Дромомания

Виена отпуска 124 милиона евро за енергийна помощ на гражданите

Виена отпуска 124 милиона евро за енергийна помощ на гражданите © Schaub-Walzer / PID
Виена отпуска 124 милиона евро за енергийна помощ на гражданите © Schaub-Walzer / PID

Финансовата тежест за виенските домакинства се е увеличила заради покачващите се цени на енергията в Австрия. На 15 март кметът на Виена Михаел Лудвиг представи пакет от мерки за подпомагане на гражданите на стойност 124,3 милиона евро.

Пакетът се състои от три компонента: 50 милиона евро еднократна сума за социално слаби и граждани с ниски доходи, 26 милиона евро енергийна подкрепа и субсидии за изграждане на устойчива енергия в нови сгради и за саниране на сгради на стойност 48,3 милиона евро.

Еднократна сума от 200 евро за покриване на енергийни разходи ще получат 262 000 граждани. Помощта ще бъде изплатена през второто тримесечие на 2022 г. без подаване на заявление. Енергийната подкрепа се отнася за граждани, които са особено засегнати от енергийна бедност или имат неплатени задължения към енергийните дружества.

Тази подкрепа ще бъде разширена и ще се отнася и за средната класа, която вече също е засегната от повишаването на цените. По актуални данни става дума за около 200 000 домакинства.

Третата позиция от пакета включва термично саниране на стари сгради, изграждане на енергийно ефективни сгради и екологично устойчиви инсталации като фотоволтаични системи и зелени електроцентрали.

За средното виенско домакинство увеличението на цените на енергията може да достигне около 500 евро годишно. Цените на тока и газа достигнаха астрономически стойности.

Австрийският индекс на цените на газа се е увеличил повече от пет пъти през миналата година, а по-нататъшното развитие на цените е непредвидимо поради войната в Украйна. С този пакет от мерки ние реагираме бързо, социално и точно там, където трябва, каза Лудвиг.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *