Дромомания

„Театрален антракт“ на Кайя Христова – душата на актрисата в обектива

„Театрален антракт“ на Кайя Христова - душата на актрисата в обектива
„Театрален антракт“ на Кайя Христова – душата на актрисата в обектива

Три изкуства в една изложба от 8 до 20 юни 2022г. в Български културен център

На 8 юни 2022 г., от 18.30 ч., в Български културен център (ул. Веслец 13) е представянето на „Театрален антракт“. Проектът обединява различни изкуства – актьорско, фотографско и филмово. Автор на идеята е фотографът Кайя Христова.  Тя посвещава проекта на истинската жена. Жената, многолика и неизчерпаема, недокосната от времето.

За проекта, Кайя разкрива: „Като творец винаги ме е вълнувало да снимам жени в зряла възраст. Тогава, когато времето е очертало траекториите на преживяното и е патинирано чертите на лицето им. Смекчило е погледа, но с онази мекота, зад която се таят цялата сила на опита и увереността на годините.

Красотата няма възраст, но за моето творческо внимание тя е най-докосваща след 45. С възхита и преклонение, пред лицата, които избрах за проекта, изразявам благодарността и творческата си възхита от Жената.“

В този проект, към фотографа Кайя Христова се присъединява режисьорът Татяна Пандурска. За участието си в проекта тя споделя: „Идеята на Кайя ме развълнува и грабна веднага. Моята кариера започна като театрален режисьор. И в Театрален антракт отново се докосвам до това изкуство, но през погледа на филмовата камера, от друг ъгъл. Удоволствие е да работя с млад талантлив фотограф, какъвто е Кайя и заедно да представим различно лице на известни български актриси. Целта ни е провокация към зрителя.

Искаме да насочим погледа към стойностното съвременно българско изкуство в различните му форми.“ Във фокус са дами от българския артистичен небосклон.

Пред обективите застават обичани актриси: Койна Русева, Йоана Буковска – Давидова, Красимира Кузманова-Кокран, Стефка Янорова, Линда Русева, Лилия Маравиля, Биляна Петринска, Жени Александрова-Лечева, Снежина Петрова. Фотопортретите се представят в изложбена зала, но с интерактивен нетрадиционен елемент – интегриране на глас и видео към визия.

Авторите на проекта „Театрален антракт“ канят публиката на една НЕобикновена фотографска изложба: „Предизвикваме младата аудитория, която рядко влиза в изложбените зали и театъра, която често свързва портретната фотография с понятието селфи, да вземе любимия си смартфон и да изследва нещо ново и различно.“

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд Култура.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *