Дромомания

Пряк потомък на краля на инките разкрива тайната на златото им

В Покана за пътуване на 22 август 2021 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: С Васко Василев-Базилио до Йерусалим, където никой не хвърля хляб на земята. Разходка из двореца с 1000 стаи „Дориа-Памфили“ в Рим

Пътешествието те оставя безмълвен, а после те превръща в разказвач. Тази мисъл принадлежи на  Абу Абдалах Ибн Батута, учен от 14 век. Той прекарва целия си живот в странстване из далечни земи и оставя безчет цветисти описания, заради което го наричат първия блогър.  Той би бил желан гост в Покана за пътуване, но потомък на последния император на инките не пада по-долу.

Хуан Естебан Юпанки Вилялобос  е университетски преподавател, чиято специалност е епистемологията.

Пряк потомък на краля на инките разкрива тайната на златото им

Той обяснява същността й  „Тази наука е пътят, който се извървява, за да се достигне до познанието и впоследствие до предаването на вече придобитото знание на друг човек. Същността на моята научноизследователска дейност се състои в това да пътувам и да разговарям с обучители и обучаеми“. 

Който е следил Покана за пътуване обаче ще се сети, че преди половин година перуанецът гостува не като преподавател, а в качеството си на пряк потомък на императора на инките. И ако се чудите какъв вятър го е довял от Мачу Пикчу до Варна, пояснявам – вихърът на любовта към учителката по испански Таня Костадинова, която помага с превода при разговора ни по телефона.

Пряк потомък на краля на инките разкрива тайната на златото им

Хуан Естебан  Юпанки Вильялобос е попил не само древното знание на дедите си, ами се е заел да го опази. Той е участвал Първия международен форум на местните индианисти, индиански интелектуалци и изследователи на индианските народи и племена и е избран за Генерален секретар на Общността за района на Андите. Член е на световната мрежа на испаноговорящите поети и писатели.

Издал е 10 книги, но и няколко научни труда, защото се радва на солидна академична кариера. Затова в разказа му за златото на инките  няма капка сензация. Само 24-каратова истина, с която ще продължим след малко.

Тайната за златото на инките ни омагьосва от деца с романите на Емилио Салгари. Оказва се, че за народа на Хуан Юпанки благородният метал е имал ритуално, а не материално значение.

Певецът Васко-Василев Базилио ни развежда из Витлеем с разказа си за Светите земи. Според него в Йерусалим никой не хвърля хляб на земята и всеки живее праведно според религията си, твърди певецът Васко Василев-Базилио, който отскоро е и магистър по богословие.  

Васко Василев-Базилио в Светите земи

Ще ви прошепна една тайна. Скрита пред очите на всички в центъра на Рим. Доколкото може да се скрие дворец с повече от 1000 стаи.

Галерия „Дория-Памфили“ изненадва с великолепни шедьоври и незабравими интериори на Виа дел Корсо 305. Понякога тя незаслужено остава в сянката на по-посещавани забележителности на Вечния град като ватиканските музеи или вила „Боргезе“.

Но това е само от полза на посветените, които могат да я  разгледат спокойно без туристическо стълпотворение. А вие можете да обходите двореца тук:

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *