
Отправям се към Асприндза, където въпреки затвърдената у мен представа, че грузинците първо ти наливат вино, а после те прегръщат за „Добър ден“… ще пробвам бира, отлежала в квеври. Ако сте забравили това са глинени амфори, в които от древни времена съхраняват виното и това му придава незабравим вкус. Е, същото е и при бирата.
Наистина в Грузия правят вино повече от 8000 години, но и за пивото има надежда.

В Amphora beer ни посреща Заза Зедгинидзе, който превръща в професия хобито си да създава бира. Иначе е управител на хотел. Като истински тамада – церемониалмайстор на масата домакинът не само е приготвил специални поставки за осемте различни видове пиво, ами ще ни шашка и с кулинарна изненада. А тя е в пещта до хлябовете.
Нещо като глинена пита, при която не се вижда нито процеп, нито похлупак.
Получавам чук и задачата да счупя теракотата с няколко добре премерени удара. Оказва се, че в глинения овал с часове е поемало аромат и изпускало сок свинско, повито в лозови листа. Думите не ми стигат да опиша неземния вкус, но слюноотделянето ми отново се повиши.
А домакинът Заза започна да реди тостове – първо с домашно произведената чача – грузинска ракия, който той нарича универсална антиковид ваксина, а после и с всеки вид от пивото му. Поезия с думи и пяна, която се пренася и в биреното спа. Може да ви се струва разхищение на материала, но Заза твърди, че махмурлукът си отива безвъзвратно, когато поемаш бирата външно и вътрешно. За целта до огромните дървени вани са монтирани услужливи бъчвички.
Пивоварната се намира на около 40 км от Боржоми, града с прочутата леко газирана минерална вода. Но не тя е причината за специфичния вкус на бирата. Той се дължи на факта, че ферментацията и отлежаването на напитката става в споменатите по-горе квеври. Заза твърди, че от векове в глинените амфори са държали не само виното, но също така растително масло, зърно и сирене. А защо не и бира?
Квеврите, в които набира сили неговата са нови, но са създадени като реплики на амфори от 12-и век, открити недалеч от пивоварната. Вместимостта на всяка от тях е 300 литра.
„Един от плюсовете на отлежаването в квеври е, че благодарение на глината в тях се поддържа постоянна температура. Тя, разбира се, зависи от сезона – дори в най-жаркото лято е 8-13 градуса, а и през най-лютата зима не пада под 5 градуса“, разкрива тайната на специалния бирен вкус Заза. И добавя, че винаги използва вода от планински ручеи.
Опитах от всичките осем вида, които произвеждат в Amphora beer. Какво ли ще бъде когато Заза изпълни заканата си да ги направи 100?
Гаумарджос, както казват грузинците. Или просто Наздраве. А голямата ми Мадлоба, разбирай благодарност, е за посланика на Грузия у нас Тамара Лилуашвили.
П.П. Да не си помислите, че Заза Зедгинидзе съвсем е загърбил виното. Като чистокръвен грузинец и той си има лозе.
