Дромомания

Средните училища в чужбина предлагат стипендии след логически тест и интервю

Средните училища в чужбина предлагат стипендии след логически тест и интервю
Средните училища в чужбина предлагат стипендии след логически тест и интервю

С 91% нараства интересът към езиковите ваканции. Седмицата на Швейцария продължава до 29 март

Средни училища от 7 европейски държави – Великобритания, Испания, Германия, Швейцария, Италия, Португалия, Белгия участват в изложението „Световно образование – Пролет 2022“.

Някои от тях предлагат стипендии до 50 на сто от редовната такса за обучение. Решението обикновено се взима след полагане на логически тест и интервю. Гледа се образователната история до момента, а в определени случаи се полагат допълнителни изпити по предмети, чиито оценки също се взимат предвид.

След промяната на структурата на средното образование в България и въвеждането на втори гимназиален етап, обучението в средни училища  в чужбина става все по-актуално с оглед на бъдещо продължаване на образованието във водещи международни университети.

Причината е, че профили като математика и природни науки не се предлагат достатъчно широко у нас, а тъкмо те са важни като хорариум за някои от най-престижните специалности и университети зад граница.

Пансионните училища в чужбина предлагат обучение на английски език в международна среда, като изискванията по отношение на нивото на владеене на езика за децата на възраст 11- 14 г.  са ниво В1-В2, а за големите ученици, – 11. и 12. клас – ниво В2 – С1 по Общата европейска езикова рамка. Това изисква допълнително обучение по езика, тъй  като в средните училища у нас чужд език се изучава до ниво В2.

Колежите от UK осигуряват диплома за средно образование по британската образователна програма, а останалите предлагат диплома за средно образование International Baccalaureate (IB), която гарантира приема в най-добрите университетите в цял свят.

Интересът към езиковите ваканции в чужбина категорично се възвръща, смятат консултантите от „Интеграл“. Пътувалите с цел езиково обучение през м.г. са с 91% повече от тези година по-рано.  Въпреки че Великобритания и Малта бяха ограничени заради Ковид мерките, интересът през 2021 г. се е насочил към Швейцария, Германия, Франция, Испания, Италия.

Ковид умората е довела и до друга промяна в нагласите спрямо езиковите ваканции в чужбина. Увеличават се желаещите да проведат по-дълъг, триседмичен престой, вместо стандартния от 2 седмици.

За предстоящия сезон интересът към ваканционни курсове се е увеличил със 74% спрямо същия период през м.г.. По отношение на предпочитаните дестинации, Великобритания възвръща позициите си и отново е #1 по брой записвания, следвана от Швейцария и Германия. Властите на Острова вече отмениха противоепидемичните мерки в страната и отвориха границите си за пътуване, като се очаква до лятото да отпаднат ограниченията и в други държиви в Европа.

В периода 21 – 29 март 2022 г. се провежда и т.нар. „Седмица на Швейцария“. По време на нея 6 езикови центъра в алпийската страна предлагат 20% отстъпка от ваканционните курсове, които се провеждат на английски, немски, френски и италиански език.

Интересът към предлаганите онлайн езикови курсове от чужбина е близък до нула, съобщават от „Интеграл“ и предпочитанията към присъственото обучение са безапелационни.

Всички езикови центрове, участващи в пролетното изложение предлагат 10% отстъпка от таксата при записване в рамките на изложението.

Тази година пролетният форум ще се проведе в четири града. На 26 март, събота, от 10.00 до 17.00 ч. в хотел „Балкан“ (бивш „Шератон“) в София. След София изложението „Световно образование – Пролет 2022“ ще посети Пловдив на 27.03.2022 г., неделя (Гранд хотел Пловдив); Бургас – на 28.03.2002 г., понеделник (Регионална библиотека П.К.Яворов); Варна – на 29.03.2022 г., вторник (хотел Галерия Графит).

Научете повече тук – https://www.world-education.eu/world-education-bulgaria-spring-2022

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СРЕДНИТЕ УЧИЛИЩА, УЧАСТВАЩИ В ИЗЛОЖЕНИЕТО

International school in Bremen (Германия), участва за първи път на изложението в България. Училището е разположено в съседство с университета в града. Предлага програми на английски език.

Учениците участват в различни научни проекти, в сътрудничество с Центъра за приложни космически технологии и микрогравитация (ZARM), Германския аерокосмически център (DLR), Центъра за полети Wallops на NASA Goddard Space Flight Facility, Консорциума за космически грантове в Колорадо;  Института за полярни и морски изследвания Alfred Wegener за разработване на експерименти на борда на изследователския кораб и ледоразбивача Polarstern; проектът Geoscience в сътрудничество с Центъра за морска околна среда (MARUM).

Cardiff Sixth Form College е водещ колеж за програмата A-Levels, с неизменни челни места в класациите и специализирана подготовка за прием в ТОП университети, предлага до 50% стипендия от таксата за обучение. Това става на базата на резултатите от 4  изпита по предмети, онлайн когнитивен логически тест, интервю и информацията от обучението до момента. Кандидатстването за стипендии се обявява в началото при регистрацията в колежа.

St Andrew’s College, Cambridge също дава възможност за до 50% намаление на пълната пансионна такса за едногодишните подготвителни курсове; до 75 % за програмите A-Level и GCSE (General Certificate of Secondary Education).

Earlscliffe предлага 30 % от пълната такса /обучение и настаняване/. Има специализирани програми по бизнес мениджмънт и природни науки. Функционират академии по бизнес, приложни креативни изкуства и баскетбол, с интензивна практическа подготовка.

Rochester Independent College отпуска до 20 % стипендия от пълната такса.

ABBEY DLD Colleges предлагат до 30 % от таксата за обучение въз основа представянето на логическия тест за стипендии. Колежът в Кеймбридж се гордее с високите академични резултати в областта на природните науки и медицината. Има съвременен нов Арт център. Колежът  в Лондон е с добри постижения в бизнеса и икономиката. Колежът в Манчестър има добра футболна академия с професионални треньори.

Kings Colleges – London, Oxford, Brighton, Bournemouth осигуряват до 50% академична стипендия от таксата за обучение за кандидати за програмите GCSE и A-levels. Специална стипендия в размер на 35% от таксата за обучение за ученици от ЕС, които кандидатстват за едногодишната подготвителна програма. Въпреки че за тях се препоръчва ранно кандидатстване (септември-октомври на предходната година), в някои от местата все още има свободни места, за които може да се отправи запитване.

Myddelton College е водещо независимо пансионно училище във Великобритания, което се намира в  Denbigh, Северен Уелс. Колежът предлага спокойна, приобщаваща и мултикултурна среда за възпитаниците, които получават елитно персонализирано обучение в малки групи.

Академичните програми включват GCSE и A-Levels, като през 2020 г. 90% от възпитаниците получават А-С резултати на своите изпити по английски език и математика. Спортните програми включват футболна и тенис академии, конна езда и различни занимания на открито, като планинско ходене и катерене, умения за ориентиране, плаване, каяк, кану и ветроходство.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *