Дромомания

Издателка замисля Музей на Бай Ганьо във Виена

Издателка замисля Музей на Бай Ганьо във Виена. Гръцкото кафене си е същото
Издателка замисля Музей на Бай Ганьо във Виена. Гръцкото кафене си е същото

В Покана за пътуване на 13 февруари 2022 от 17 до 18 часа по програма Христо Ботев на БНР: Българин участва в рекорд на Гинес в Индия. Бату Дарчиа  – новости за пълноценната почивка на българите в Турция

Гранада лъкшъри хотел в Белек
Гранада лъкшъри хотел в Белек

Неотдавна на тържествена церемония в Дом Витгенщайн във Виена бе връчена първата литературна награда за женска белетристика, поезия, социална ангажираност, благотворителност и журналистическа продукция в областта на културата от творци, които живеят в Австрия.

Призът „Автор  на годината“-2021 се проведе под егидата на двуезичния „Нов дунавски вестник – Neue Donau Zeitung“ и с любезната подкрепа на Българския културен институт. Учредител на наградата е Сашка Журков, собственик на медии в Австрия. Първите носителки на приза „Автор на годината“-2021 („Autorin des Jahres – 2021“)  са д-р Анелия Хохвартер, инж. Катя Кремзер и Наталия Стеремитина.

Три писателки с приза „Автор на годината“ във Виена. Снимка Мария Кремзер
Три писателки с приза „Автор на годината“ във Виена. Снимка Мария Кремзер

Свързах се по телефона с българката, която от години живее във Виена за повече подробности. Оказа се, че това не е първият конкурс създаден от нея. Основателката на отличието Автор на годината за българки, които творят в Австрия –  Сашка Журков ни разказа и за общността от потомци на български градинари, които пазят родолюбивия дух във Виена.  

Сашка Журков. Снимка Себастиан Ервин
Сашка Журков. Снимка Себастиан Ервин

Тя разхожда слушателите по адресите, на които се развива повествованието на „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов. Сашка ми е била гид по този маршрут, повярвайте, наистина е любопитно. Собственичката на двуезични медии разкри и какво се случва с идеята й да създаде музей на бай Ганьо в австрийската столица.

Кафене При златната чаша във Виена
Кафене При златната чаша във Виена

Българин е участвал в рекорд на Гинес по бягане назад в Индия. Който не вярва може да види сертификатът му в сайта на БНР. А който вярва, да чуе разговора ми с Татеос Татеосян. Той в момента живее във Варна, но иначе е гражданин на света. Работил е като бижутер в САЩ, притежавал е ювелирна фабрика в Мексико и е управлявал завод за накити в Мумбай. В Индия не само е участвал в рекорд на Гинес за бягане назад, ами се е класирал първи. Нищо учудващо – той продължава да тича по 10 км всеки ден.

Сертификатът за Гинес на Татетос Татеосян
Сертификатът за Гинес на Татетос Татеосян
Татеос Татеосян в Раджастан
Татеос Татеосян в Раджастан

Първо във Варна, а после и в София пристигна цял самолет турски туроператори, собственици на хотели и курорти. По покана на Emerald travel (https://emerald.bg/bg) те представиха пред нашите организатори на почивки и екскурзии новите трендове, както е модно да се казва.  Срещнах се с Бату Дарчия, млад и енергичен грузинец, който работи за луксозната верига хотели Granada в турския курортен град Белек.

Разговорът с него, четете тук

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *