Дромомания

Моузес Налока, Пътуващият с мисия – да прави хората успешни

Автор: Райна Дамяни
Моузес Налока,  Пътуващият с мисия - да прави хората успешни
Моузес Налока, Пътуващият с мисия – да прави хората успешни

Има хора с пари, има и хора, които са богати“   Коко Шанел

Моузес Налока,  Пътуващият с мисия - да прави хората успешни
Моузес Налока, Пътуващият с мисия – да прави хората успешни

„Да стана по-добър човек и да се усъвършенствам“ или „да бъда богат и да ставам все по-богат“ – That is the question“?

Може би Моузес вече е изяснил за себе си и хората, които обучава, извечната Шекспирова дилема чрез думите на Хамлет.

Напоследък в пространствата за общуване, намалява или изчезва думата хуманизъм.

Дали се е превръща в демоде или просто не носи смисъл? Дали е на път да остане само в тълковните речници и белетристични произведения?

Къде се пресичат и имат ли общ смислов хоризонт понятията демокрация и хуманизъм?

Темата за Човека, човеколюбието, за подмяната и съхранението на нравствените ценности, за хуманността помежду ни, не само като част от лекарската професия, за тези въпроси разговарях с един голям хуманист и художник – Лиляна Дичева, лекарска дъщеря, писателска съпруга, майка на културолог и философ.

Тя беше сред най-близките ми духовни приятели. Но, нея физически я няма вече тук. А в забързаното време, хората нямат време да подобни мисли, разговори и въпроси.

Когато не задаваш въпроси, не търсиш отвори, когато не обичаш, не очакваш да бъдеш обичан и не вярваш, нито на хората, нито на себе си. А когато не даваш, най-вече емоционално, как изискваш да бъдеш устойчиво богат?


Мислейки върху това, което прави Моузес Налока за хората и чрез тях, отключи в мен мисли за хуманизма като общочовешки възглед, кои сме ние и защо сме всъщност тук?

Моузес Налока е реномиран международен говорител, бизнес консултант и предприемач. Той е официален представител на Тони Робинс за България.

Роден е в Уганда, Източна Африка, като малък живее и израства в Италия. Изучава право, започва първия си бизнес едва на 23 години. Моузес е бил консултант на Съксес Рисоурсес (Success Resources) – световна компания за организиране на семинари, подкрепящи събития на Тони Робинс, Робърт Киосаки, Гари Вий и др. Повече от 15 години Моузес помага на хората да търсят и намират себе си, на едно по-високо ниво. През последните 5 години е част от най-близкото обкръжение на Тони Робинс, чиито почитатели са хора като Доналд Тръмп, Дона Карън, Андре Агаси, Хю Джакман и Опра Уинфри.

В момента Моузес работи с компании като експерт, промотира и организира събития със световни експерти.

Налока консултира, терапира, тренира, подготвя, усъвършенства не само политици, предприемачи и бизнесмени, популярни и не публични хора, но работи много и с деца и развива програми, специално за личностно израстване от най-ранна възраст.

Като повечето хора със сетива, приемайки и обичайки с любопитство, света и хората, той се влюбва в България. Пътят му до нашата страна е дело на съдбата и на едно прекрасно българско момиче, родено в долината на розите.

Моузес, с голямата си усмивка и широко разтворени ръце за прегръдка, споделя:

Прекрасните българи сякаш са забравили своето величие в миналото. Искам да променя това. Иска ми се да съм онази кибритена клечка, която ще запали ва-шия потенциал, този скрит пламък и той ще продължи да гори!

Това ме мотивира да дойда в България. Кой страх трябва да преодолеем в себе си, за да бъдем успешни? Като цяло в човешкото същество има два основни вида страх от това да не бъдеш обичан и страх от това, че не си достатъчно добър.

Нека разгледаме второто: докато българите се сравняват с други държави, националности и култури и не смеят да погледнат настоящето каквото е, винаги ще чувстват тази пропаст, че не са достатъчно добри.

Ако обаче погледнете навътре в себе си, ако се върнете към величието на историята си, без да се оглеждате наляво и надясно, ще видите, че нямате нужда от сравнения.“

* Работи повече върху себе си, отколкото влагаш в бизнеса си!

Първите 20 минути, след като се събудиш, твоят мозък е на определена честота. Ако искаш успешен ден, не започвай с Фейсбук, Инстаграм. Пусни си вдъхновяваща музика, видео. Или просто прочети нещо позитивно.

* Винаги помни откъде си тръгнал.

Никога не забравяй, когато си бил там долу, на най-ниското стъпало, защото това е твоето гориво и то винаги ще ти напомня къде си искал да стигнеш.

* Подготви се за успеха,

защото животът те „гледа” и ти задава въпроса: защо трябва да ти даде нещо, когато ти не си се подготвил и няма да можеш да се справиш с управлението му. По-добре да го дам на някой, който вече е готов, защото той се е подготвял. Защо да ти дам тази писалка, ако ти я хапеш или чупиш? Защо тогава да ти дам скъпата химикалка?

* Бъди благодарен,

защото в момента, в който си благодарен, ти отваряш вратите си да получиш повече. В този момент, ти приемаш прогреса и не влизаш в засмукващата спирала на стреса. Защото си казваш: днес аз съм по-добре от вчера, мога да си купя бензин, да си платя сметките. Колкото по-благодарен си, толкова повече ще ти бъде дадено.

Моузес Налока,  Пътуващият с мисия - да прави хората успешни
Моузес Налока, Пътуващият с мисия – да прави хората успешни

Моузес Налока е в България до 25 юни. В момента провежда групови, онлайн срещи и семинари, индивидуални тренинги и консултации.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *