Дромомания

Д-р Йорданка Господинова: Важно е да обичаме себе си. Да не пренебрегваме нито физическото, нито духовното си благополучие

Д-р Йорданка Господинова
Д-р Йорданка Господинова

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД

Няма нищо по страшно от това да спрем да се харесваме.Пътят към постигане на хармония със собственото ни тяло и личността ни преминава през дълъг процес на самодисциплиниране и контрол. . Трябва чрез волята си да възпитаме полезни навици, насочени към нашето здраве и да изкореним вредните, споделя д-р Господинова, диетолог , треньор по здравословно хранене.

Д-р Йорданка Господинова е лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература.Тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ.Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и засташително нарастващото тегло, Дани поема нещата в свои ръце и с помощта на дълбоките си познания за принципите на човешкото тяло и психика разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, а връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Кръщава го Smart Diet. https://smartdiet.bg/

 • В месеца на любовта- обичаме ли себе си?
 • Това е интересен въпрос. Според мен съществуват два вида любов към себе си – любов към тялото и любов към личността си. През месецът на любовта, както и през всички останали месеци е много важно да обичаме и ценим себе си. И тялото си.

Любовта към личността се изразява в добро самочувствие и самооценка на личните качества.

Любовта към тялото се изразява в поддържането му в оптимално здраве. Правилно хранене, физическа активност, намаляване на алкохола, отказване на тютюнопушенето, набавяне на достатъчно сън и много други.

Важно е да обичаме себе си като цяло и да не пренебрегваме нито физическото, нито духовното си благополучие.

Няма нищо по страшно от това да спрем да се харесваме.

Пътят към постигане на хармония със собственото ни тяло и личността ни преминава през дълъг процес на самодисциплиниране и контрол.

 • Най-страшното е да спрем да се харесваме физически. Какво трябва да направим, за да продължим да обичаме и харесваме тялото си, независимо от възрастта?

Така е. Когато не се харесваме в нас назрява вътрешен конфликт. Конфликт между личността и тялото ни. Тогава психиката ни, поради факта, че не приема как изглежда тялото ни, започва да измъчва душата ни. Това е една от най-уязвимите позиции, в които можем да попаднем.

За да покажем любовта към тялото си, трябва да започнем да полагаме редовна грижа за него. Както се грижим за психиката си, когато се наслаждаваме на хубав филм или книга, или пък научаваме ново умение. Трябва да се информираме какво го уврежда и какво му помага. Трябва чрез волята си да възпитаме полезни навици, насочени към нашето здраве и да изкореним вредните.

 • Как грижата за собственото ни тяло да ни върне самоуважението?

Когато човек не харесва и не приема собственото си тяло, когато знае какво му вреди, но въпреки това не взима мерки, това често води до загуба на самоуважение.

Когато обаче признае, че има нужда от помощ и я потърси, самокритичността отстъпва.

Изключително важно е, когато човек предприеме първата крачка, да прояви воля и търпение, за да постигне поставените си цели. Така психиката и тялото попадат в синхрон и самоуважението се възстановява.

Когато изглеждаме както искаме и сме здрави, това значително повишава нашата мотивация и удовлетвореност. Когато нашето тяло е наш съюзник, ние живеем в хармония.

 • Къде е границата между грижата и вманиачаването? Как да не я минем?

Границата е в чувството за свобода. Добрата грижа означава, че сме спечелили психиката си като съюзник, че сме започнали да излъчваме правилни послания към тялото си и то, възприемайки ги ни отговаря с добро здраве и външен вид, който ни харесва.

Добрата грижа е съвместима с ежедневието ни, с малките удоволствия, които можем да изпитваме. Съвместима е с обичайната ни динамика.

Вманиачаването е друг вид зависимост. Заменили сме зависимостта към храната, към никотина, към алкохола с друга, не по малко обсебваща такава.

А това е страшно.

Д-р Йорданка Господинова
Д-р Йорданка Господинова

Робуването на догми и измислени от нас рестрикции влошава качеството ни на живот.

Това са окови, които привързвайки ни към измислени от нас навици ни правят отново нещастни, с крайна последица, влошено здраве.

Може би точен индикатор за границата грижа- зависимост е чувството за щастие.

 • Защо лошият ни външен вид ни прави нещастни? От какво зависи да го променим.

Когато външният ни вид е лош, ние не се харесваме. Спираме да се грижим за себе си. Ставаме небрежни към хигиенните си навици. Затваряме се в себе си.Изпадаме в депресия.

Не сме работоспособни, влошава се капацитетът ни на продуктивност.

Решението е просто, въпрос на малка крачка.

Да променим начина си на мислене от “АЗ не мога, защото….” в “ Аз искам…”

https://www.facebook.com/smartdiet.bg

Поставяме си реалистични цели, като например:

 • Да започна да се храня редовно
 • Да отделям време за себе си
 • Да контролирам теглото си
 • Да увелича приема на вода
 • Да откажа цигарите

И започваме да ги изпълняваме. В началото винаги е трудно, хубаво е ако имаме подкрепата на значим за нас човек.

Резултатът обаче ни мотивира. Ние ставаме ревностни към постигнатото и вече с лекота приемаме новия си начин на живот.

Постигнали сме добро здраве, а външният ни вид, който вече ни харесва е награда за усилията ни.

Доброто самочувствие ни прави креативни, успешни, хора, които имат основателно самочувствие, че могат да се справят с предизвикателствата.

 • Вашият съвет към читателите? Как да  подготвим организма за пролетта?

За пролетта, както и за всички други сезони, за да сте истински здрави, трябва да спазвате няколко стратегии за да запазите тялото си в оптимално здраве:

 • –          спазвайте здравословен хранителен режим 
 • –          повече движение, по-малко седене 
 • –          заместете захарните напитки и алкохола с вода, поне 2.5л. на ден 
 • –          наспивайте се редовно, поне 7 часа на вечер
 • –          откажете цигарите
 • –          пазете кожата си от слънцето
 • –          посещавайте редовно лекар 
 • –          грижете се за зъбите си

Харесвайте се. И бъдете щастливи.

https://smartdiet.bg/

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *