютите глоби за „пърдящи“ коли са изтънили характерния за Мексико сити смог.

Мексико сити – гмеж, смог и престъпност? Да, ама не!
Мексико сити – гмеж, смог и престъпност? Да, ама не!
Мексико сити – гмеж, смог и престъпност? Да, ама не!
Мексико сити – гмеж, смог и престъпност? Да, ама не!

А и метрото, което извозва 4 млн. пътници дневно, плюс хилядите автобусни линии вталяват автомобилния трафик. С разрастващите се квартални градинки градът, в който живее една пета от 105-милионното население на Мексико, успява да наддиша изпаренията.

Онова, което стряска положително новопокръстения посетител на мегаполиса, е… кристалната му чистота.

Нито хартийка по изблизаните улици, изгребани до шушка кофи за смет, лъснати пейки… И по многолентовите магистрали на града няма дупка за цяр! Чистотата важи не само за централните части на Мексико сити, а царува дори в стихийно застроените с циментови кубове без план хълмове около града.

Там водата пристига с цистерни и се изпомпва от кладенци, но сметосъбирачите шпорят баирите всеки ден. Тези квартали са доста отблъскващи. Представете си безкрайни хълмове, покрити с хаотични потискащо сиви грамади, струпани като залци в чинията на злоядо дете.

Беглите опити на някой естет да боядиса циментовия си куб с весел цвят или да посади немощно дръвче отпред, се открояват като въшка на чело.

От тук тръгват пълчищата черноработници към столицата

Заклинанията „прегръщайте си чантите, крийте си бижутата“ вече не са задължителна мантра за най-големия град в света. Не че бандюгите нямат желание. Но нацвъканите през 10 метра униформени постове им сецват мерака.

„Федерална, държавна и военна полиция патрулират непрекъснато. Но борбата с уличната престъпност им е по-малката грижа, поясни Хосе Гомес Рафаел от кметството на Мексико сити и добави: –

Големият ни проблем са наркобароните и мафията. Те върлуват главно в Тихуана и Акапулко и въпреки няколкото показни акции с публични разстрели или обесвания на корумпирани полицейски шефове, пак са непобедими.

Мексико сити – гмеж, смог и престъпност? Да, ама не!
Мексико сити – гмеж, смог и престъпност? Да, ама не!

В Мексико сити полицаи с бронежилетки и заплашително големи пушки и палки караулят нагъсто. По централните улици денонощно бият тегели открити джипове с пулсиращи светлини, като ченгеджийска дискотека.

И на дело изпълняват онова, което у нас наричаме с чисто българската дума „превенция“.

От централната Passeo de la Reforma нетърпящите отказ улични продавачи магически са изтикани извън чертите на т.нар. Зона Роса. Т.е. далеч от туристическите места и квартала с ресторантите и забавленията.

Мексико сити
Мексико сити

Капката прелива впечатлението, че по софийските кръстовища просяците и миячите на стъкла с „мексикански тен” за неизмеримо повече.

А от пътуванията до Америка ми се чини че и там продавачите на рози и пластмасови фигурки на Мадоната от Гуаделупе с подчертано ацтекски и майски вид извират сякаш отвсякъде.

Впрочем уж горещите латинци са решили спретнато по англосаксонски проблема с неусмиряемите тълпи в подножието на прочутата Богородица, закрилница на Мексико.

Легендата разказва, че новопокръстен ацтека през ХV век сънувал Мадоната, която му казала, че на този хълм трябва да й бъде издигнат храм. Той веднага отърчал при испанския епископ, който го напъдил.

Разбира се, защо Божията майка да се явява на някакъв си ацтека, вместо на самия Божи наместник?!

Мадоната от Гуаделупе
Мадоната от Гуаделупе

Дева Мария отново споходила сънищата на местния и му заявила, че ще му даде няколко доказателства. Накарала го да отиде на хълма, където за една нощ изникнал чудно красив розов храст. „Ще обереш цветовете и ще ги сложиш в чаршаф така, че никой да не ги вижда. Така ще ги занесеш на епископа. Там ще развиеш платното. А докато изпълняваш повелята ми много болният ти чичо ще оздравее напълно”, напътила го Богородица.

Когато ацтеката за пореден път се представил пред Божия служител и развил изтъканото платно изпод розите се показал неръкотворен образ на Дева Мария. Пред него продължават да се покланят богомолците.

