Дромомания

Виена обмисля да отвори „балкона на Хитлер“ за посетители

Виена обмисля да отвори "балкона на Хитлер" за посетители © Schaub-Walzer / PID
Виена обмисля да отвори „балкона на Хитлер“ за посетители © Schaub-Walzer / PID

Балконът на фасадата на Новия замък във Виена, от който през 1938 г. Адолф Хитлер произнася реч, трябва да бъде отворен за обществен достъп, заяви директорката на Дома на австрийската история Моника Зомер.

Виена планира да отвори за посетители така наречения „балкон на Хитлер“, от който нацисткият диктатор Адолф Хитлер провъзгласява аншлуса на Австрия.

Балконът с площ от 200 кв. м. се намира в Новия замък, който е част от дворцовия комплекс Хофбург. Т

ова място става известно благодарение на речта на Хитлер за присъединяването на Австрия към Германия на 15 март 1938 г. „Балконът на Хитлер“ е затворен за посещения от 1945 г.

Решението за отваряне на балкона за посетители е взето от директорката на Дома на австрийската история Моника Зомер. В момента ръководеният от нея музей се намира именно в Новия замък.

Според Зомер сега действащата забрана да се излиза на балкона „не е правилният подход“.

От балкона се открива гледка към кабинета на канцлера, парламента, президентството и кметството, а това са демократичните структури, които могат да се противопоставят на всеки диктаторски режим.

Първата стъпка, каза Моника Зомер, е организирането на екскурзии за групи от заинтересовани хора. Според проучване, проведено по поръчка на музея, повечето посетители на Дома на австрийската история са били за отварянето на това исторически обременено място.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *