Дромомания

Безплатни курсове по колоездене за 5000 виенски ученици от началното училище

Безплатни курсове по колоездене за 5000 виенски ученици от началното училище© PID/Christian Fuehrtner
Безплатни курсове по колоездене за 5000 виенски ученици от началното училище© PID/Christian Fuehrtner

Австрийското министерство на климата и околната среда се стреми да направи карането на колело по-привлекателно за децата и инвестира 1,5 милиона евро в обучение по колоездене в началните училища.

В цяла Австрия ще бъдат организирани 7000 курса за 126 000 деца. Първите обучения във Виена вече са проведени в сътрудничество с общината като част от пилотния проект.

Курсовете са с продължителност два часа и са предназначени за ученици от началното училище от първи до четвърти клас. Чрез упражнения на открито, подходящи за възрастта, малките деца се научават да карат колело по велоалеите и улиците, като спазват правилата за улично движение.

Целта на обучението е да се научат децата от най-ранна възраст да се придвижват безопасно, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда.

Ако децата, които са утрешните възрастни, избират днес екологични видове придвижвания, това ще бъде ефективен принос за защитата на климата, защото карането на колело е истинско удоволствие, но и най-евтиното, здравословно и екологично придвижване.

Колелото е може би най-ефективната форма на придвижване, която някога е била създадена, и безспорно една от най-добрите за градски условия.

Курсовете за 5000 виенски деца се финансират от федералната програма „Klimaaktiv Mobil“, инициатива за опазване на климата в транспортния сектор, а в австрийската столица се изпълняват като част от програмата на Виенската агенция за мобилност с подкрепата на Общинската дирекцията „Образование“ и полицията. Програмата насърчава децата да ходят на училище пеша или с колело.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *