Дромомания

Д-р Йорданка Господинова: Вдигнете нивата си на енергия, общувайте и периодът на пролетна умора ще се скъси

Д-р Йорданка Господинова

Пролетно интервю на Оля АЛ-АХМЕД

Повишете тонуса на тялото си за да освободите психиката, така периодът на дискомфорт ще се скъси значително.

През пролетта приемайте достатъчно течности, бъдете физически и ментално активни ежедневно!

 • Д-р Йорданка Господинова е лекар, треньор по здравословно хранене.
 • Нейната прабаба е била прочут народен лечител в Асеновград. Майка ѝ е медицинска сестра. Ето защо лекарската професия приема като призвание.
 • Посвещава професионалния си път на търсене и помощ към хората. Когато преди три години създава програмата за умно отслабване Smart Diet, приема като мисия помощта, която оказва на хората да отслабнат и да бъдат здрави и щастливи.
 • Стотици са успешните истории на Smart Diet. Усмивката на лицата на хората, щастието, което звучи от думите им на благодарност към д-р Господинова са нейната най- голяма награда.

 Доктор Йорданка Господинова е забележителна жена. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ.

Д-р Йорданка Господинова
Д-р Йорданка Господинова

Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло,  тя поема нещата в свои ръце и с помощта на дълбоките си познания за принципите на човешкото тяло и психика разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата.

Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност бизнес, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България и с огромна усмивка води все повече изумени от резултатите хора през пъртината, която е проправила сама.

Както самата тя казва:

“ Няма по страшен конфликт от конфликта със самите нас. Започнем ли да не харесваме себе си – как изглеждаме, как се обличаме, как мислим, как живеем, значи сме стигнали до най – задънената улица в живота си.Не направим ли бързо промяна, не открием ли верния изход се обричаме.Обричаме се на това сами да си бъдем врагове.Да се отричаме. Да се мразим.А това ни превръща в заложници на собствената ни самота…”

Д-р Господинова, в поредната вълна на Ковид-19 сме, дори вече не я номерирам. След една година как ще резюмирате – кои са истинските храни и продукти, които  доказаха, че подсилват имунитета и се противопоставят на заболяването?

Ситуацията с Ковид наистина е много неблагоприятна и ни постави в особено положение. Накара ни да се замислим за здравето си и навиците си по съвсем различен начин. Правилното хранене и приемането на достатъчно количество вода са изключително важни за състоянието организма като цяло. Хората, които се хранят балансирано, са по-здрави, с по-силна имунна система и с по-нисък риск от неблагоприятно протичане на инфекциозни заболявания. Затова човек трябва да яде разнообразие от пресни и непреработени храни всеки ден, за да си набави витамини, минерали, фибри, протеини и антиоксиданти, от които се нуждае тялото му. Важно е да се пие достатъчно количество вода, поне 2.5 литра на ден. Бялата захар, наситените мазнини, транс-мазнините и солта трябва да се избягват, за да се намали риска от наднормено тегло, затлъстяване, сърдечни заболявания, инсулт, диабет и някои видове рак, които са допълнителен отежняващ фактор при инфекцията с Ковид.

https://www.facebook.com/smartdiet.bg

Ковид-19 не си тръгна, напротив вкопчил се е в света. Кои са новите правила в начина ни хранене, та било то и в начина ни на живот като цяло, за да се опазим максимално?

Много важно е да познаваме състава на храните, с които се храним и да се научим да ги подбираме така, че да донесат максимална полза на организма ни.

 • Яжте плодове, зеленчуци, бобови растения (напр. Леща, боб), ядки и пълнозърнести храни (напр. Непреработена царевица, просо, овес, пшеница, кафяв ориз) и храни с високо съдържание на нутриенти (напр. месо, риба, яйца и мляко).
 • Ежедневно яжте: плодове, зеленчуци, храни богати на фибри(овес)
 • За закуска избирайте сурови зеленчуци и пресни плодове, а не храни с високо съдържание на захар, мазнини или сол.
 • Не преварявайте зеленчуците и плодовете, тъй като това може да доведе до загуба на важни витамини.
 • Когато използвате консервирани или сушени зеленчуци и плодове, изберете сортове без добавена сол или захар.
 • Консумирайте ненаситени мазнини (напр. такива от риба, авокадо, ядки, зехтин, соя, рапица, слънчогледово и царевично масло), а не наситени мазнини (напр. Намерени в тлъсто месо, масло, кокосово масло, сметана, сирене и свинска мас).
 • Избирайте бяло месо (например птиче месо) и риба, които обикновено са с ниско съдържание на мазнини, вместо червено месо.
 • Избягвайте преработените меса, тъй като те са богати на мазнини и сол.
 • Избягвайте индустриално произведените храни, защото те съдържат транс-мазнини. Такива са бързите замразени храни, пържени храни, пайове, бисквитки, маргарини и спредове.
 • Когато готвите и приготвяте храна, ограничете количеството сол и високо натриеви подправки (напр. соев сос).
 • Ограничете дневния прием на сол до по-малко от 5 g (приблизително 1 чаена лъжичка) и използвайте йодирана сол.
 • Избягвайте храни (напр. Леки закуски) с високо съдържание на сол и захар.
 • Ограничете приема на безалкохолни напитки или газирани напитки и други напитки с високо съдържание на захар (напр. Плодови сокове, концентрати и сиропи от плодови сокове, ароматизирани млека и напитки от кисело мляко).
 • избирайте пресни плодове вместо сладки закуски като бисквити, сладкиши и шоколад.
Д-р Йорданка Господинова
Д-р Йорданка Господинова

Пролетта, дойде, факт. Съпътства ни познатата пролетна умора. Как да отличим универсалната пролетна умора от тази, при симптомите на коронавируса? Как да се борим с умората? Кои са продуктите, покачващи тонуса?

С идването на пролетта обикновено изпитваме преход от по-пасивен към по-активен живот, което поставя тялото ни в период на адаптация. Повишената нужда от енергия за по-дългите пролетни дни обаче може да надхвърли способността на тялото ни да се справи с тази промяна. Поради това ние се чувстваме изморени.

Все още не знаем точната причина за пролетната умора, но се предполага, че се дължи на вътрешни и външни фактори. Това, което можем да направим, за да повишим нивата си на енергия е да спазваме добра хигиена на живот. Следвайки изложените по-горе съвети ние ще повишим тонуса на тялото си и ще освободим психиката си и по този начин периодът на дискомфорт ще се скъси значително.

Често хората през пролетта изпадат в депресии или депресивни настроения. А сега , с ограничителните противоепидемични хора депресивните състояния се увеличиха, повечето хора работят от вкъщи, нямаме активно социално общуване. Как да се справим с този казус? С какво и как може да им се помогне да избегнат или да излязат от това състояние ?

Социалният контакт е изключително важна част от човешкото общество и ограничаването му води до нежелани последствия. В днешно време обаче рисковете от директният социален контакт значително надвишават неблагоприятните последствия от ограничаването му. Поради това трябва да се адаптираме. Трябва да общуваме по нов, различен начин. Със сигурност интернет не би могъл да замени директният контакт, но създава възможности, които биха били немислими в аналогична ситуация преди няколко десетилетия. Това, което бих препоръчала на хора, които се борят с депресивно състояние поради изолация е да намерят общество в интернет, което споделя интересите им и комуникира редовно. Така ще придобият чувство за принадлежност и ще получат мотивация.

Модерно е да се говори за важността на Витамин D3, важен за имунитета. Какво ще посъветвате онези, които имат дефицит на този важен елемент? С кои храни, и изобщо как могат да си го набавят, освен медикаментозно?

Витамин D е изключително важен витамин, който има мощни ефекти върху няколко системи в цялото тяло. За разлика от други витамини, витамин D функционира като хормон и огромна част от клетки в тялото ни имат рецептор за него. Нашето тяло произвежда витамин Д от холестерол, когато кожата ни е изложена на слънчева светлина.Той се среща и в определени храни като мазна риба и обогатени млечни продукти, въпреки че е много трудно да се набави достатъчно само от диетата. Препоръчителният дневен прием е около 400–800 IU, но много експерти казват, че трябва да се приема дори повече. Дефицитът на витамин D е много често срещан. Смята се, че около 1 милиард души по света имат ниски нива на витамин в кръвта си.

Най-ефективният начин за добиване на витамин Д е чрез слънцето. Поради това е нужно да получаваме поне 20-30 минути директна слънчева светлина на ден. Хранителни източници и хранителни добавки също могат да доставят витамин Д на тялото ни. Храни, богати на Витамин Д са яйца, мляко, гъби, сьомга, херинга, капсули рибено масло(от треска), риба тон, соево мляко.

Много хора пренебрегват поемането на течности и вода през деня. Бихте ли дали вашите съвети за онези, които не намират време за вода, сокове и чайове? С какво ни помагат течностите, и най-вече водата? И имали значение количеството на течности поемани през пролетния сезон?

Приемането на достатъчно количество течности е изключително важно за правилното функциониране на всички система в организма. Някои доказани ползи от пиенето да достатъчно вода са:

 • Подобрява физическата издръжливост
 • Значително повишава менталната енергия и подобрява функционирането на мозъка
 • Има благоприятен ефект върху отделителната, храносмилателната и сърдечно-съдовата система
 • Повишава ефективността на метаболизма при спазване на нискокалорична диета

С какво да се хранят децата в този период?

Подрастващият организъм е доста податлив на инфекциозни заболявания. Това в комбинацията трудния контрол при децата води до лесно разпространение сред тях. Спазването на хранителен режим при децата е трудно, защото често те не разбират защо е необходимо да приемат по-малко вкусните храни, за да получат бъдещи ползи. Това, което можем да направим е да поставим пример, като се храним правилно. Също така трябва да ограничим всички преработени и захарни храни до минимум.

Какви са Вашите съвети за хората в доста напреднала възраст?

Важно е да спазват добра хигиена на живот, като се хранят със здравословни храни, богати на полезни нутриенти, приемат достатъчно течности и да физически и ментално активни ежедневно. Освен всичко трябва да се пазят упорито, защото както статистиката показва, вирусът става по-агресивен с напредването на възрастта.

И в края на нешето пролетно интервю традиционните три важни съвета за нашите читатели?

 • Опознайте и обикнете себе си
 • Опознайте и обикнете тялото си
 • Помагайте на други да постигнат същото

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *