В Покана за пътуване на 28.02.2021 по програма Христо Ботев на БНР от 18,30 часа: Тънкостите на психиката в Поднбесната империя. Последният матриархат в Гуджарат. Проклятието на бялото сирене – кулинарни пътешествия с Милена Димитрова
Колкото човека има по земята, толкова са мненията за Китай. И нито едно от тях не е нито вярно, нито достатъчно задълбочено. Красимир Симеонов, обаче посещава Поднебесната империя за първи път когато е на 12 години през 1982 година и от тогава е запленен от китайската философия, култура и начина на живот.
Толкова се запалил по йероглифите, че баща му насила гасял лампата в 3 сутринта, за да си почине преди училище.
Красимир продължава да изненадва не само от напредъка на Китай, ами от скритите нюанси в речта и жестовете, които непрекъснато обогатяват познанията му за Изтока.
Не можеш да правиш бизнес с Китай ако не разбираш психиката и нравите там, убеден е бизнесменът, който често посредничи на големи компании да навлязат в дебрите на тамошните отношения.
Той е завършил висшето си образование в Китай и ни разкри подводните камъни, които дебнат незапознатите с тънкостите на тамошната душевност
Гуджарат! Извадих късмета да попадна сред дивата му красота и… се омагьосах.
И омаята ми няма нищо общо с алкохола. В най-западния индийски щат той е абсолютно забранен. Май няма общо и с жегата. Термометърът ковеше около 40 градуса по пладне, но аз се върнах с жестока настинка от “враждебните вихри” на климатика. Омагьоса ме простичкият живот на племената в областта Куч. И желанието на хората да не го променят.
Още за Гуджарат четете тук:
Най-добрата бира в света, риба по кралски и праисторически галски специалитети, люто с чревца от гъска и дроб от панголини…Все гозби лично опитани и описани от Милена Димитрова.Тя се е качвала на планината Фуджияма. Пила е чай с ескимоси в Аляска. Плавала е до Ушуайя, на света накрая, и е карала ски в Африка на 3265 м надморска височина. Е, как да не я покани човек да разкаже за кулинарните си приключения.
Журналистката Милена Димитрова, авторката на гастро-приключенския пътепис „Проклятието на бялото сирене“ ни разкри кулинарните си странствания по света.
Тя споделя и как е решила да забърка смес от рецепти, история и география в книгата, която се препоръчва при анемия, помага при махмурлук и се приема без лекарско предписание. Можете да преядете до насита с историите и рецептите на Милена Димитрова, поръсени със солидно чувство за хумор. Но как и защо се е стигнало до написването им.
От нея научаваме, че животът може да е вкусен и нахранен, при това с гозби от цял свят.