И понеже е доста по-мургава от официалния католически вариант, я смятат за закрилницата на Мексико. Заради тена на ацтека.

На хълма вече има 6 църкви, една от които наклонена като кулата в Пиза. Защото цялата мексиканска столица е построена върху отводнено от ацтеките блато и тя всяка година потъва с по няколко сантиметра.

Но пък от върха на Мадоната от Гуаделупе се вижда все още димящият вулкан Попокатепетъл.

В огромната катедрала, възвеличана от мексиканците като най-голямата в тази част на света (в Рио де Жанейро яростно го оспорват с тяхната църква), запазеното оригинално платно с образа на светицата е поставено под бронирано стъкло високо над главите на поклонниците. Допреди десетина години всеки е можел да целуне светинята и по религиозни празници около нея е имало дори задушени в тълпата.

Разтревожени за разпадащата се плащеница с морална стойност почти като Торинската (съхранявано в Италия парче плат със запечатан образ на висок благообразен човек, за което се смята, че е погребалния покров на Исус Христос – б.а.), властите я херметизирали.

За да може всеки да види светинята, без да стават безредици, в подножието й има няколко хоризонтални ескалатора като на големите летища.

„Канализирани” от тях богомолците се разминават безпрепятствено изтеглили шии нагоре към светицата. Жалко, че Девата прилича на местна женица.

Много грозен народ са това мексиканците, ей! Направо уродлив. Да се чуди човек откъде се взимат онези дъхоспиращи красавици, които представят страната на „Мис Свят”.

Е, вярно че при 105 милиона население все могат да намерят някоя хубавица. Но още по-вярно е, че потомките на испанските благородни родове не ходят по улиците. Те дори вече не живеят в луксозния квартал на Мексико и са се изнесли на 70 км извън града в Санта Фе.

Елегантните вили са дипломатически представителства или картинни галерии. Богаташите напуснали мястото, заради вълната от отвличания на деца за откуп и са си изградили още по-добре охранявано „милионерско гето”.

Наблизо е резиденцията на мексиканския президент. От години той ходи в двореца с фреските на Диего Ривера само по официални поводи. Иначе си работи „у дома”. Защото докато стигнел президентският кортеж до площад El Zocalo наставала такова свирепо задръстване, че всяко отиване на държавния глава на работа съсипвало трафика за часове.

Резиденцията се намира в един от белите дробове на мегаполиса – Чапултепек (в превод от ацтекски – Скакалец) – огромен парк със зоологическа градина и истинска крепостна стена, опасваща президентския дом.

Зелената площ е достъпна за всички, за разходка в зоопарка също не се взима такса и цели училища се трупат пред клетката на пандата, където неотадвна се е родило малко меченце.

Традиция е всички музеи и галерии един ден в седмицата да работят без входни билети за мексиканци, та дори най-бедните да могат да ги посетят.

Традиция е всички музеи и галерии един ден в седмицата да работят без входни билети за мексиканци, та дори най-бедните да могат да ги посетят.
Традиция е всички музеи и галерии един ден в седмицата да работят без входни билети за мексиканци, та дори най-бедните да могат да ги посетят.

Но уж праведни католици, мексиканците имат и още по необичайни привички. Разказват ни, че в затънтеното градче Хучитан, щат Оахака, все още е светотатство да се омъжиш не-девствена.

Племето на сапотеките, което живее там „сгодява” двойката като мъжът разкъсва химена на проекто-невестата си с пръст обвит в бяла кърпа пред свидетели и 7 жени носят дарове на родителите й, ако е покрита с кръв.

Но това не означава, че се женят на мига. Може да се наложи да чакат с години и да се въздържат от интимност, докато родителите на младоженеца не съберат пари за сватба.

На този почти варварски фон още по-невероятно звучи, че в същия Хучитан родителите са адски щастливи, ако един от синовете им се окаже гей.

И го поощряват всякак, понеже е „застраховката им” за блажени старини. Момчетата и момичетата се задомяват, а обратните остават да се грижат за мама и тате.

Момчетата от „левия тротоар” се препитават като танцуват по кръчмите, облечени като жени, имат си дори свой баскетболен отбор.

А местните толкова ги уважават, че заведенията има по 3 тоалетни – женска, мъжка и за „средния” пол.

Please follow and like us:

2 thoughts on “Мексико сити – гмеж, смог и престъпност? Да, ама не!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *