Дромомания

Богдана Карадочева за романтичния „аромат“ на Париж пред Покана за пътуване

Богдана Карадочева за романтичния "аромат" на Париж пред Покана за пътуване. Кадър от филма на Георги Тошев "Париж на Богдана"
Богдана Карадочева за романтичния „аромат“ на Париж пред Покана за пътуване. Кадър от филма на Георги Тошев „Париж на Богдана“

На 25 април 2021 по програма Христо Ботев на БНР от 18,30 часа ще чуете: Приключенията на Оля Ал Ахмед в Буенос Айрес. Как хранителният сапьор Магдалена Гигова опитва швейцарски гозби

Богдана Карадочева за романтичния "аромат" на Париж пред Покана за пътуване. Кадър от филма на Георги Тошев "Париж на Богдана"
Богдана Карадочева за романтичния „аромат“ на Париж пред Покана за пътуване. Кадър от филма на Георги Тошев „Париж на Богдана“

Не можете да сбъркате гласа й. Нито неповторимия „аромат“ на нейните песни, пропити с носталгия, страст, любов, намигване и щипка хумор. Богдана Карадочева няма нужда от представяне и независимо дали говори или пее, го върши с еднакво вдъхновение.

Тя е попила парижкия дух и шик от френските си гувернантки, а в Покана за пътуване ще пътуваме с нея до града на влюбените, на Лувъра, на Сена и Айфеловата кула.

Но и до онзи Париж, който Богдана Карадочева е вградила в своето ДНК. Париж с аромат на младост, любов и успех.

 През 2018 година певицата е обявена за Почетен гражданин на София, но с такъв възторг говори за Париж, че се чудя как от френската столица още не са я удостоили със същата чест.  

Ееех, бих искала всеки от слушателите на Покана за пътуване да има в сърцето си по един град, в който да се влюби. Както Богдана Карадочева е влюбена в Париж.

 В тесните калдъръмени улички на Цюрих се гушат десетки кафененца и ресторантчета, но къде напира да иде любопитната ми душа  на заклет „хранителен сапьор” – да хапне фондю, разбира се.

Традиционната швейцарска гозба се прави от два вида местно сирене (нещо като по-„стойностни”  кашкавали), натрито с чесън дъно на специално котле, чаша бяло вино и малко от традиционната ракия „кирш”.

Фондю
Фондю

Ястието е просто – достатъчно е сместа да къкри до стопяването на сирената и котлето да се поднесе със спиртник отдолу на масата, заедно с дълги двузъби вилици и цяла купа залчета хляб. Обаче яденето му си е ритуал!

Който си изпусне хляба вътре плаща сметката, ако е от мъжки пол, измива чиниите ако е от женски, а детето пее или рецитира нещо. 

Но манждата е бая тежка и засища задълго.

Извън фондюто е трудно  да се каже, че има традиционна швейцарска кухня. Гозбите се влияят от немските, френски или италиански веяния, и често показват колко бедни са били хората, преди за открият туризма, банките, часовниците и шоколада.

В цялата област Тичино, италианска Швейцария, сегашните градчета за милионери като Аскона, Лугано и Локарно, преди векове направо са си умирали от глад.

Сладкиши с кестени
Сладкиши с кестени

Традиционните местни сладкиши са курабии с брашно и мармалад от кестени. Звучи вкусно и екзотично, но преди векове кестените са били средство за оцеляване.

За крепостта в  град Белинцона разказват легендата, че оставените да я пазят постове от римски войници пуснали жална депеша до „центъра”: „Пратете храна, много сме зле.  През лятото, макар да има наводнения, все пак успяваме да убием по нещо, но през зимата умираме”.

От Рим не се поколебали и им изпратили кестени. Според историята на Тичино от тях са правели брашно за хляб, сладки, естествени бои за дрехи и за изографисване на църкви, каша за бебета и какво ли още не.

Когато след векове дотътрили царевицата от Америка цялото местно население се хвърлило да яде полента (иначе казано качамак) и настъпил масов мор. Оказало се, че кестените съдържат почти всички необходими витамини и минерали, докато царевицата само наяжда.

Курабии от кестени
Курабии от кестени

Днес  сладките от кестеново брашно и мармалад, гарнирани с някоя от тези легенди, също са туристическа атракция и вървят по 5 швейцарски франка парчето.

Като още един гъдел за туристите в кантона Енгадин (където е Сен Мориц и дори твърдят, че говорят някакъв свой енгадински език) са оставили непокътнати старинните си хладилници, чучнати насред ниви и ливади.

Старинните хладилници
Старинните хладилници

Те изумително напомнят атрактивните бункери в Албания от ерата на пещерния социализъм на Енвер Ходжа. Направени са само от камъни, без нито зрънце хоросан. Под примитивните куполи е страхотен студ и в най-жаркото лято.

Преди години местните селяни са държали там млякото, сиренето и мръвките си. Днес са атракция, пред която туристите умират да се снимат. А виното, извадено от утробата им, е баснословно скъпо, но им се услажда неистово.

Но и характерното тукашно ястие показва не желание за гастрономия, а за засищане на върл глад.  „Наяждащата” гозба се нарича пицокел и с нея са поминували пастирите в планината.

Пицокел
Пицокел

От черно брашно (не с диетични мераци, а поради недоимък) и вода се замесва тесто, разточва се на тънки кори и се разрязва на ивички, които съхнат на слънце.

Полученият брат на юфката се сварява със сол и масло. Към него се добавят всички зеленчуци, които има в свеж или сушен вид – от картофи, през зеле до грах, плюс настъргано местно сирене. Каквото Бог дал от кравата и градината. Ама пък е вкусно! Стига са не го ядеш всеки ден.

Опустошена швейцарска трапеза
Опустошена швейцарска трапеза

С журналистката Оля Ал Ахмед в Покана за пътуване сме надниквали в нубийските пирамиди, без да ни стигне проклятието им. 

Ходили сме до Судан при риби с човешки зъби и сме били в опасна близост до комодски варан в Индонезия.

Днес тя ще ти поведе в ритъма на тангото към града на добрите ветрове, както се превежда името на Буенос Айрес.

Оля Ал Ахмед в квартал Ла Бока в Буенос Айрес
Оля Ал Ахмед в квартал Ла Бока в Буенос Айрес

Всеки от 50-те квартала в аржентинската столица е абсолютно различен, а гробищата са са една от основните забележителности. Там училищата водят децата, посещават ги студенти и туристи, за да видят изумителните скулптори, които са истинско произведение на изкуството.

Оля Ал Ахмед е имала чувството, че се намира в музей. Буенос Айрес е разположен на десния бряг на река Ла Плата (Сребърната река) при нейното вливане в Атлантическия океан.  

Според Оля това е един особен град, своенравен, величествен и много аристократичен, нетипичен за Латинска Америка. Около 81% от населението на Аржентина е с европейски произход.

Танго в Буенос Айрес
Танго в Буенос Айрес

За журналистката Аржентина е танго, усмивка и вино. Тя също като мен е член на Световната федерация на пътуващите писатели и българската й секция Абужет, която празнува почетните 65 години.

Ла Бока

Стихотворение от Оля ал Ахмед

Къщурка малка, цветно синя,
В безумната красива Аржентина.
Къщичка от тенекиени мечти,
А вътре в нея сме само аз и ти…

Танго звучеше от къщичката синеока,
Ах, как ми липсва кварталчето Ла Бока!
Живот в палитра аржентинска потопен,
С танго любовно от багри озарен…

Оля в ритъма на тангото
Оля в ритъма на тангото

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *