Дромомания

Ура! Учен откри как се слабее без глад

Ура! Учен откри как се слабее без глад
Ура! Учен откри как се слабее без глад

Диетолог препоръчва да не намаляваме количеството храна, а само нейните калории

Създаването на дефицит от калории при запазено количество на употребяваната храна позволява да губим тегло без да изпитваме глад. Това откритие британски лекари и учени разкриха пред вестник The Telegraph.

Ура! Учен откри как се слабее без глад
Ура! Учен откри как се слабее без глад

Както заяви генетикът от университета в Кеймбридж Джайлс Йо, от гледна точка на еволююцията човешкият организъм е прогамиран да поддържа определено тегло и не е склонен да се раздели нито с грам.

„Да валяш килограми никак не е лесно.  Няма значение  колко тежите, мозъкът ви възприема загубата на тегло като тревожен сигнал, като намаляване на шансовете за оцеляване“, обяснява Йо.

Генетикът подчертава, че единственият начин да намалите масата на тялото си е да изгаряте повече енергия, отколкото потребявате.

Само че той забелязал, че при този процес повечето хора се чувстват гладни през целия ден и се нахвърлят на нездравословни снаксове.

За да се избегне това, диетологът Рейчъл Кларксън съветва да не се концентрираме върху намаляването на количеството изяждана храна, а да изграждаме порциона си от нискокалорийни продукти.

„Ако сме привикнали на определен грамаж, да го ограничим драстично ще е много сложно. Няма да се чувстваме сити. Един от начините да  избегнем изнервящия глад е да продължим да приемаме същото количество храна, но да преминем на нискокалорийни съставки, които да станат основата на дневната ни дажба, пояснява диетологът.

Според нея това са зеленчуци с ниско съдържание на скорбяла като броколи, патладжани, аспержи, плодове и  зърнени култури като булгур и киноа.

Важно е във всяко хранене да се включват продукти с високо съдържание на фибри. Оптималното количество от полезни влакна би трябвало да е 30 грама.

Овен това не бива да забравяме за белтъчините и полезните мазнини, съдържащи се в ядките, семената, авокадото и зехтина. Всички тези храни потискат чувството на глад и позволяват да останем сити по-дълго време.

Кларксън също така съветва да се пие вода по време на хранене – „Фибрите бухват и по естествен начин запълват стомаха“, пояснява тя.

Диетологът препоръчва да се използват по-малки купички и чинии – това позволява да ядем по-малко.

Ура! Учен откри как се слабее без глад
Ура! Учен откри как се слабее без глад
Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *