Дромомания

Празнично арменско ашуре

Празнично арменско ашуре
Празнично арменско ашуре

Фоторепортерката Мари Къналян е носител на престижното и респектиращо отличие на Министерството на диаспората в Армения – почетният медал „Аршил Горки”. То й бе връчено лично от арменския посланик у нас Н. Пр. Арсен Схоян в присъствието на зам.-председателя на Националното събрание на Армения Хермине Нагдалян.

Дамата е автор на десетки изложби, вкл. и в Дом „Витгенщайн“ във Виена. Но снимането не е единственият й талант.

Мари Къналян е отлична готвачка. Специално за читателите на Дромомания.бг тя сподели рецептата за

Празнично арменско ашуре

Необходими продукти: 500 грама грухана пшеница, 700-800 грама захар (в зависичост от желанието за сладост), златни стафиди, 1 чаша счукани орехи, 1 пакетче канела, настърганата кора от 1 портокал

Приготовление:

Пшеницата се оставя от предната вечер в голяма тенджера от 5 литра, която се напълва почти до горе. Ври половин час. Затваряте капака и и оставяте житото да нощува.
На сутринта, понеже варивото е попило водата, се долива до първоначалното положение. Изсипвате пакетчето канела, златни стафиди – количество по избор, 1 чаша счукани орехи, 700 или 800 грама захар (в зависимост колко сладко предпочитате ашурето), настъргвате кората от един портокал.

Някои арменци слагат и розова вода за аромат.

Получената смес се оставя да ври час-час и половина на по-слаб огън. Когато бръкнете с лъжицата и ашурето се стича бавно, без да е водно, вече е готово.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *