Дромомания

Kerala travel mart обяви: 2022 е годината на Керала

Thank to Kerala travel mart for invitation

Kerala travel mart, най-големият туристически пазар в Индия, бе открит за 11 път. В индийския щат, който е люлката на Аюрведа, на всяка минута пристигат по двама чужди туристи и 35 местни. За да се подобри балансът, на събитието бяха поканени туроператори от близо 70 държави.

Kerala travel mart обяви: 2022 е годината на Керала
Kerala travel mart обяви: 2022 е годината на Керала

При откриването станаха ясни широките интереси на местния туристически борд за развитие на нови продукти като пътешествия с кемпер из Керала, приключенски туризъм с гмуркане, рафтинг и т.н., без да се забравят клиниките, курортите и болниците с аюрведична медицина, както и историческите, кулинарните и фестивалните турове сили акцентите върху живота на село и националните паркове.

Изводът е: 2022 е годината на Керала в туризма! А аз на място се убедих в това.

Kerala travel mart обяви: 2022 е годината на Керала
Kerala travel mart обяви: 2022 е годината на Керала
Kerala travel mart обяви: 2022 е годината на Керала
Kerala travel mart обяви: 2022 е годината на Керала
Kerala travel mart обяви: 2022 е годината на Керала
Kerala travel mart обяви: 2022 е годината на Керала

И научих три истории, които ще споделя с вас…

През първия си ден в люлката на Аюрведа научих, че Керала я е „открил“ Васко да Гама. Мореплавателят бил повече търговски ориентиран, отколкото обзет от идеята да пръска католическата вяра по света, та побързал да натовари корабите си с подправки.  И се върнал за още. На португалците им се усладили и останали в Керала стотина години.

Домът на Васко да Гама все още може да се види в Олд Кочи – старата част на столицата.  Класическа португалска постройка с две стълбища.

Къщата на Васко да Гама
Къщата на Васко да Гама

Сред  елегантните вили, надничащи зад полудялата зеленина е  и къщата, в която е сниман прочутият филм „Най-екзотичният Мариголд хотел“ с Джуди Денч и Маги Смит.  Холандците също са се разписали в Керала с едновековен престой, докато британците са се застояли повечко. 

Тук е сниман прочутият филм "Най-екзотичният Мариголд хотел" с Джуди Денч и Маги Смит
Тук е сниман прочутият филм „Най-екзотичният Мариголд хотел“ с Джуди Денч и Маги Смит

При изключителен етнически мир и разбирателство. Затова всеки индуист с гордост ще ви покаже съхранената многовековна синагога, евреинът ще ви заведе до джамията, а тамилът се гордее с католическата катедрала. Вярвайте ми, по-добре поддържани и пълни с хора за всяка меса църкви не съм виждала дори в Европа.

Същевременно цяла Керала е опасана със знамена със сърп и чук, понеже от десетина години се управлява от комунистическата партия. И плакатите с образи на Ленин и Карл Маркс са екзотична гледка на фона на поредния индуистки храм.

Знамената със сърп и чук са навсякъде
Знамената със сърп и чук са навсякъде

В Керала научих още една затрогваща история. На зеленчуковия пазар, попаднах на синагогата Прадеши, построена през 1568 година. Индира Ганди през 1968 година присъства, когато празнуват нейните четири столетия. А иначе първата синагога в Керала е някъде от 4-ти век.

Когато един ентусиаст решил да възстанови храма Прадеши, въпреки че в Кочи отдавна почти няма евреи, най-големите дарители били от други вероизповедания – индуисти, католици, мюсюлмани, тамили. Най-ревностен бил професор по история, който дори не живеел в същия град. Давал цялата си заплата за новото съграждане на храма, който бил руина.

Семейството му се отрекло от него, защото предпочитал чужда вяра пред нуждите на близките си. Той продължил да дарява и да живее в оскъдица. Година след година … Когато се пенсионирал, отново превеждал всичко на синагогата. Защото бил убеден, че всяка вяра трябва да си има храм. Нищо, че бил индуист.

Синагогата я има, но в нея вече идват неколцина престарели юдеи да четат тората. Младите са се преселили в Израел. Е, напразна ли е била саможертвата на професора?!

Розова полиция на площад „Васко да Гама“ в Керала. Ако срещнете патрулка в бонбонен цвят сигурно ще помислите, че сънувате психеделично. И аз реагирах така. После реших, че рекламират някаква женска стока. Но полицайката в колата изглеждаше доста истинска. Оказа се, че Pink police защитава дами от всякакви посегателства.

В колата има още един полицай-мъж и шофьор. Въоръжени са само с палки и по-често са омиротворители. Усмиряват побойници, прибират в изтрезвителя пияници, извеждат в защитено жилище…

Розовата патрулка
Розовата патрулка

Йешода е на 14 години и се радва на завидна слава в Индия, не само в родната си Керала. Защото със собствени сили е създала напълно безплатна библиотека с над 6000 тома.

Йешода
Йешода

Всичко започнало, когато била на 10 и като батко си започнала да ходи в градската библиотека. Само че там искали членски внос, макар и минимален, и тя осъзнала с детския си ум колко много хора не могат да си го позволят. Тогава започнала да събира книги, като начало със семейните четива, и ги раздавала на всеки, който поиска.

Начинанието се разчуло и се разраснало като добър пожар. Отвсякъде започнали да й носят книги.

Библиотеката, тръгнала от нейната стая, в момента е превзела ателието на баща й, който е художник, и рискува да прелее из къщата. Всеки си има прилежна читателско „досие“ със снимка, подписва се когато взима книга…изобщо Йешода е изпечена библиотекарка. Но не такава се вижда в бъдещето си, а като адвокат на онеправданите. На избора й е повлиял брат й, който освен студент по право е изкусен художник. И пример, до който да се вдига на пръсти 14-годишното момиче.

За аюрведата като начин на живот и приютите за слонове към храмовете – в следваща публикация

Please follow and like us:

2 thoughts on “Kerala travel mart обяви: 2022 е годината на Керала

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *